Minister Marjan Šarec si je na terenu ogledal razdejanje. Foto: Twitter/Ministrstvo za obrambo
Minister Marjan Šarec si je na terenu ogledal razdejanje. Foto: Twitter/Ministrstvo za obrambo

Gasilci s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske po besedah ministra za obrambo Marjana Šarca pospešeno odpravljajo posledice in skušajo čim prej vzpostaviti prevoznost cest. Še vedno je zaprta tudi cesta Črna na Koroškem–Šoštanj, poroča prometnoinformacijski center.
"Ključno je, da nista ogrožena nobena hiša in nobeno človeško življenje, drugo se bo uredilo," je poudaril Šarec.

Agencija RS za okolje je za popoldne za območje celotne Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo pred nevihtami, a minister upa, da bo Koroški prizaneseno. Ljudje so mu sicer med obiskom poročali o posegih v gozdove z vzpostavitvijo gozdnih vlak. "Verjetno to vpliva, kajti drevesne korenine in drevje zemljino vedno zadržujejo," je pojasnil. Ob tem je dodal, da je veliko mogoče narediti s preventivo, in spomnil, da je gradnja na poplavnih območjih močno odsvetovana. Prav tako je treba po njegovih besedah razmisliti o tem, kako upravljati naravo.

Sorodna novica Več planinskih poti po neurjih zaradi nevarnosti zaprtih, zato se nanje ne odpravljajte

Na vprašanje, kje po državi še pomaga Slovenska vojska, je odgovoril, da tudi v Cerknem, kjer pripravljajo načrt, kako odpeljati material z območja soteske, kjer stoji partizanska bolnica Franja. Vojska je tudi v Vojniku, je dodal in zagotovil, da bodo vojaki na terenu, dokler bo potrebno.

Intervencijski stroški bodo hitro izplačani

Spomnil je, da so z lansko spremembo zakonodaje vzpostavili sistem, kjer občine po naravnih nesrečah pošljejo oceno stroškov intervencij. Nekatera poročila občin glede ujm v prejšnjem tednu še čakajo, potem pa bodo sprožili postopke. Enako bodo storili tudi v primeru ujm v zadnjih dneh. "Intervencijski stroški bodo razmeroma hitro izplačani, občine se nimajo česa bati," je zagotovil.

Ministra spremljata državni sekretar Rudi Medved in v. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin. Ekipo pa so sprejeli županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak in predstavniki tamkajšnjih gasilcev in civilne zaščite.

Minister Šarec z županjo Črne na Koroškem Romano Lesjak. Foto: Twitter ministrstvo za obrambo
Minister Šarec z županjo Črne na Koroškem Romano Lesjak. Foto: Twitter ministrstvo za obrambo

Županja: Vse ceste še niso prevozne

Po silovitem neurju je županja Črna na Koroškem Romana Lesjak državo pozvala k ureditvi hudournikov. Če bi imeli pregrade, takšnih posledic za stanovanjske hiše morda ne bi bilo, je dejala.

Prizadetih je bilo okoli 10 stanovanjskih objektov, v katerih stanuje tudi po več družin. "Računamo na to, da jih bomo danes rešili na tak način, da se ne bodo več počutili ogrožene. Zdi se mi prav, da smo z njimi v stiku, da ne čutijo, da so v tej nesreči sami," pa je poudarila županja Romana Lesjak. Največ škode je na območju Jazbine, kjer so ceste neprevozne. Na nekaterih plazovih, ki so bili v preteklosti že sanirani, so se pojavile nove poškodbe.

Pri odstranjevanju posledic pomagajo gasilci, civilna zaščita, krajani, pa tudi pripadniki Slovenske vojske, po besedah županje pomaga okoli 30 vojakov.

"Veseli smo obiska ministra, veseli, da nam je prišla pomagat vojska, ker se mi zdi, da že s tem, da nekdo pride v tvojo občino, izkaže pozornost, neki odnos do občanov, navsezadnje tudi do državljanov," je poudarila županja, ki je vesela, da v neurjih v občini ni bilo človeških žrtev.
Pojasnila je, da jo je poklical tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in napovedal, da bodo skušali zagotoviti predplačilo občinam za sanacijo škode. Nemogoče je, da bi ob že tako nizki povprečnini krili še škodo, ki se je zgodila, je pojasnila Lesjak.

Poleg pomoči vseh naštetih so mehanizacijo ponudila tudi tamkajšnja zasebna podjetja. Na terenu bodo ekipe ves dan, po potrebi bodo pomagali tudi okoliški gasilci.

