Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Sneg je pobelil Slovenijo do nižin. Precej ga je zapadlo na Notranjskem, na primorsko avtocesto so poslali pluge. Tudi drugje po državi so bile na cestah posipne in plužne skupine.

Za JZ države in za osrednjo Slovenijo je bilo v torek izdano oranžno opozorilo zaradi močnega vetra, zaradi snežnih razmer pa je billo oranžno opozorilo izdano za južno polovico države.

Sandra Jaksetič Urbančič s Prometnoinformacijskega centra je za Radio Slovenija opozorila, da je obvezna zimska oprema za vse voznike, ki se vozijo po cestah, kjer je zapadel sneg. Med Vipavo in Nanosom je prepovedan promet za počitniške prikolice in vsa vozila s ponjavami ne glede na težo. Zaprta je tudi cesta čez Vršič.

Eva Bezek, meteorologinja z Arsa, je povedala, da se je podobno s snegom v aprilu zgodilo leta 2016. "Ob morju je bilo 20 stopinj, ko je na severu države že snežilo."

Kot je v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija povedal Blaž Šter z agencije za okolje, sta največ težav povzročala burja in zapadel sneg v višjih legah, ki ga je ponekod zapadlo več kot 20 cm. "To verjetno ni zadnje sneženje, najbolj pa nas skrbijo jasne noči, saj se takrat temperature najbolj znižajo. Do petka bo še nekaj oblačnosti, potem pa nas čaka jasno nebo. Žal bomo na pozebo opozarjali tudi v prihodnjem tednu." Povedal je še, da lahko v prihodnosti pričakujemo podobne vremenske razmere z vročimi poletji.

Kaj prinašajo vremenske ohladitve?

Rekordna ohladitev v Sloveniji od leta 2012

Foto: Arso
Foto: Arso

Kot poroča Arso, gre za absolutne temperaturne rekorde. Današnji popoldan je bil tako ponekod tudi za več 25 stopinj Celzija hladnejši od včerajšnjega, največjo razliko 26,2 stopinje Celzija so izmerili v Podčetrtku, kjer je temperatura z včerajšnjih 27,2 °C danes ob 15. uri padla na 1,0 °C.

Prejšnji izmerjeni rekord je znašal 22,6 stopinje Celzija z 12. na 13. maj leta 2012.

Gasilci so s cestišč odstranili 12 dreves

Padavine in veter so povzročale tudi težave. Na upravi za zaščito in reševanje so v povezavi s tem našteli 23 dogodkov. Aktiviranih je bilo 13 gasilskih enot, od teh štiri poklicne. Gasilci so s cestišč odstranili 12 podrtih dreves, nekaj vej, v šestih primerih posredovali zaradi zalitja in poplav meteornih voda in odstranili viseče pločevine s treh streh objektov.

Podrobnejšo vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Hladna fronta poskrbela za vremenski preobrat

"V pasu od Gorenjske do Koroške bo predvidoma padlo od 30 do 60 milimetrov padavin. V višjih legah, nad okoli 800 metri, lahko zapade okoli 20 centimetrov snega," so napovedali na Arsu. "Ampak vedeti moramo, da so tla topla in da se bo sneg tajal, zato je težko oceniti, kje bo belina ostala," je za Televizijo Slovenija dodal vremenoslovec Andrej Velkavrh in ob tem opozoril, da bi zaradi južnega snega težave ponekod nad 500 metri nadmorske višine lahko povzročal snegolom.

Kot opozarjajo vremenoslovci, bo ob prehodu hladne fronte na Primorskem zapihala tudi močna burja s sunki, ki bodo lahko presegali tudi 100 km/h, zaradi česar so na Arsu za jugozahod države izdali tudi oranžno vremensko opozorilo, ki velja med 14. in 23. uro.

Biovremenska napoved: obremenitev bo zaradi vremena zmerna

Obremenitev bo zaradi vremena zmerna, kazala se bo s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo, z manjšimi motnjami v spanju in utrujenostjo. Jutri, v sredo, naj bi obremenitev nekoliko popustila, vztrajale pa bodo nizke temperature.

Hladnejše vreme najmanj teden dni, največja nevarnost pozebe bo v petek

Vremensko dogajanje se bo umirilo v noči na sredo, do jutra pa se bo že razjasnilo. Hladnejše vreme bo ob tem vztrajalo še nekaj časa. "Včasih so take ohladitve dokaj kratkotrajne in po dveh, treh dneh že priteka toplejši zrak. Tokrat pa kaže, da bo vsaj en teden ta zračna masa ostala nad nami," je dejal vremenoslovec Andrej Velkavrh.

Močan veter dviguje prah iz pristanišča. Foto: Andrej Šavko
Močan veter dviguje prah iz pristanišča. Foto: Andrej Šavko

Sreda bo sicer vremensko spremenljiva, ponekod se bodo pojavljale popoldanske plohe in posamezne nevihte. Temperature bodo ob tem občutno nižje, kot so bile v zadnjih dneh, ko je padel tudi aprilski temperaturni rekord. Najvišje dnevne temperature bodo v sredo od 8 do 14, na Primorskem do 16 stopinj Celzija. Podobno vreme – spremenljivo s plohami in nevihtami – nas po napovedih vremenoslovcev čaka tudi v četrtek.

S hladno fronto prihaja izrazita ohladitev

Nekoliko stabilnejše vreme sledi v petek, ko bo tudi več sonca, bo pa ob bolj suhi zračni masi še nekoliko hladnejše. Kot je napovedal Žagar, se bodo lahko jutranje temperature v petek ponekod spustile tudi proti ledišču, predvsem na bolj izpostavljenih legah pa lahko tudi pod 0 stopinj Celzija. "Tako je še največja nevarnost za nekaj pozebe v petek, pa tudi takrat ne kaže, da da bi bilo to prav razširjeno po večjem delu države," je še napovedal Arsov vremenoslovec.

Na jutranjo pozebo in s tem povečano tveganje za morebitne poškodbe na kmetijskih rastlinah zaradi nizkih temperatur so opozorili tudi na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. "Za odpirajoče se in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji, za mlade plodiče pa je lahko usodna že temperatura minus ena stopinja," so opozorili. Informacije in tehnološka navodila za varstvo sadovnjakov pred pozebo so sicer dostopni na spletni strani javne službe v sadjarstvu.

Vreme in vrtnarji

Sprememba vremena bo zelo izrazita
Zaradi ohladitve ozračja obstaja možnost pozebe