Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so sporočili z Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso), je "padla" prva "tridesetica" v letošnjem koledarskem letu. To je obenem tudi najzgodnejših 30 stopinj Celzija v zgodovini merjenj v kakšnem letu v Sloveniji.

Do zdaj smo namreč 30 stopinj Celzija najbolj zgodaj izmerili leta 2018, ko se je živo srebro do tridesetice povzpelo 23. aprila.

Poleg tega je bilo danes izmerjenih še nekaj drugih aprilskih temperaturnih rekordov. Eden izmed teh je bil izmerjen na Kredarici, kjer so izmerili kar 11 stopinj Celzija.

Zanimivo, na današnji dan leta 2021 je v večjem delu države snežilo.

V sredo nekaj ploh, nato znova brez dežja

Tudi v ponedeljek in torek bo še naprej zelo toplo, saj bodo najvišje dnevne temperature do 28 stopinj Celzija. Vreme se bo spremenilo v sredo, ko bo spremenljivo do pretežno oblačno, nastalo bo nekaj ploh. Od četrtka do nedelje bodo padavine malo verjetne, v ponedeljek in torek pa kaže na nekaj dežja ob prehodu vremenske fronte. Temperature bodo vse dni po večini med 20 in 25 stopinjami Celzija.

Visoke temperature so zajele celotno srednjo Evropo. Fotografija je iz Švice. Foto: EPA
Visoke temperature so zajele celotno srednjo Evropo. Fotografija je iz Švice. Foto: EPA
Živo srebro nad 30 stopinj Celzija tudi v Nemčiji in Avstriji

Tudi v Avstriji in Nemčiji so ponekod prvič letos izmerili 30 stopinj Celzija ali več, kar je po navedbah vremenoslovcev mejnik za vročino.

V Avstriji so prvi vroč dan izmerili v kraju Bruck an der Mur na avstrijskem Štajerskem, kjer se je živo srebro povzpelo na 30 stopinj Celzija. Gre za najzgodnejši vročinski dan z najmanj 30 stopinjami Celzija v zgodovini meritev v Avstriji, saj so ga izmerili deset dni prej od prejšnjega rekorda.

V Nemčiji je temperaturni rekord padel v soboto, ko so v mestu Ohlsbach na jugozahodu države ob meji s Francijo izmerili 30,1 stopinje Celzija. Skoraj tako toplo, vendar tik pod mejo 30 stopinj Celzija, je bilo v soboto v bližnjih mestih Freiburg (29,8 stopinje) in Rheinfelden (29,6 stopinje Celzija). Po navedbah nemške meteorološke službe (DWD) gre za rekordno visoke temperature za začetek aprila, odkar v Nemčiji sistematično merijo temperaturo zraka. Prejšnji rekord za začetek aprila je bil leta 2011, ko so izmerili 27,7 stopinje Celzija.

Izredno toplo spomladansko vreme v Srednji Evropi je po navedbi Arsa posledica sredozemskega anticiklona, ki je s seboj prinesel topel in suh zrak iznad severne Afrike.