"Ocene škode niti slučajno ne moremo napovedati, bo pa zagotovo ogromna," je pojasnila županja. Neurje jih je sicer prizadelo že v sredo, takrat je povzročilo za milijon evrov škode.

Za gasilce je bila noč zelo kratka

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Črna na Koroškem Rok Šušel pa je povedal, da je bila noč za gasilce kratka. Delo so v petek zaradi zagotavljanja varnosti prekinili okoli 22. ure in ga nadaljevali danes zjutraj ob 7. uri. V času izjave je bilo na terenu po njegovih besedah 25 gasilcev.

Kot so pojasnili na tamkajšnji izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje, se je v petkovih neurjih na Koroškem sprožilo kar nekaj plazov, poleg Črne na Koroškem je bil prizadet tudi Slovenj Gradec. Zaradi neurja je poplavilo ceste v Dravogradu in na Ravnah na Koroškem. V neurjih prejšnji teden je prizadelo vso regijo, tokrat pa najbolj Mežiško dolino, Mislinjsko dolino in Dravograd, manj pa Dravsko dolino.

Šarec si je v Črni ogledal posledice neurja
Sorodna novica Nevihtni pas z zahoda prešel državo, v Beli krajini toča, nove nevihte gredo proti vzhodu države

V petek na Koroškem sodni dan

Obilne padavine so v petek na Koroškem povzročile hudourniške poplave, ponekod tudi plazove; največ škode je v občini Črna na Koroškem. Več tamkajšnjih lokalnih cest ostaja zaprtih. Za popoldne je znova razglašeno oranžno vremensko opozorilo pred neurji.

Zaradi ogroženih hiš, predvsem v naselju Spodnje Javorje, so več deset ljudi evakuirali, zvečer pa jim je uspelo razmere zanje izboljšati, je za Odmeve povedala črnjanska županja Romana Lesjak: "Domačini so zdaj na varnem, saj smo vzpostavili takšno stanje njihovih hiš, da so se lahko vrnili. To je bila tudi njihova največja želja. Tudi tisti, ki bi morda morali ostati drugod, so se vrnili, saj so se želeli vrniti v svoje domove in jih varovati."

Najmanj ena hiša ostaja zelo ogrožena, saj je pritličje pod vodo. Plazovi in hudourniške poplave so povzročili veliko škodo tudi na cestni infrastrukturi. Po zdaj znanih podatkih je v Črni še zaprta cesta proti Šoštanju.

Avtobus zdrsnil s ceste

Neurje je v petek prizadelo tudi druge kraje na Koroškem. Vodja regijskega centra za obveščanje Slovenj Gradec Nada Jeseničnik Krajnc je za STA povedala, da so v petek do 20.30 prejeli 320 klicev, pozneje še nekaj, skupaj pa so našteli več kot 120 dogodkov. Čez dan bo po njenih besedah število dogodkov še naraslo, saj bodo o njih poročale terenske enote. V petek popoldne zaradi obsežnosti posledic neurja namreč nekaterih klicev ni bilo mogoče sprejeti.

V občini Dravograd je poplavilo več kleti, iz deroče vode so včeraj reševali živali, v Bukovski vasi je avtobus s potniki zdrsnil s ceste, a k sreči ni nihče poškodovan

Razdejanje v Črni na Koroškem. Foto: Neurje.si/Sanja Skarlovnik
Razdejanje v Črni na Koroškem. Foto: Neurje.si/Sanja Skarlovnik

Nevšečnosti tudi drugod

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so do petka do 18. ure po državi našteli 245 dogodkov. Posledice neurij je odstranjevalo 106 gasilskih enot. Od 18. ure v petek do 6. ure danes je bilo po podatkih uprave zaradi neurij na terenu 32 gasilskih enot. Zaznali so 102 dogodka, od tega 39 na območju regijskega centra Slovenj Gradec, 25 na območju regijskega centra Celje, 17 na območju regijskega centra Ljubljana, 14 na območju regijskega centra Koper, pet na območju regijskega centra Novo mesto, štiri na območju regijskega centra Brežice, po tri na območjih regijskih centrov Maribor, Postojna in Trbovlje, dva na območju regijskega centra Kranj in enega na območju regijskega centra Nova Gorica.

Gasilci so predvsem odstranjevali podrta drevesa in prekrivali odkrite strehe objektov ter prečrpavali meteorno vodo iz objektov. Zaradi močnega deževja so nastajali večji hudourniki in narasli vodotoki, ki so poplavljali prostore objektov in vozišča. Prav tako se je sprožilo več zemeljskih plazov, je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje.

V Ankaranu se je zaradi močnega vetra odvezala jadrnica, v občini Metlika pa so iz kampa blizu naselja Želebej gasilci na varno umaknili 23 otrok.