Po kratki ohladitvi prihaja nov vročinski val, ki bo v drugi polovici prihodnjega tedna postregel s temperaturami preko 35 stopinj Celzija. Foto: BoBo
Po kratki ohladitvi prihaja nov vročinski val, ki bo v drugi polovici prihodnjega tedna postregel s temperaturami preko 35 stopinj Celzija. Foto: BoBo
Ne pozabite na domače živali v vročini. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Ne pozabite na domače živali v vročini. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Osrednji in južni Balkan bo prihodnji teden zajel vročinski val s temperaturami do 40 stopinj Celzija. Tretji vročinski val bo v prihodnjih dneh zajel tudi večji del Slovenije. Po nižinah bodo temperature krepko presegale 30 stopinj, na vzhodu se bo lokalno lahko ogrelo tudi nad 35 stopinj Celzija. Zaradi velike pregretosti ozračja in bližine fronte se bodo v prihodnjih dneh lahko razvila tudi krajevna neurja. Skupaj z vročim afriškim zrakom se k nam že petič v letošnjem poletju širi večja količina saharskega peska.

Nov vročinski val, pozorni bodite na znake toplotne izčrpanosti

In čeprav smo šele v drugi polovici julija, podatki kažejo, da bo tudi letošnje poletje nadpovprečno toplo. V notranjosti Slovenije smo večinoma že dosegli povprečno letno število vročih dni, dva vročinska valova, sušo in krajevna neurja. Povečana količina padavin v kratkem obdobju pa je posledica tudi segrevanja ozračja.

V letošnjem poletju za zdaj izstopa maratonski vročinski val, ki je trajal skoraj vso drugo polovico junija. Težko bi sicer rekli, da gre za posebnost zgolj našega podnebja, gre za znatno opazen trend naraščanja poletne temperature, pojasnjuje vremenoslovka Tanja Cegnar. "Poletja so zdaj že za dobri dve stopinji in pol toplejša, kot so bila pred štirimi desetletji, tudi v Sloveniji."

Vročinski val v Kanadi dobesedno skuhal školjke v morju

V svetovnem merilu se temperaturni rekordi dogajajo vsako leto, o njih je govor tudi letos: "Od tega, da smo prvič izmerili temperaturo nad 30 stopinj Celzija severno od polarnega kroga, pa te nenavadno visoke temperature, ki so jih izmerili v Kanadi, ki so bile povezane tudi s požari. Pa seveda to segrevanje na območju Sibirije."

Toplejše ozračje prinaša svoje značilnosti, kar pomeni, da so vremenska dogajanja bolj burna. Primer so nedavne padavine nad Srednjo Evropo.

V Belgiji poplave znova odnašale avtomobile, napeto v Nemčiji in Avstriji

"V teh krajih so ponekod izmerili rekordne količine padavin v zelo kratkem času. Dosedanji rekordi so bili znatno preseženi. Ne samo, da je bil ta presežek nad tem, kar se je zgodovinsko dogajalo nad tem območjem v preteklosti, nekaj milimetrov ali nekaj deset litrov na kvadratni meter, ampak ponekod kar 50-odstotno presežen dosedanji rekord. Take stvari nas lahko zelo močno prizadenejo."

Na območju Maribora toča, ruvanje dreves, odkrivanje streh

In predvsem skrbijo, dodaja Tanja Cegnarjeva. Spomni tudi na pogost pojav toče. "Glede na to, kako se razvija podnebje, ostaja toča velika grožnja tudi v Sloveniji."

Še podatek glede števila tropskih noči, ko se temperatura ponoči ne spusti pod 20 stopinj Celzija: v naših krajih bi se do konca stoletja to število lahko povečalo tudi za 20.