Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Deževje se še ne umirja, težišče padavin, ki se bodo še krepile, pa se premika proti severozahodu Slovenije. Snežna napoved pa se je spremenila, v nižinah tako v soboto snega večinoma ne bo, je povedal dežurni vremenoslovec na Arsu Blaž Šter.

Julijske Alpe in del Kamniških Alp ter zgornje Posočje bodo v naslednjih 30 urah prejeli veliko dežja. Vremenoslovce količina padavin "kar malo skrbi", je dejal vremenoslovec Šter. Trenutno sicer pada v večini države, dež pa je razmeroma enakomeren. Popoldne in v noči na soboto bo intenziteta dežja večja, tako da lahko do sobote zjutraj na območju Julijskih Alp pade od 150 do 200 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi več.

Zaradi obilnih padavin se bodo reke hitro odzvale in hitro naraščale, opozarja Šter. Reke v večjem delu države že naraščajo, na območju pogostih poplav pa se že razlivata Vipava in Kolpa.

Nad Slovenijo bo začel dotekati toplejši zrak. "Že danes je marsikje občutno topleje kot včeraj in pričakujemo, da se bo zelo otoplilo," je dejal Šter. Ob tem bo pihal zmeren do močan veter južnih smeri. Danes zvečer in ponoči lahko na območju med Notranjsko in Dolenjsko ter v delu osrednje Slovenije sunki južnega vetra presežejo 70 kilometrov na uro.

Veter se bo spuščal, kar pomeni, da bo sunkovit in da bo sušil padavine, tako da bo v večjem delu Slovenije noč suha, obenem pa bomo imeli obilne padavine na severozahodu, je pojasnil Šter.

Temperature so bile v petek zelo visoke, tudi več kot 15 stopinj Celzija, izjemno topla bo tudi noč na soboto, je še napovedal.

Oranžno opozorilo zaradi naraščanja rek

Hidrologi na Arsu so za soboto za zgornje Posočje in Gorenjsko izdali oranžno opozorilo, saj bodo reke močno narasle in lahko poplavljajo. Posamezne reke v osrednji Sloveniji, Krka s pritoki in Kolpa pa se bodo razlivale na območju pogostih poplav, velik bo tudi pretok Drave.

Reke v osrednji, južni in zahodni Sloveniji imajo veliko vodnatost. Vipava in Kolpa se razlivata na območjih pogostih poplav, vendar v zgornjem toku že počasi upadata. Reke na Gorenjskem, v zgornjem Posočju in v zgornjem delu porečja Savinje hitro naraščajo. V osrednji in vzhodni Sloveniji naraščajo nekoliko počasneje, kaže zadnje hidrološko poročilo agencije za okolje.

Danes popoldne in v noči na soboto bodo reke v zahodnem in severnem delu države še naraščale. Posamezne reke zlasti na Gorenjskem se lahko razlijejo iz struge. Zaradi velike predhodne namočenosti lahko poplavita tudi padavinska in zaledna voda.

V soboto se bo ob ponovni krepitvi padavin naraščanje rek nadaljevalo, posamezne reke na območju severozahodne in severne Slovenije lahko tudi poplavijo. Močneje bosta narasli reki Sava in Drava. Pretok Drave na meji z Avstrijo bo jutri zjutraj predvidoma okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo, ob tem lahko na izpostavljenih mestih poplavi. Naraščale bodo kraške reke na Notranjskem in Dolenjskem, ojezerjene površine kraških polj se bodo še povečevale, opozarja Arso. Obenem pa napovedujejo, da se bo v nedeljo vodnatost rek zmanjševala.

Povišana gladina morja

Gladina morja bo v soboto dopoldne povišana med 9. in 11. uro, ko se morje lahko razlije po najnižjih delih obale v višini okoli 15 cm. V tem času bo povišano tudi valovanje morja.

