Neurje se je razbesnelo na severu

Agencija RS za okolje je tudi za noč in nedeljo izdala opozorilo, da bodo ob nevihtah mogoča krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, ni pa izključen niti pojav toče. Oranžna vremenska ogroženost, ki pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne, danes velja za severovzhodni del države, medtem ko je preostali del še rumen. Po napovedi za nedeljo pa je oranžno obarvana celotna država.

Vremenska fronta, ki je nastala na Bovškem in se premikala prek Gorenjske in Štajerske proti vzhodu države, je prizadela občine Cerkno, Kobarid, Tolmin, Železniki, Škofja Loka, Kranj, Kamnik, Ljubljana, Lukovica, Laško, Slovenske Konjice, Vitanje, Vojnik, Zreče, Lovrenc na Pohorju, Oplotnica, Rače - Fram, Slovenska Bistrica, Juršinci, Majšperk, Trbovlje in Zagorje, je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje.

Neurje v Laškem. Foto: MMC-jev uporabnik
Neurje v Laškem. Foto: MMC-jev uporabnik

Neurja z vetrom in dežjem so odkrivala strehe stanovanjskih in drugih objektov. V večini primerov so se podirala drevesa čez cestišča, v Slovenski Bistrici se je drevo podrlo na električne kable, v Cerknem se je podrlo na hišo, v Juršincih pa se je podrl električni drog in pretrgal vodnike.

Na območju Škofje Loke, kjer je padala tudi toča, imajo delo zaradi odkritih streh in podrtih dreves, nekaj pa je tudi zalitih podvozov. Še zlasti veliko intervencij je v Retečah, Frankovem naselju in Veštru.

Evropi preti izredni vročinski val - temperature kar do 50 stopinj

Na mariborskem območju, kjer je divjalo neurje z močnim vetrom, je prav tako odkrivalo strehe, padlo pa je tudi nekaj dreves. Prizadelo je zlasti občine Oplotnica, Slovenska Bistrica, Rače, Fram in Lovrenc na Pohorju.

V občini Laško je podrlo nekaj dreves in zalilo nekaj kleti.

Toča je po podatkih uprave za zaščito in reševanje poleg Škofje Loke klestila tudi v Posočju in okolici Kranja. Strela je udarila v električno omarico stanovanjske hiše v naselju Zagorci v občini Juršinci in jo poškodovala. Požar k sreči ni nastal. Udar strele pa je ravno tako v naselju Zagorci zanetil požar ostrešja stanovanjske hiše.

Neurje s točo in strelami je na Rodici v občini Bohinj zajelo planinki. Eno naj bi strela tudi oplazila, zato so posredovali reševalci GRS Bohinj, ki so ju pospremili v dolino.

Neurje je pod Skuto v občini Kamnik ujelo pohodnici, ki nista mogli nadaljevati poti. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik za primer reševanja, saj helikopter zaradi neurja ni mogel poleteti. Pohodnici sta naleteli na skupino planincev, ki ju je varno pospremila do bivaka pod Skuto.

Skupno je bilo zaznanih 56 dogodkov, posledice na terenu so odpravljali gasilci 38 gasilskih enot in delavci cestnih in komunalnih služb, je še navedla uprava za zaščito in reševanje.

Toča v Laškem