Na Poljskem so težave povzročali predvsem podrta drevesa, odkrite strehe in poplavljene kleti. Foto: EPA

Na Poljskem so morali gasilci po lastnih navedbah od sobote zvečer do nedelje zjutraj posredovati več kot tisočkrat, predvsem zaradi podrtih dreves, odkritih streh in poplavljenih kleti.

V Spodnji Šleziji na jugozahodu države je bil poškodovan motorist, ki je zapeljal v drevo, je za televizijo TVN24 povedal tiskovni predstavnik gasilcev. Na tisoče gospodinjstev je bilo do nedelje zjutraj še brez elektrike. Neurje je Poljsko prizadelo že v četrtek in petek, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na vzhodu Francije in v Švici pa sta v hudem neurju v soboto umrla dva človeka. Na Ženevskem jezeru se je prevrnila turistična ladja, pri čemer je umrla turistka, poroča švicarska tiskovna agencija SDA. Ni znano, za državljanko katere države gre. Neurje je v Ženevi povzročilo veliko škode, še navaja DPA.

V počitniškem kampu v francoskem mestu Taninges v departmaju Visoka Savoja, blizu Ženevskega jezera, pa je zaradi podrtega drevesa, ki je padlo na njen avtodom, umrla 51-letna Nemka.

Območje občine Romans-sur-Isère južno od Lyona je prizadela huda toča, ki je povsem uničila polja. Francoski minister za kmetijstvo Didier Guillaume je na televiziji BFMTV napovedal, da bodo na prizadetih območjih razglasili stanje naravne katastrofe.

Razmere na vzhodu Francije in v Švici so se po sobotnem neurju medtem umirile. Francoska meteorološka agencija Météo-France je kljub temu za več departmajev izdala poziv k povečani opreznosti.