Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Posledice pri nas bi lahko bile danes precej hujše. "Kakšnih 50 kilometrov čez mejo z Italijo je padala zelo debela toča, tudi debeline do 10 centimetrov. Potem pa je na koncu prišlo do nastanka številnih neviht. Običajno, če nastane več neviht, te nekako pokurijo zalogo energije, tako da na koncu so bile v bistvu bolj nalivi," je za TV Slovenija povedal Blaž Šter z Arsa .

Nekaj nevšečnosti je vseeno bilo

V vasi Krn ter v Bohinjski Češnjici je v pol ure padlo 30 milimetrov padavin, je poročala Slovenska tiskovna agencija. V Volčah pri Tolminu so zabeležili močan sunek vetra, ki je dosegel 88 kilometrov na uro. Na območju občine Kranj je strela udarila v stanovanjsko hišo in zanetila požar na ostrešju. Ob tem so zabeležili še en dogodek, ko je meteorna voda zalila klet.

Promet po Sloveniji

V občini Oplotnica so gasilci razžagali in iz cestišča odstranili podrto drevo. V občini Slovenska Bistrica pa so gasilci nudili pomoč pri sanaciji strehe in pri črpanju vode iz zalite kleti.

Popoldne je na območju občine Šenčur strela poškodovala stanovanjsko hišo, meteorna voda je zalila dve kleti.

Močnejši nevihtni celici sta nastali v bližini Ptuja in se hitro gibljeta proti vzhodu. Pas neviht se pomika tudi proti osrednji Sloveniji. Ob tem pričakujemo krajevne nalive in močnejše sunke vetra, obstaja nevarnost toče.

Močno deževje je pred tem zajelo občino Dravograd. Tam so bile poplavljene ceste in kleti objektov na šestih lokacijah. Ob močnem deževju je voda poplavila dvorišče v občini Radlje ob Dravi. Zjutraj pa je v naselju Podkoren v občini Kranjska Gora meteorna voda zalila stanovanje.

Posredovalo protitočno letalo

V ponedeljek krajevne padavine, ki bodo pogostejše na zahodu

V državi velja oranžna stopnja vremenske ogroženosti, kar pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne.

Zvečer lahko še nastane kakšna močnejša nevihta. Ponoči se bo dogajanje umirjalo, še se bodo pojavljale krajevne plohe, predvsem na Primorskem tudi kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, ob morju okoli 19 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V ponedeljek bo sprva oblačno s krajevnimi padavinami. Popoldne bo na vzhodu dež ponehal, delno se bo razjasnilo. Predvsem na zahodu bo še spremenljivo s krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo do večera ponehale. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja, ponekod drugod pa severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo v alpskih dolinah okoli 17, drugod od 19 do 25, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

Neurje s točo prešlo severni del države

V soboto nevihta prešla sever države

V soboto dopoldne je močna nevihta prizadela velik del države, neurje je prešlo severno polovico Slovenije od Posočja do Kozjanskega. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je prizadelo občine Cerkno, Kobarid, Tolmin, Železniki, Škofja Loka, Kranj, Kamnik, Ljubljana, Lukovica, Laško, Slovenske Konjice, Vitanje, Vojnik, Zreče, Lovrenc na Pohorju, Oplotnica, Rače-Fram, Slovenska Bistrica, Juršinci, Majšperk, Trbovlje in Zagorje.

Neurje z vetrom in dežjem je odkrivalo strehe stanovanjskih in drugih objektov, drevesa so se podirala čez cestišča, poškodovala so tudi električne vodnike. V Posočju, na območju Škofje Loke in v okolici Kranja je klestila toča. Udar strele je v naselju Zagorci zanetil požar ostrešja stanovanjske hiše.