Foto: EPA
Foto: EPA

Za nami je konec tedna, ki so ga zaznamovali aprilski temperaturni rekordi. Agencija za okolje je v nedeljo popoldne na merilni postaji v Osilnici izmerila kar 30 stopinj Celzija. Prva tridesetica letos, so zapisali, in najzgodnejša v zgodovini meritev.

Tudi danes se bo živo srebro povzpelo visoko, napoveduje dežurni prognostik Andrej Velkavrh: "Danes je še edini dan v tem tednu, ko bodo temperature tako visoke. Težko, da bo bolj vroče, bo pa enako vroče." Ali bo padel še kakšen temperaturni rekord? "O tem odločajo malenkosti," pravi in dodaja, da je pred nami topel in sončen dan, bo pa danes nekoliko bolj vetrovno kot v nedeljo, kar bi lahko vplivalo tudi na občutek vročine: "Pomladanski veter je malo kontrasten. Če smo v senci in zapiha, hitro občutimo, da nas malo zazebe. Drugače kot poleti, ko je vse okoli nas pregreto."

Že v torek bodo temperature nekoliko nižje, napoveduje dežurni vremenoslovec, a bo še vedno zelo toplo. Ohladitev bo prinesla šele sreda, ko se bo po besedah Velkavrha "ohladilo skoraj brez dežja". "Padavin bo zelo malo ali pa nič, le tu in tam kakšna ploha," je dejal za TV Slovenija.

Andrej Velkavrh o vremenski napovedi za prihodnje dni

Od srede naprej temperature okoli 20 stopinj

"Proces se bo ravno nad našim delom Evrope razcepil na dva dela, ravno na našem območju bo sprememba najmanj izrazita. Izrazitejše se bo vreme spremenilo severneje in južneje od nas, kamor se bo odcepilo višinsko jedro hladnega zraka, pri nas pa bo samo spremenljivo do pretežno oblačno, nastala bo lahko kakšna ploha, to bo pa tudi vse," je že zjutraj pojasnil v pogovoru za Val 202.

Ob tem je dodal, da bo ob severovzhodniku (na Primorskem pa ob šibki burji) k nam dotekal hladnejši zrak, tako da bo v notranjosti države nekoliko hladneje – dnevne temperature bodo nekje do 20 stopinj, je povedal. V nadaljevanju tedna bodo temperature "bolj normalne za april", tam malo nad ali okoli 20 stopinj, je še dejal Velkavrh.

V prvi polovici naslednjega tedna kaže na izrazito ohladitev in celo možnost slane

Vremenoslovci sicer za naslednji teden omenjajo drastično spremembo vremena. Medtem ko bo do nedelje še prevladovalo sončno in toplo vreme (dnevne temperature bodo med 20 in 25 °C), se bo na začetku prihodnjega tedna, torej naslednji ponedeljek, vreme poslabšalo. Ni še čisto jasno, kdaj bo začelo deževati – morda že v ponedeljek –, jasno pa je, da se bo izrazito ohladilo: "Za zdaj kaže na možnost slane, ko se bo razjasnilo."

Zakaj se Slovenija segreva še hitreje kot druge države?