Sava v Tacnu. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Sava v Tacnu. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik

"Za nami je kar burna noč, jutro pa je že prineslo nekaj olajšanja. Stopnjo vremenskega opozorila smo že zjutraj spustili na rumeno stopnjo, razen za JZ Slovenije, predvsem za Primorsko, zaradi okrepljenega jugozahodnega vetra za popoldne še velja oranžno opozorilo," je na novinarski konferenci na Agenciji RS za okolje (Arso) v uvodu dejal vremenoslovec Brane Gregorčič. V noči na nedeljo bo Slovenijo prešla nova fronta, ki pa ne bo prinesla toliko padavin, napoveduje.

V gorah je ponoči pihal viharni veter, sunki so na Kredarici dosegli tudi do 185, na Kaninu 144, na Krvavcu 120, ob morju 70 kilometrov na uro. Na Voglu je v 24 urah padlo 232 litrov na kvadratni meter, v Bovcu pa 222. Ob močnih padavinah so ponoči hitro narasle predvsem reke v Zgornjem Posočju, v porečju Save Bohinjke, Sava v zgornjem toku ter Reka v okolici Ilirske Bistrice.

Težišče dogajanja in poplavne nevarnosti so se nato čez dan selili proti vzhodu države. Zaradi naraščanja pretoka reke Drave so v Dravogradu in Vuzenici ter v desetih občinah v Spodnjem Podravju zjutraj sprožili sirene, ki opozarjajo na nevarnost. Pričakovano je nadaljnje naraščanje pretoka, zato center za obveščanje občane poziva k izvedbi zaščitnih ukrepov pred morebitnim poplavljanjem.

Po neurju v Tamarju

Vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Sorodna novica Drava bo največji pretok v spodnjem toku dosegla v nočnih urah

Sava poplavlja

Nekaj čez peto uro zjutraj je Sava poplavila območje med krajema Senožeti in Jevnica, okoli 8. ure pa je poplavilo cesto Jevnica–Laze, Sava ob tem še narašča, je dejal poveljnik Civilne zaščite Litija Igor Cividini. Ob 8. uri je bil skupni pretok Save 1360 kubičnih metrov na sekundo. Pričakujejo pa, da bo pretok narasel do 1700 kubičnih metrov na sekundo. Če bo Sava dosegla tak pretok, bo poplavilo prve hiše, ki so sicer, kolikor se da, zavarovane. "Kleti vseeno poplavi, tu ne moremo nič narediti, ker prodre že podtalnica," je pojasnil Cividini. Dodal je, da so vsa gasilska društva ob Savi aktivirana in pripravljena na nadaljnje ukrepe.

Pretok Save Bohinjke se zmanjšuje, a ta reka še poplavlja. Sava se razliva ob celotnem toku, v zgornjem upada, v srednjem je njen pretok ustaljen, v spodnjem toku pa še narašča. Največji pretok okoli 2300 kubičnih metrov na sekundo bo v Čatežu dosegla v večernih urah, so ocenili na Arsu.

V zgornjem toku – v okolici Radovljice – se je naraščanje že umirilo, zdaj pa Sava narašča proti srednjemu toku – proti območju severa Ljubljane, je povedal hidrolog Agencije RS za okolje (Arsa) Andrej Golob. "Tam bo v naslednjih urah (op. zgodaj popoldne) dosegla največji pretok okoli 1200, 1300 kubičnih metrov na sekundo, kar je nekoliko več kot pretekli petek, ko so tamkajšnji prebivalci kar zaskrbljeno spremljali stanje na tem odseku. Tokrat je lahko vode še nekoliko več, pa vseeno bistveno manj kot ob avgustovskih katastrofalnih poplavah, ko je Sava v tem delu obsežno poplavila tudi naselja," je pojasnil.

Kot je dodal, bo Sava naraščala tudi v spodnjem toku. "Visokovodni val se bo vse od Zgornjesavske doline in sotočja s Savo Bohinjko gibal vse do meje s Hrvaško. Pa vendar – pritoki Save v srednjem in predvsem spodnjem delu niso tako izdatni, da bi se ta visokovodni val bistveno okrepil. Tako da nevarnost poplavljanja je v spodnjem toku precej manjša oz. tam do poplav niti ne bo prišlo, morda zgolj do razlivanja reke Save na bolj izpostavljenih območjih," je še pojasnil hidrolog.

