Posledice vetroloma v Trnovem ob Soči. Foto: CZ Kobarid/Aleksander Vončina
Posledice vetroloma v Trnovem ob Soči. Foto: CZ Kobarid/Aleksander Vončina

Po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje so gasilci posredovali v več občinah v osrednjem delu države, pa tudi na severu in zahodu. Največ klicev na pomoč so prejeli gasilci v Ljubljani, kjer so do 9. ure zjutraj dobili 37 prijav dogodkov.

Zaradi podrtega drevja, ki je oviralo promet ali ogrožalo stavbe, in električnih vodnikov, pa so gasilci posredovali tudi v občinah Bohinj, Brezovica, Cerknica, Cerkno, Črna na Koroškem Dobrova - Polhov Gradec, Domžale, Gornji Grad, Ig, Jesenice, Kamnik, Kobarid, Kočevje, Kostel, Kranjska Gora, Ljubno, Logatec, Log - Dragomer, Loški Potok, Lukovica, Moravče, Mozirje, Muta, Nazarje, Pivka, Polzela, Rečica ob Savinji, Selnica ob Dravi, Slovenj Gradec, Solčava, Šoštanj, Velenje, Vitanje, Vrhnika, Zagorje ob Savi in Žalec.

Veter odkrival strehe v Trnovem ob Soči

Veter je največ težav povzročil v naselju Trnovo ob Soči v občini Kobarid, ki ga je malo po 20. uri zajelo močno neurje. Po do zdaj zbranih podatkih je poškodovanih šest stanovanjskih objektov – eden, montažni, je neuporaben, pri drugih pa so poškodovani kritina in ostrešja, so navedli na upravi za zaščito in reševanje ter dodali, da si je stanovalec najhuje prizadetega objekta sam poiskal prenočišče pri prijateljih. Na srečo ni bil v neurju nihče poškodovan.

Je pa poškodovanih tudi več nestanovanjskih stavb, na primer strehi na župnišču in cerkvi ter ostrešja štirih gospodarskih poslopij. Poškodovan je bil tudi parkiran osebni avtomobil. Del naselja je zaradi okvare na elektroenergetskem vodu ostal brez električne energije. Napako bodo vzdrževalci predvidoma odpravili čez dan.

Težave so imeli tudi v Sv. Jerneju nad Muto, kjer se je na lokalno cesto podrlo drevo, zaradi česar cesta ni bila prevozna. V kraju se je pretrgal tudi električni vodnik in nevarno visel na dvorišče in vrt stanovanjske hiše, prebivalci so ostali brez električne energije.

Odtrgalo pomol na Bohinjskem jezeru

Gasilci in pripadniki civilne zaščite so imeli zvečer veliko dela tudi na območju Bohinja. Močan veter je odtrgal pomol na Bohinjskem jezeru, ki so ga povlekli na brežino jezera. Gasilci 13 gasilskih društev in pripadniki enote za tehnično reševanje Civilne zaščite Bohinj so odstranjevali tudi podrto drevje, delo so imeli tudi s prekrivanjem poškodovanih ostrešij objektov.

Vreme se bo po napovedih vremenoslovcev čez dan vendarle umirilo. V zahodni in osrednji Sloveniji bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe, lahko tudi zagrmi. Na vzhodu bo delno jasno. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, v alpskih dolinah okoli 16 stopinj.

V nedeljo bo sprva bolj oblačno – na zahodu in jugu bodo še krajevne padavine –, čez dan pa se bo delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 14, najvišje dnevne od 15 do 20 stopinj Celzija. V ponedeljek bo povečini sončno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. V torek bo oblačnost od zahoda naraščala, popoldne bo v zahodnih krajih znova začelo deževati, še napovedujejo na Agenciji za okolje.

Reševanje plovil ob obali Južne Jutlandije na Danskem. Foto: EPA
Reševanje plovil ob obali Južne Jutlandije na Danskem. Foto: EPA

Hudo neurje na severu Evrope, umrlo več ljudi

Neurje z obilnimi padavinami in močnim vetrom, ki so ga poimenovali Babet, je zajelo tudi večji del severne Evrope in zahtevalo smrtne žrtve v Nemčiji, Avstriji, na Škotskem in v Angliji.

Na otoku Fehmar v nemški zvezni deželi Schleswig - Holstein je po padcu drevesa na avtomobil umrl en človek. V mestu Flensburg je bila gladina morja dva metra nad normalno ravnjo, kar za mesto predstavlja najvišjo raven vode v zadnjih sto letih, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Neurje je preglavice povzročalo tudi na Danskem, kjer je policija prebivalce in turiste pozvala, naj zapustijo območje okoli plaže Sandersvig. Tudi na otoku Mon so oblasti prebivalce pozvale, naj do večera zapustijo svoje domove. Brez elektrike je medtem v državi ostalo približno 200 gospodinjstev. Letališče v Københavnu je odpovedalo 101 od 750 poletov. Zaradi močnega vetra pa so preventivno odpovedali več trajektnih povezav med Nemčijo in Dansko, navaja STA.

Prizadeti sta bili tudi sosednji državi Švedska in Norveška. Na jugu Švedske je bil ohromljen železniški promet, ponekod pa je poplavljalo. Vremenoslovci opozarjajo na močne sunke vetra na jugu in jugozahodu države, odpovedanih pa je bilo več poletov.

Odpravljanje posledic neurja v bližini Lunda na jugu Švedske. Foto: EPA
Odpravljanje posledic neurja v bližini Lunda na jugu Švedske. Foto: EPA

Na Škotskem je v četrtek umrla ženska, ki jo je ujela narasla reka, podobno je zaradi narasle vode umrl moški v Angliji. Tretja smrtna žrtev je bil 56-letni voznik, ki je umrl v nesreči na Škotskem, ko je na vozilo padlo drevo. Britanski vremenoslovci so za območje vzhodne Škotske izdali rdeče opozorilo, ki bo veljalo do večera. Za dele Anglije pa velja oranžno opozorilo. V petek je bilo po vsej Angliji izdanih več kot 280 opozoril pred poplavami. Skoraj 13.000 gospodinjstev je bilo brez elektrike, od tega 10.000 v Angliji in 2800 na Škotskem, je poročal britanski BBC.

Na Tirolskem pihalo s hitrostjo 200 km/h

Na avstrijskem Tirolskem je pihal veter s hitrostjo do 200 kilometrov na uro. Tudi tu je več gospodinjstev začasno ostalo brez elektrike, gasilci so morali večkrat posredovati zaradi podrtega drevja. Močan veter je terjal tudi smrtno žrtev. Na Tirolskem je umrl 86-letnik, ki je zaradi podrtega drevesa na gozdni cesti izstopil iz avtomobila, ko sta se podrli še dve drevesi, eno od teh ga je zadelo.

Neurje Babet pustoši na Škotskem