Narasle meteorne vode so v Slovenj Gradcu zalile tudi nekaj kleti, na območju Metulovega brega pa je strela udarila v stanovanjsko hišo ter poškodovala del strehe in fasado. Posredovali so gasilci.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Preglavice zaradi naliva in vetra v 22 občinah

Slovenijo je prešla hladna fronta z močnimi nalivi in silovitim vetrom, kar je v 22 občinah povzročilo številne preglavice.

Pristojne službe so imele predvsem v vzhodnem in osrednjem delu države veliko dela z odstranjevanjem posledic. Neurja so že v ponedeljek zvečer zajela občine Brežice, Cankova, Črna na Koroškem, Dravograd, Kamnik, Koper, Križevci, Kungota in Ljubljana. O težavah zaradi močnega vetra in meteorne vode so poročali tudi iz občin Medvode, Mislinja, Moravče, Piran, Pivka, Polzela, Radlje ob Dravi, Rogaška Slatina in Slovenj Gradec. Prav tako so neurja povzročila škodo na širših območjih Šentjurja, Šmarij pri Jelšah, Trbovelj in Vodic.

Močan veter je na prizadetih območjih odkrival strehe stanovanjskih, gospodarskih in poslovnih objektov ter na vozišča podiral drevesa. Več dreves se je tudi podrlo na osebna vozila in na objekte. Zaradi močnega deževja je meteorna voda zalivala vozišča ter zalila kletne oziroma pritlične prostore večstanovanjskih in poslovnih objektov, policijske postaje in prostore slovenjgraške bolnišnice, je za Radio Slovenija povedal dežurni na centru za obveščanje Uprave za zaščito in reševanje Andrej Bolčina.

V Črni na Koroškem na cesti ostal ujet voznik, v Ljubljani v vodi obtičala tri vozila

V Ljubljani so zaradi zalitega železniškega podvoza v Šentvidu v vodi obtičala tri vozila, voda je zalila tudi podvoza na Celovški in Drenikovi cesti. V občini Črna na Koroškem je zaradi nanosa zemljine in visoke meteorne vode na cesti ostal ujet voznik osebnega vozila. Rešili so ga gasilci.

Malo po 22. uri je zaradi udara strele v stanovanjsko hišo v Mislinjski Dobravi v občini Slovenj Gradec odkrilo del strehe, iz ostrešja pa se je začelo kaditi, vendar ni zagorelo. Gasilci so poškodovani del strehe prekrili s strešniki, odstranili del fasadnega ometa in prostore pregledali s termokamero.

Veter je odkrival strehe, poplavljeni so bili številni cestni podvozi

Po podatkih pristojnih služb se je na Pohorski cesti v Mislinji zaradi močnega deževja sprožil tudi zemeljski plaz in spolzel proti stanovanjskemu objektu. Gasilci so zemljino v velikosti 10 x 20 metrov prekrili s folijo. Sicer so morali pri odstranjevanju posledic neurij po državi posredovati gasilci iz skupaj 17 prostovoljnih gasilskih društev in dveh poklicnih gasilskih enot.

V občini Polzela je neurje ob lokalni cesti v Založah podrlo več dreves, na Savinjskem nabrežju v Polzeli pa je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Močan veter je razkril streho na hlevu v Bobovem pri Ponikvi in na stanovanjski hiši v Šmarju pri Jelšah. V Rogaški Slatini je veter podiral drevesa na cestišča in elektroenergetske vode.

Zaradi poplavljenega cestišča je bila nekaj časa zaprta cesta Rogoza‒Hoče, cesta med Solčavo in Logarsko dolino pa je bila zaprta zaradi podrtega drevesa in večje količine kamenja, ki ga je prineslo na cesto, so pojasnili na PU-ju Celje in dodali, da je v Radljah ob Dravi promet oviralo drevo, ki je padlo na cesto, na območju Vinske Gore pa so promet ovirale večje veje.