Razlivanje reke Save

Po mirni soboti bo v noči na nedeljo še ena vremenska fronta

Arsov vremenoslovec Brane Gregorčič je napovedal, da bo v soboto vremensko miren dan, v noči na nedeljo pa bo Slovenijo prešla še ena vremenska fronta, ki bo predvidoma nekoliko manj izrazita. "Izdali smo sicer oranžno opozorilo za močan južni, jugozahodni veter predvsem na Primorskem ob morju In tudi za količino padavin na severozahodu, ki pa ne bo več blizu 200 mm, ampak predvidoma 100 mm v dobrih 12 urah," je pojasnil. Ob tem je opozoril, da glede na predhodno namočenost terena to seveda ni popolnoma brezskrbna situacija. "Ampak računamo, da bo vseeno manj napeto, kot je bilo to noč," je poudaril.

Sonce bo predvidoma posijalo že v nedeljo popoldne, večinoma suho vreme pa se bo nadaljevalo tudi vsaj v prvem delu prihodnjega tedna. "Še samo ta epizoda nedeljskega dopoldanskega dežja je pred nami, potem pa bo nekaj časa mirneje," je napovedal vremenoslovec.

V nedeljo napovedana še ena vremenska fronta
Razmere na cestah

Na številnih cestah po državi je zaradi razlivanja rek in zemeljskih plazov oviran promet, nekatere so zaprte

Zadnje informacije o stanju na cestah lahko preverite tukaj.

Težave v železniškem prometu

S Slovenskih železnic so sporočili, da je zaradi narasle vode v Bohinjskem predoru do preklica prekinjen promet vseh vlakov na relaciji Bohinjska Bistrica–Podbrdo in nazaj. Na tej relaciji je organiziran nadomestni prevoz, avtovlaki pa vozijo samo do postaje Podbrdo.

Zaradi poplavljenega cestišča pa ob tem ni mogoče zagotavljati napovedanega nadomestnega avtobusnega prevoza za nekatere vlake na relaciji Ljubljana–Litija in obratno do železniških postaj Jevnica in Laze, so sporočili s Slovenskih železnic. "Potnikom priporočamo uporabo vlakov, ki nimajo napovedanega nadomestnega prevoza," so zapisali na omrežju X.

Po podatkih centra za obveščanje je bilo sicer zaradi ujme ponoči aktiviranih 62 gasilskih enot, našteli so 180 dogodkov na območjih regijskih centrov Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec.

Kanal ob Soči. Foto: MMC RTV SLO/Milan Žnidar
Kanal ob Soči. Foto: MMC RTV SLO/Milan Žnidar

Noč na severnem Primorskem minila mirneje od pričakovanj

Kot so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko, je tam noč minila mirneje od pričakovanj. Nekaj minut po polnoči je območje sicer hitro prešla izrazita nevihtna linija, ki sta jo spremljala močno deževje in veter. Po besedah Sama Kosmača, poveljnika regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko, večjih težav nista povzročila.

"Gasilci so opravili nekaj manjših intervencij, močan veter je odkril streho hiše v Lokovcu, v kateri živi družina s šestimi otroki. Za zdaj še ni bilo mogoče, da bi gasilci pokrili streho s ponjavo," je za Radio Slovenija povedal Kosmač. Zato so za pomoč s posebnim vozilom Unimog zaprosili regijski štab CZ za severno Primorsko, da bodo lahko posredovali takoj, ko se bo zdanilo oziroma se bo veter vsaj malce polegel.

Zaradi vode na cestišču in nanosov je bil promet oviran na cesti Tolmin–Kobarid pri Kamnem, med Žago in Bovcem pri gostišču Žvikar in med Bovcem in Trento pri Soči. Tam je v vodi obtičalo tudi vozilo. Posredovali so bovški gasilci, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko. Zaradi poplavljanja objektov so gasilci posredovali tudi v Kanalu, kjer so črpali vodo, tamkajšnji osnovni šoli pa so dostavili protipoplavne vreče. Tudi v Selu v občini Ajdovščina je voda ogrožala stanovanjski objekt.

Silovit veter je sinoči odkril del strehe na stanovanjskem objektu v Lokovcu. Foto: Andrej Biaggio/poveljnik CZ mestne občine Nova Gorica
Silovit veter je sinoči odkril del strehe na stanovanjskem objektu v Lokovcu. Foto: Andrej Biaggio/poveljnik CZ mestne občine Nova Gorica
Sorodna novica Šarec na Tolminskem pohvalil preventivne ukrepe: "Gre za primer izjemno dobre prakse"

Domove v Baški grapi preventivno zapustilo 28 ljudi

Oddahnili so si predvsem v Baški grapi, kjer se ni ponovil črn scenarij iz prejšnjega petka. Zaradi plazu v občini Tolmin sicer ostaja zaprta cesta Most na Soči–Modrej, medtem ko so cesto Bača pri Modreju in Petrovo Brdo, ki je bila preventivno zaprta, ob 5. uri zjutraj znova odprli. Po 4. uri so zaradi poplavljenega cestišča zaprli tudi cesto Tolmin–Volče.

