Vinogradnike in sadjarje skrbijo napovedi o mogoči pozebi v prihodnjih dneh. Foto: MMC RTV SLO
Vinogradnike in sadjarje skrbijo napovedi o mogoči pozebi v prihodnjih dneh. Foto: MMC RTV SLO

"Temperatura v drugi polovici aprila bo zelo verjetno nižja kot v prvi polovici, hladna masa se bo obnavljala nad Srednjo Evropo in tudi nad našimi kraji. Vsaj malo višje to ni bilo zadnje sneženje v tej epizodi, pričakujemo nizke temperature. Najbolj nas skrbijo jasne noči, takrat se temperatura spusti najnižje, v sredo in četrtek bo še nekaj oblačnosti, v petek pa zna biti kar hladno, temperatura marsikje pod ničlo, je pa še nekaj dni do takrat, tako da se lahko napoved še spremeni. Verjetno pa bomo na pozebo opozarjali tudi prihodnji teden," je v Odmevih dejal Blaž Šter z agencije za okolje.

Padavine so se od severovzhoda države, kjer je že dopoldne začelo deževati, ponekod je padala sodra, razširile nad vso državo, meja sneženja se je začela naglo spuščati in se je ob izraziti ohladitvi spustila tudi pod 500 metrov nadmorske višine. Sneg je padal na višjih in nižjih predelih Gorenjske, Štajerske in Koroške, med drugim je snežilo tudi v Ljubljani in na Notranjskem.

Sorodna novica Slovenski rekord v padcu temperature. V Podčetrtku je razlika merila 26,2 stopinje Celzija.

Center za obveščanje pri Upravi RS za zaščito in reševanje je zaznal 44 dogodkov. Aktiviranih je bilo 39 gasilskih enot, ki so s cestišč odstranile 51 podrtih dreves, zaradi zalitja in poplav meteornih voda so iz objektov prečrpavali vodo in s streh treh objektov odstranili visečo pločevino. Odstranjevali so tudi sneg z rastlinjakov in drugih objektov, je zapisano v današnjem poročilu centra za obveščanje.

V Podčetrtku v 24 urah padec temperature za 26,2 stopinje Celzija

Zaznan je bil rekordni padec temperature pri nas. Torkov popoldan je bil tako ponekod tudi za več kot 25 stopinj Celzija hladnejši od ponedeljkovega, največjo razliko – 26,2 stopinje Celzija – so izmerili v Podčetrtku, kjer je temperatura s ponedeljkovih 27,2 stopinje Celzija v torek ob 15. uri padla na eno stopinjo Celzija.

V prometu sneženje ni povzročilo večjih težav, več jih je na Primorskem povzročala močna burja. Je pa sneženje preglavice povzročalo vrtičkarjem in predvsem lastnikom večjih rastlinjakov, saj so nekateri, kot omenjeno, na pomoč pri odstranjevanju snega poklicali tudi gasilce.

Vrtičkarji naj počakajo s sajenjem

Nizke temperature skrbijo pridelovalce zelenjave in sadja. Simon Ferlinc iz vrtnarije Bensa vrtičkarjem svetuje, da naj počakajo s sajenjem, saj se nič ne pridobi s hitrim sajenjem. "Včasih je veljalo pravilo, da se plodovke, kot so kumare, paradižnik, paprika, sadijo po ledenih možeh," je povedal za TV Slovenija.

Simona Trčak Zdolšek iz zadrge Dobrina pa svetuje, naj vrtnine pokrijejo z zimsko, toplejšo vrtno kopreno ali pa naredijo loke in potem čeznje namestijo prozorne plastične folije, kot da se ustvari steklenjak.

Na Kredarici je zimska odeja debela tri metre

Največja količina padavin je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) padla na Gorenjskem ter v delih Koroške in Štajerske. Na Kredarici je v torek čez dan zapadlo 40 centimetrov novega snega, snežna odeja pa je tam debela tri metre.

Danes bo sprva pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo megla. Čez dan bo spremenljivo oblačno, sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem okoli 17 stopinj Celzija.

Jutri se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, predvsem popoldne se bodo pojavljale krajevne padavine. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ponekod v notranjosti pa severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

V petek bo delno jasno s hladnim jutrom, zjutraj bo mogoča kratkotrajna megla. Na izpostavljenih legah bo lahko slana.

Kmete plaši izrazita ohladitev