Geološki zavod Slovenije pa opozarja, da od danes zvečer vključno do nedelje zaradi napovedanih povečanih padavin obstaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v zahodnem delu Slovenije.

Pričakovati je ohladitev in padavine

Nevarnost reaktivacije plazov

"Mogoča je reaktivacija zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v preostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin," so zapisali. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih ter upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej če je bila odrejena evakuacija.

"Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih in v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112," so zapisali. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije.

Prihaja močno deževje. Foto: BoBo
Prihaja močno deževje. Foto: BoBo

V visokogorju nevarnost snežnih plazov

Center za obveščanje uprave za zaščito in reševanje je izdal tudi opozorilo pred nevarnostjo snežnih plazov, predvsem v visokogorju Julijskih Alp. Nad nadmorsko višino 2000 metrov je nevarnost plazov zmerna, drugod pa majhna. V četrtek je v gorah zapadlo od 10 do 40 centimetrov snega, največ v Julijskih Alpah. Snežna odeja je v visokogorju mehka in rahla, zato zaradi jugozahodnega vetra nastaja precej zametov, so pojasnili. Predvsem nad mejo sneženja pri 2200 metrih nadmorske višine se povečuje nevarnost plazenja novega snega, do noči na nedeljo pa bi lahko zapadlo do meter novega snega. Mogoči bodo številni majhni in srednje veliki plazovi, veliko bo klož, so dodali.

Okrepljen severnik bo prenašal sneg v zamete, nastajale bodo tudi opasti. Zaradi tega bo v visokogorju plazovna nevarnost znatna, so opozorili. Razmere v visokogorju bodo zahtevne, previdnost pa bo potrebna tudi nižje, saj bo razmočeni sneg ob ohladitvi zmrznil, zato bodo nastale poledenele površine, nevarne za zdrs, so navedli v poročilu centra za obveščanje.

Močni nalivi bodo poskrbeli za naraščanje rek. Foto: BoBo
Močni nalivi bodo poskrbeli za naraščanje rek. Foto: BoBo

Nižine večinoma brez snega

Šter je dejal, da bo po nižinah večinoma ostalo brez snežne odeje. "Verjetno bo tudi kaj snežilo, a ker bodo tla topla in ker se bo intenziteta padavin v soboto popoldne zmanjševala, verjetno ne bo zapadlo veliko snega," napoveduje. Okoli pet centimetrov snega sicer lahko zapade na Koroškem, v višjih legah Notranjske in Dolenjske do deset centimetrov. V Alpskih dolinah in v višjih legah bo snega nekoliko več. Tam ga lahko zapade od 20 do 30 centimetrov.

V prihodnjih dneh pa si vremenoslovci obetajo hladnejše dni. Zlasti v nedeljo in ponedeljek zjutraj bodo temperature okoli –5 stopinj, kjer bo tla prekrila snežna odeja, pa lahko tudi okoli –15 stopinj Celzija. Nedelja bo sicer suha, lahko se pokaže tudi sonce.

Vipava že poplavlja

Zaradi obilnega deževja je ponoči začela poplavljati reka Vipava v zgornjem delu Vipavske doline. Zato so zaprli cesti Ustje–Uhanje in Velike Žablje–Male Žablje. V občinskem štabu Civilne zaščite (CZ) Ajdovščina pričakujejo, da bo poplavljalo tudi na območju Batuj.

"Težave so na običajnih izlivnih poplavnih mestih," je povedal poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko.

V zgodnjih jutranjih urah so v Uhanjah pri Ajdovščini posredovali gasilci Gasilsko-reševalnega centra Ajdovščina, ki so pomagali domačinu pri zaščiti ogrožene perjadi zaradi poplavljanja, pa je povedal direktor poklicne gasilske enote Blaž Mlečnik. Tudi na tem območju so domačini navajeni na poplavljanje ob visokem vodostaju reke Vipave, zato večjih težav ni bilo, je še poudaril.