Toča povzročila veliko škode
Toča v Posavju je bila gosta in debela kot jajce. Foto: Občina Sevnica
Toča v Posavju je bila gosta in debela kot jajce. Foto: Občina Sevnica

Po do zdaj zbranih podatkih regijskih centrov za obveščanje so na številko 112 dobili 351 klicev oz. prijav dogodkov, povezanih z neurjem.

V občinah Radeče in Sevnica je padala toča s premerom 5 centimetrov, ki je v več naseljih razbijala ostrešja, žlebove, okna, fasade in avtomobile, ponekod pa je uničila tudi vse pridelke na poljih. "Huda ura nad našo občino je za sabo pustila kar veliko razdejanje," je za Televizijo Slovenija povedal poveljnik Gasilske zveze Sevnica Gašper Janežič. "Takoj po prvem pozivu, ko smo bili aktivirani, smo začeli postopno aktivacijo posameznih gasilskih društev v občini," je povedal poveljnik. Skupno je sodelovalo 156 gasilcev iz 14 gasilskih društev. "Včeraj smo pokrili in zaščitili 83 objektov – od tega 41 stanovanjskih hiš, preostalo so bili gospodarski in pomožni objekti," je še povedal Janežič.

Številna ostrešja v občinah Radeče in Sevnica so popolnoma uničena ‒ med njimi tudi na gasilskem domu na Bregu, poškodovana je streha šole v Loki in na vsaj treh cerkvah. Gasilci v občini Sevnica, kjer so se z juga znova razširile padavine, tudi danes nadaljujejo delo. "Trenutno imamo 40 objektov že zaščitenih," je povedal Janežič.

V občini Sevnica poškodovanih več kot 100 objektov in številni avtomobili

Skupno je poškodovanih okoli sto stanovanjskih in gospodarskih objektov, so sporočili iz sevniške občine, kjer podatke o škodi še zbirajo. Na terenu bo pregled opravila občinska komisija za popis škode tako na objektih in infrastrukturi kot za področje kmetijstva. Od nedelje je aktiviran občinski štab civilne zaščite v ožjem sestavu, da nudi pomoč na terenu in zagotavlja tehnično podporo za operativno delo gasilcev, so še navedli na občini. Župan Srečko Ocvirk je pozneje dodal še, da so uničene tudi vse poljščine in drugi kmetijski pridelki, ki niso bili zaščiteni s protitočnimi mrežami ‒ so pa vsaj te zdržale.

Prva ocena v Sevnici: za več kot milijon evrov škode

Kot so ob 15. uri sporočili iz občine, je na terenu še vedno okrog 50 članov gasilskih društev, ki intenzivno odpravljajo posledice včerajšnjega neurja, vključene so tudi službe rednega vzdrževanja. Škodo je imelo blizu 50 gospodinjstev na več kot 100 objektih. Prva, groba ocena škode na javnih in zasebnih objektih, na infrastrukturi in na kmetijskih površinah bo krepko presegla milijon evrov. Natančnejša ocena bo podana v naslednjih dneh. Izdaja sklepa o posamičnem popisu škode pa je v pristojnosti Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Sorodna novica Silovita toča povzročila veliko škode v okolici Radeč in Sevnice

Avtomobili in pridelki popolnoma uničeni

Župan Radeč Tomaž Režun je za STA v nedeljo povedal, da je hudo neurje praktično celotno radeško občino zajelo okrog 16. ure. Po njegovih besedah je neurje prišlo hitro in nepričakovano, najprej je klestila majhna toča, potem pa toča v velikosti jajca. "Okoli 50 hiš je odkritih in pristojni zdaj pomagajo s folijo prekriti strehe teh hiš, da bi preprečili nadaljnjo škodo. Toča je uničila tudi vse avtomobile, ki so bili parkirani zunaj, ponekod so v celoti uničena tudi polja z različnimi pridelki," je pojasnil.

Za Radio Slovenija je dopoldne dejal še, da bodo prve ocene škode imeli proti večeru ali jutri, saj je je ogromno ‒ popokana so okenska stekla na hišah in stanovanjih, cel ni ostal niti en avtomobil, ki je bil na prostem.

