Koritnice, občina Ilirska Bistrica. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Budal
Koritnice, občina Ilirska Bistrica. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Budal

Ste neurje ali posledice posneli? Vabljeni, da posnetke pošljete na mmc-notranja@rtvslo.si. Hvala!

Popoldne se je več močnejših nevihtnih celic iznad Primorske pomikalo proti Kočevski in Beli krajini. Močnejša nevihtna celica, ki je nastala zahodno od Ilirske Bistrice, je nad Belo krajino prinesla točo. O uničenih pridelkih in avtomobilih poročajo iz Črnomlja. Tudi drugje so bili obilni nalivi in močnejši sunki vetra. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki.

Pozneje se je druga celica, ki je prišla s severozahoda, pomikala čez severni del države in potem proti vzhodu oz. jugovzhodu države. V Slovenskih Konjicah je v močnem nalivu v eni uri padlo več kot 40 milimetrov dežja, voda je zalila več deset objektov, tudi zdravstveni dom in policijsko postajo.

"Bilo je predvsem zalitih veliko kleti in stanovanjskih objektov, ni podrtih dreves, ker je danes predvsem padal dež. Rad bi izpostavil, da smo imeli prioritetne lokacije javnih ustanov, zdravstveni dom, policija, sodišče. Imeli smo tudi lokacijo, kjer naj bi bila ujeta oseba, ampak ko smo lokacijo pregledali, je bila oseba samo v šoku. Nudili smo ji vse, kar je potrebovala," je za TV Slovenija dejal Tilen Fijavž, vodja intervencije in namestnik poveljnika PGD Slovenske Konjice. "Po dveh urah se stanje umirja. Upam, da je to za danes in naprej vse."

Po besedah župana Slovenskih Konjic Darka Ratajca so poškodovane hiše, tudi infrastruktura, predvsem ceste.

V Novi Cerkvi in Socki pri Vojniku se je zaradi velike količine vode oglasila celo sirena za splošno nevarnost. Številne ceste so poplavljene.

V Slovenskih Konjicah in okolici so se sprožili zemeljski plazovi, zalite so kleti stanovanjskih in gospodarskih objektov, podrta drevesa in hudourniki so zaprli ceste, je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje.

Območje občin Slovenske Konjice, Vojnik in Dobrna je neurje zajelo okoli 17.30. V pol ure je padlo 25 milimetrov, v eni uri pa 41 milimetrov dežja. Na terenu so gasilci, ki odstranjujejo posledice.

Pol ure prej je močno neurje z močnimi padavinami zajelo tudi območje občine Velenje, od koder prav tako poročajo o zemeljskih plazovih, zalitih objektih ter podrtih drevesih.

O škodi zaradi neurja poročajo tudi iz drugih krajev proti vzhodu države. Gasilce so na pomoč klicali prebivalci na območju Pesnice, Apač, Cankove, Gornje Radgone, Lenarta, Kidričevega, Lenarta, Mežice in Mozirja. Neurje je prizadelo tudi občine Domžale, Kamnik, Jesenice in Kranj.

Nevihtni oblaki nad Spodnjimi Škofijami. Foto: Neurje.si/Igor Skerlovnik
Nevihtni oblaki nad Spodnjimi Škofijami. Foto: Neurje.si/Igor Skerlovnik

Zaradi podrtega drevja je neprevoznih več cest, med drugim je po podatkih Prometnoinformacijskega centra za državne ceste zaradi podrtega drevja zaprt vozni pas na štajerski avtocesti med priključkoma Domžale in Šentjakob v smeri proti Ljubljani.

V Mežici je v pol ure padlo 28 milimetrov, na Uršlji gori pa 19 milimetrov dežja. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki, opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje.

Močnejši nevihtni celici, ki lahko prinašata močne nalive, sunke vetra in točo, bosta pozno zvečer dosegli Zgornje Posočje in Zgornjo Savinjsko dolino, svarijo na upravi.

Sorodna novica Županja Črne na Koroškem državo poziva k ureditvi hudournikov. Škoda bo ogromna.

Hudourniški vodotoki lahko znova narastejo

Na Koroškem sta po petkovih hudourniških poplavah vodnatost rek in namočenost tal še veliki. Prav tako je po padavinah v preteklih dneh vodnatost velika tudi drugje v porečju Drave. Danes popoldne, zvečer in v prvem delu noči je ob nevihtah z nalivi mogoče vnovično hitro naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov in manjših rek na tem območju. Mogoče bo tudi poplavljanje padavinskih in zalednih voda. Hitro naraščanje in razlivanje posameznih hudourniških vodotokov bosta danes popoldne in zvečer mogoča tudi drugje po državi, predvsem v osrednjem, vzhodnem in severovzhodnem delu Slovenije, opozarja Arso.

Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25, na Primorskem in jugovzhodu do 28 stopinj Celzija. V prvem delu noči bodo na jugu še posamezne plohe in nevihte, nato se bo ozračje umirilo.

Oranžni alarm tudi v soboto
Tudi sobota v znamenju neviht s točo
Se bo v prihodnjih dneh vreme umirilo?