Na območju Baške grape so sicer pripravili nastanitvene zmogljivosti za evakuirane prebivalce, največ na Kneži. Kot je v oddaji Odmevi na TV Slovenija poročala dopisnica Mojca Dumančič, se je do večera zaradi ogroženih hiš za izselitev odločilo 28 prebivalcev Baške grape.

Območji Podbrda in Rut-Grant sta bili ponoči nekaj časa brez elektrike, a so dežurne ekipe Elektra Primorska težave hitro odpravile. V bližini Volarij je na osebni avtomobil padlo drevo, k sreči voznica ni bila poškodovana.

Na Tolminskem noč minila mirno

Nekaj objektov ponoči ogrozila tudi Reka

Reka Reka je ponoči poplavljala in ogrožala stanovanjske hiše in nekaj podjetij, je povedal poveljnik PGD-ja Ilirska Bistrica Marko Kreševič. Meteorna voda je ogrožala in poplavljala objekte v Jablanici, Novokračinah, Ilirski Bistrici in Jelšanah.

Reka je sicer poplavljala na najbolj kritičnih točkah, kjer poplavi tudi sicer, je pojasnil Kreševič. Gasilci so vdor vode v poslopja preprečevali s protipoplavnimi vrečami, večje nevšečnosti pa jim je povzročala podtalnica, ki je v poslopja vdirala preko odtočnih cevi. Gasilci so v teh primerih vodo iz objektov črpali, vendar to ni zelo učinkovito, dokler voda sama ne upade, je dejal Kreševič.

Po močnem neurju, ki je v četrtek zajelo območje Ilirske Bistrice, lokalna gasilska društva sanirajo najbolj kritične točke in se pripravljajo na napovedane povečane padavine konec tedna.

Reka Reka še poplavlja v spodnjem toku, vendar že počasi upada.

Deroča Sava je preplavila poškodovani betonski ovoj kanalizacijske cevi na mostu pri nekdanji Planiki v Kranju. Foto: Mestna občina Kranj
Deroča Sava je preplavila poškodovani betonski ovoj kanalizacijske cevi na mostu pri nekdanji Planiki v Kranju. Foto: Mestna občina Kranj

V Kranju skrbi zaradi poškodovanega betonskega ovoja kanalizacijske cevi

Na območju Julijskih Alp je ponoči padla večja količina padavin. Na Gorenjskem so po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite Klemena Šmida narasli vodotoki v porečju Save Bohinjke in Save Dolinke, ki sta se razlivali v manjšem obsegu. Sava se je medtem razlivala v okolici Radovljice, poplavljala pa je tudi Tržiška Bistrica v okolici Tržiča.

V Kranju je narasla Sava dosegla in prekrila kanalizacijsko cev pod mostom pri Planiki in z naplavinami poškodovala njen betonski plašč. Ob tem se je pojavila bojazen, da bi se fekalne vode razlile v Savo, kar bi pomenilo razlitje ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini, so sporočili z Mestne občine Kranj. Kot so dodali, so v stalnem stiku s pristojnimi državnimi institucijami, kjer budno spremljajo stanje. Na Direkciji RS za vode mirijo, da je vodotok upadel in da te grožnje ni več. Ob obnovi mostu bo odstranjena tudi ta cev, saj ne spada tja, so dodali.

Srečanje Rakovca in Šefica

O stanju na poškodovanem betonskem ovoju kanalizacijske cevi na mostu sta danes govorila kranjski župan Matjaž Rakovec in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in vodja službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic, so sporočili iz vladnega urada vlade za komuniciranje (Ukom). Rakovec mu je zagotovil, da je trenutno stanje pod nadzorom, na terenu pa da so prisotne tudi ekipe strokovnjakov in intervencijske službe, ki spremljajo razmere in ostajajo v pripravljenosti.

Šefic pa je županu sporočil, da je predsednik vlade Robert Golob o trenutnih razmerah obveščen, saj je prioriteta zagotoviti takojšnje ukrepanje in preprečitev nastanka ekološke škode ter ogrožanja prebivalcev v primeru poškodovanja betonskega ovoja. Rakovec je zatrdil, da se razmere umirjajo in da ima občina s Komunalo Kranj pripravljene scenarije, s katerimi bi preprečili nastanek škodljivih posledic.

