Gornja Radgona okoli 16.30. Foto: MMC RTV SLO/Koky Slovenia
Gornja Radgona okoli 16.30. Foto: MMC RTV SLO/Koky Slovenia

Agencija za okolje (Arso) je za severni del Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo. V noči na ponedeljek in nato še v ponedeljek dopoldne so namreč predvsem v severni Sloveniji možni krajevno močni in dolgotrajni nalivi. Po vsej državi so ob tem napovedane tudi nevihte, ob nalivih pa lahko hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki.

Alpe je dosegla vremenska fronta, ki bo predvidoma v ponedeljek zjutraj prešla naše kraje. V nedeljo popoldne so se začele pojavljati krajevne padavine, predvsem plohe in posamezne nevihte, deževje z nevihtami pa se bo ponoči razširilo nad večji del države.

Nalivi že povzročajo težave v Pomurju. Portal neurje.si je prek Twitterja opozoril, da se je na območju Gornje Radgone okrepila t. i. supercelična nevihta, ki potuje v smeri Pomurja. "Nevihto lokalno spremlja močan, silovit naliv z močnejšimi sunki nevihtnega piša. Krajevno je možna toča, lahko tudi nekoliko debelejša," so navedli.

Kot je za TV Slovenija poročal Boštjan Rous, je neurje popoldne zajelo občini Gornja Radgona in Ápače. Padavinska voda je zalila več ulic in hiš, na cesto med Noričkim Vrhom in Policami je nanesla ogromno blata, tako da je bila cesta neprevozna. Padala je tudi toča.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je meteorna voda tudi zalila dvorišča in cestišča ter nekaj stanovanjskih objektov v beli ulici, glavni ulici in ulici ob igrišču v naselju Pušča pri Murski Soboti.

Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) pa ob napovedani možnosti močnih nalivov opozarja voznike, naj vozijo s prilagojeno hitrostjo in varnostno razdaljo, prav tako jih opozarja, da je ustavljanje pod nadvozi in v predorih prepovedano.

Deževen začetek tedna

Po napovedih Arsa bo ob morju pihal jugo, v vzhodni in severni Sloveniji pa bo proti jutru zapihal veter severnih smeri. V ponedeljek bo sprva oblačno s padavinami, ki bodo do popoldneva povsod ponehale.
V torek bo dopoldne pretežno jasno in zjutraj ponekod po nižinah megleno. Popoldne bodo znova krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. V sredo bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo krajevne plohe in nevihte.

Foto: MMC RTV SLO/Koky Slovenia
Foto: MMC RTV SLO/Koky Slovenia

Velika vodnatost rek

Vodnatost rek se bo povečala do velikih pretokov. Posamezne reke na Gorenjskem, Koroškem in Štajerskem, zlasti v porečju Dravinje, se lahko razlijejo na izpostavljenih mestih ob strugah. Ob nalivih lahko hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki, večja verjetnost za ta pojav je v severnem delu države.

V ponedeljek čez dan bo vodnatost rek velika, v torek pa se bo začela zmanjševati, še kaže hidrološka napoved.