V Atenah se že zdaj spopadajo s hudo vročino, a prihodnji teden naj bi tam namerili 48 stopinj. Foto: Reuters
V Atenah se že zdaj spopadajo s hudo vročino, a prihodnji teden naj bi tam namerili 48 stopinj. Foto: Reuters

Neobičajni vremenski pojav pripisujejo redkemu jugu iz Sahare. Prva na udaru naj bi bila v nedeljo Italija, nato pa se bo območje visokega zračnega tlaka razširilo jugovzhodno proti Grčiji, Bolgariji in Turčiji, pri čemer je slednja že zdaj v primežu hudih požarov, ki pretijo turističnim središčem ob Egejskem morju.

Vremenoslovci pričakujejo, da se bo živo srebro ta konec tedna povzpelo tik nad 40 stopinj Celzija, preden bo do konca tedna prilezlo do 45 in celo 50 stopinj, in to po celem jugu Evrope.

Oblasti Grkom odsvetujejo gibanje na prostem. Foto: Reuters
Oblasti Grkom odsvetujejo gibanje na prostem. Foto: Reuters

Najvišjo temperaturo v Evropi do zdaj so izmerili 10. julija 1977, ko se je živo srebro v Atenah povzpelo na 48 stopinj.

"Katastrofalen vročinski val se zgrinja nad južno Evropo. In, pripravite se, prihodnji teden bi se temperature lahko povzpele na 50 stopinj, kar pomeni, da bi bil lahko podrt vročinski rekord," opozarja nemški vremenoslovec Jan Schenk.

"Kaj se bo zgodilo? Izredno močan jugo bo iz severne Afrike udaril Italijo in vse do Romunije, ta saharski zrak pa bo razširil nad celoten jugovzhod Evrope. In na neki točki bo nemogoče ločiti med različnimi zračnimi masami in bo enako vroče v Grčiji kot v Sahari. Čaka nas huda vročina, temperature se bodo povzpele na 43, 45, celo na 50 stopinj ponekod."

Vročinski val v Grčiji

V Grčiji se sicer že zdaj spopadajo z vročinskim valom, ki kar ne pojenja. V minulih treh dneh so ponekod izmerili tudi 43 stopinj Celzija.

Peklenski požari v Turčiji. Foto: Reuters
Peklenski požari v Turčiji. Foto: Reuters

Na otoku Rodos bi se lahko živo srebro v torek povzpelo na okoli 44 stopinj. Vročina ne bo popustila niti ponoči, zlasti na urbanih območjih, kjer bi temperature lahko vztrajale nad 30 stopinjami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekateri vremenoslovci so razmere opisali kot "zgodovinski vročinski val". Civilna zaščita je v pripravljenosti, v mestih so odprli klimatizirane prostore za prebivalce, ki doma nimajo klimatskih naprav, na otokih, kjer so nameščeni prebežniki, so postavili dodatne klimatizirane šotore in zabojnike.

Oblasti ljudem svetujejo, naj se, kolikor je mogoče, izogibajo delu na prostem in alkoholu.

Turčija: Požari ob Egejskem morju

Vročinski rekordi pa že zdaj padajo v Turčiji – prejšnji teden so v mestu Cizre na jugovzhodu države namerili 49,1 stopinjo, s čimer je bil podrt 60 let star rekord. Vročina podžiga požare, ki zdaj ogrožajo tudi turistična središča ob Egejski obali. Satelitski podatki kažejo, da je bila intenzivnost vročine gozdnih požarov z 20 gigavati v četrtek štirikrat višja od vseh prejšnjih rekordov v državi, navaja Guardian.

Najmanj štiri osebe so umrle v požarih v turističnih pokrajinah Antalya in Muğla, pri tem pa so morali iz hotelov s čolni evakuirati na tisoče dopustnikov.

Zaradi požarov so morali evakuirati turiste prek morja. Foto: Reuters
Zaradi požarov so morali evakuirati turiste prek morja. Foto: Reuters

V Bodrumu je zgorelo 80 hektarov površin, požar pa je zaprl dovoz do dveh hotelov, zaradi česar so morali več kot 4000 turistov in članov osebja evakuirati s plovili obalne straže in ribiškimi ladjami. Dim se zdaj vije že proti Cipru.

Gozdni požari so poleti v Turčiji pogosti, a tokratni so izredni. "Ničesar podobnega temu nismo doživeli že 19 let," je povedal Mark Parrington, znanstvenik Kopernikovega centra za spremljanje ozračja. Da česa takega ne pomnijo, poročajo tudi prebivalci prizadetih območij.

Kmetovalec Ibrahim Aydın je povedal, da je v požaru izgubil vso živino in da je skoraj umrl, ko se je boril z zublji. "Vse, kar sem imel, je pogorelo do tal. Izgubil sem jagenjčke in ostale živali," je povedal za Daily Sabah. “To ni normalno. Bilo je kot v peklu.”

Po Turčiji so se gasilci borili s skupno okoli 50 požari, na desetine ljudi je pristalo v bolnišnicah.

Grčijo zajela vročina, Turčijo požari