Občina s Komunalo Kranj pripravlja tudi različne scenarije, pri čemer so na terenu tudi ekipe strokovnjakov. Povečano spuščanje jezov na reki bi bilo pri tem kontraproduktivno, saj bi lahko s tem povzročili velike težave drugje, poudarjajo na občini. V pripravi je sicer projekt gradnje novega, višjega mostu, pri čemer občina državo poziva k pomoči.

Direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre je na novinarski konferenci ob 12. uri dejala, da je pomemben kanalizacijski vod fiksiran na spodnji del občinskega mostu, zato je pristojne službe skrbelo, da bi plavajoča hlodovina zadela to cev in bi prišlo do ekološke katastrofe. "Ves čas smo bili na vezi z Arsom, civilno zaščito in na srečo je vodotok upadel do te mere, da te grožnje ni več," je dejala.

Most pri Planiki v Kranju. Foto: MMC RTV SLO/Jernej Mubi
Most pri Planiki v Kranju. Foto: MMC RTV SLO/Jernej Mubi

V Bohinju gasilci ponoči posredovali 27-krat

Kot je poudaril Klemen Šmid, se sicer najhujše napovedi ponoči niso uresničile. Narasli so sicer tudi vodotoki v porečju Sore, vendar reka ni povzročala težav. V Bohinju je veter odkril nekaj streh in strešnikov, ki so jih ponoči popravili, da voda ni zamakala hiš, je dodal Šmid. V Bohinju so sicer gasilci ponoči posredovali 27-krat.

Gasilci so imeli polne roke dela predvsem s prečrpavanjem vode iz kleti, sprožilo pa se je tudi več zemeljskih plazov. Zaprtih je bilo nekaj poplavljenih cest, ker se je voda umaknila, pa so spet prevozne, je za STA povedal župan Bohinja Jože Sodja.

Prebivalce so v občini predhodno oskrbeli s protipoplavnimi vrečami, v pripravljenosti so bila minulo noč vsa gasilska društva. Na terenu je bilo po županovih besedah okoli 80 oz. 90 gasilcev in pripadnikov drugih služb.

Gasilci so pomagali prečrpavati vodo na 36 lokacijah, predvsem v vaseh Kamne, Gorjuše in Koprivnik. Težave so povzročale predvsem meteorne vode in potoki, pa tudi hudourniki, zaliti so številni travniki. Težave je povzročala tudi podtalnica, ki je bila marsikje tako močna, da je drla v kleti, je pojasnil Sodja.

Sorodna novica V divjanju silovitega neurja Ciaran v Toskani sedem mrtvih, razglasili so izredne razmere
Ob močnih nalivih v Bohinju številne intervencije

Več plazov, zaprli Sotesko Vintgar

Zaradi deževja se je v Bohinju sprožilo tudi kar nekaj zemeljskih plazov, največji v vasi Podjelje. Skladno z navodili geologov so plazove prekrili s ponjavami. Zdaj čakajo na oglede geologov in odločitve, kako naprej. Trenutno ocenjujejo, da evakuacije prebivalcev niso potrebne, a še naprej spremljajo razmere.

Ponoči je zaradi vetra padlo tudi nekaj dreves, vendar hujših posledic vetra niso beležili.
"Sava je začela upadati, tudi potoki so se umirili, upadajo, vendar se bojimo, kaj bo še z nedeljsko napovedjo. Jaz upam, da bo manjša, da ne bo več v takem obsegu in da pridemo brez velikih ran iz teh ujm," je sklenil Sodja.

Zaradi nepredvideno visokih vodostajev pa so za zagotovitev varnosti obiskovalcev morali zgodaj za to sezono zapreti tudi Sotesko Vintgar, so sporočili iz Turističnega društva Gorje.

Gasilci so posredovali tudi na Jesenicah, Radovljici, Tržiču, Žirovnici, na Jezerskem, Kranju, Škofji Loki in v Kranjski Gori. Prelaz Korensko sedlo pa je zaprt zaradi plazu na avstrijski strani.

Plaz Blate, ki so ga tudi to noč opazovali kamniški prostovoljni gasilci, je obmiroval, Kamniška Bistrica je ostala v strugi, je poročal Radio Slovenija.

Foto: Arso
Foto: Arso
Morje zalilo nižje dele obale