Poplavljanje reke Meže v Dravogradu. Foto: KS Dravograd/Facebook
Poplavljanje reke Meže v Dravogradu. Foto: KS Dravograd/Facebook

Pretok Save Bohinjke se zmanjšuje, a še poplavlja. Sava se razliva ob celotnem toku, v zgornjem in srednjem toku upada, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok, v Jesenicah na Dolenjskem okoli 2200 kubičnih metrov na sekundo, so ob 19. uri zapisali v hidrološkem opozorilu Arsa.

Na območju pogostih poplav se razlivajo Krka, Kolpa, Ljubljanica in Dravinja. Kolpa v srednjem toku upada, v spodnjem še narašča. Dravinja v spodnjem toku in Krka naraščata. Ljubljanica ima ustaljen pretok, počasi pa naraščajo njeni posamezni pritoki in nekateri kraški vodotoki na Notranjskem.

Povečuje se tudi pretok Mure in Sotle v spodnjem toku. Pretoki drugih rek po Sloveniji se večinoma počasi zmanjšujejo. V soboto bo večina rek upadala.

Evakuiranci so se vrnili na svoje domove

Zaradi naraščanja Drave so zjutraj opozorilne sirene najprej sprožili v Dravogradu in Vuzenici, nato pa tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju.

Ob Ribiški poti v Dravogradu so preventivno evakuirali 15 ljudi iz devetih objektov, ki pa so se po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana v večerni oddaji Odmevi na TV Slovenija medtem že vrnili na svoje domove. Izjema sta le dva prebivalca, ki sta odšla k sorodnikom v Velenje.

V Spodnjem Podravju se Drava navzdol od jezu Markovci razliva na običajnih območjih, je za STA povedal poveljnik civilne zaščite za Podravje Dragomir Murko. Aktivirane so pristojne službe, večjih težav za zdaj ni, je dejal.

Poleg štabov civilne zaščite so aktivirani tudi gasilci, ki so ponekod ob ogroženih objektih nameščali protipoplavne vreče. Najbolj izpostavljeni sta občini Markovci in Gorišnica, a evakuacije prebivalcev niso bile potrebne, je povedal Murko.

Pristojni opazujejo tudi narasli Dravinjo in Pesnico.

Pogovor z Branetom Gregorčičem in Srečkom Šestanom o vremenskih razmerah
Nekatere reke poplavljajo, Sava že upada

Na terenu v Dravogradu 70 gasilcev

V Dravogradu je bilo na terenu okoli 70 gasilcev, ki so objekte ob Dravi na Ribiški poti pomagali tudi preventivno zaščititi, ko pa se je voda začela približevati objektom, so se odločili za evakuacijo.

Dravograjski gasilci so imeli kar nekaj dela tudi na drugi strani reke, na območju, kjer se v Dravo izliva Meža, v katero malo pred Dravogradom priteče tudi reka Mislinja.

V Vuzenici je po besedah župana Franja Goloba Drava ponekod prešla rob obrežja, ni pa doslej poplavljala. Že od zgodnjega jutra so bili aktivirani gasilci, ki so s protipoplavnimi vrečami in folijo pomagali zaščititi najbolj izpostavljene objekte.

V Vuzenici je tako kot v Dravogradu še vedno živ spomin na katastrofalno poplavljanje reke Drave v začetku novembra 2012.

Sorodna novica V okolici Bohinja plazovi, a brez evakuacij; Vintgar zaprt

V nedeljo nova pošiljka dežja

Kot je na novinarski konferenci ob 12. uri pojasnila direktorica Direktorata RS za vode Neža Kodre, bodo pristojni v porečju reke Drave ves čas nadzirali stanje, dežurstvo pa se bo po potrebi nadaljevalo tudi ponoči.

Na novinarski konferenci je hidrolog Janez Polajnar opozoril na območje med kanalom, ki vodi v HE Zlatoličje, in staro strugo Drave. Ta naselja so po njegovih besedah še ogrožena, enako velja za naselja dolvodno od jezu Markovci proti Hrvaški: "Pričakujemo, da bo poplavni val na Dravi vztrajal do noči na nedeljo, torej še celotno soboto bo Drava poplavljala."

Ob tem je Polajnar dejal, da jih skrbi napovedano nedeljsko vremensko dogajanje. Kljub predvideni manjši količini padavin je namreč zdaj namočenost veliko večja, zato pričakujejo vnovičen porast rek v Posočju in na Gorenjskem, pa tudi v jugovzhodni Sloveniji ter na območju Kolpe in kraških rek na Dolenjskem in Krasu.

Oranžno vremensko opozorilo tudi za nedeljo
Sorodna novica Veliki valovi v Piranu opustošili lokale ob morju, skale je vrglo na cesto

Plaz v Velunji

Z Mestne občine Slovenj Gradec so sporočili, da se je zaradi močnega deževja znova sprožil plaz v Velunji. Zasul je lokalno cesto, zato je ta do preklica zaprta.

Ravenski gasilci so posredovali na zasuti cesti na območju Strojne, občasne težave z naplavinami so bile dopoldne tudi na cesti Prevalje-Mežica.

Podjetje Nomago zato nekaj časa ni izvajalo avtobusnih prevozov med Prevaljami in Črno na Koroškem, vendar je nato po izboljšanju razmer znova vzpostavilo prevoze.

V Mariboru največji pretok Drave v zadnjem desetletju