Oba župana, je poročala Suzana Vahtarič za Radio Slovenija, stanje ocenjujeta kot "zelo žalostno in klavrno" in računata, da bo država priskočila na pomoč pri obnovi.

Z ministrstva za kmetijstvo so sporočili, da pozorno spremljajo posledice, ki jih je povzročilo zadnje neurje v kmetijstvu in gozdarstvu, in da strokovne službe preverjajo stanje na terenu. Ministrica Aleksandra Pivec si bo posledice neurja ogledala tudi na terenu, predvidoma v sredo po vrnitvi s službene poti, so še sporočili.

Neurje je razkrivalo strehe in podiralo drevesa tudi v Rogaški Slatini, Laškem, na Mirni, v občini Dobje, v Litiji, Šmartnem in Trebnjem. Po prvih ocenah je v občini Rogaška Slatina poškodovano več stanovanjskih in gospodarskih objektov, nastala je večja gmotna škoda. O razkritih strehah in podrtih drevesih poročajo tudi iz Laškega, kjer je več dreves padlo na ceste, ponekod na cestišču pa so bili tudi pesek, mulj in kamenje. Podrta drevesa in močan veter so poškodovali tudi električni daljnovod, tako so v nedeljo zvečer brez električne energije ostali prebivalci Jurkloštra. V Zidanem Mostu je poplavilo hišo.

Toča je dobesedno prerešetala fasade, strehe, okna, vrata. Foto: MMC RTV SLO
Toča je dobesedno prerešetala fasade, strehe, okna, vrata. Foto: MMC RTV SLO

V Posočju veter odkrival strehe in lomil drevje

"Neurje z vetrom je včeraj nekaj pred 9. uro najhuje prizadelo občine Brda, Kanal, Tolmin, Kobarid in Bovec. Veter je odkrival strehe in podiral drevje, posledično je bilo neprevoznih več cest. Gasilci so takoj začeli sanacijo poškodovanih ostrešij, ker smo v popoldanskem času doživeli še en prehod fronte," je povedal poveljnik civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Ujma je v popoldanskem času ob močnem deževju povzročala tudi poplavljanje nekaterih objektov in proženje manjših plazov, kar je na nekaterih mestih oviralo promet. Najhuje je bilo v Zgornjem Posočju – predvsem v vasi Kamno pri Tolminu, kjer je veter poškodoval 19 stavb in izruval precej dreves. Strehe je pomagalo prekrivati okoli 50 gasilcev s tremi avtodvigali, domačim gasilcem so namreč na pomoč priskočili še gasilci iz občin Kobarid in Bovec.

Poškodovan gasilski dom na Bregu. Foto: Občina Sevnica
Poškodovan gasilski dom na Bregu. Foto: Občina Sevnica

"Računamo, da bi morali zadevo v naslednji uri sanirati za prvo silo, drugo bomo reševali sproti," je za TV Slovenija povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Tolmin Miha Vencelj. "Na Šentviški planoti je podrlo precej drevja," je dodal Jožef Dakskobler, poveljnik civilne zaščite Tolmin. V Posočju so meteorne vode poplavile več objektov, nanosi kamenja in peska pa so ovirali tudi promet, škodo pa je veter povzročal tudi na Bohinjskem.

"Doslej je bilo opravljenih okoli 70 intervencij, v katerih je sodelovalo okoli 140 gasilcev," je dopoldne povedal Kosmač in dodal, da so v regijski center za obveščanje v Novi Gorici v nedeljo čez dan prejeli okoli 400 klicev. Škoda še ni ocenjena, prav tako še nimajo zbranih skupnih podatkov o številu prizadetih objektov, je povedal Kosmač. Po zdajšnjih podatkih ni ogroženo bivanje v kakšni hiši.

Škoda tudi v Spodnjem Podravju

Nedeljsko popoldansko neurje je precej škode povzročilo tudi v Spodnjem Podravju. Gasilci so morali opraviti vrsto intervencij, zlasti zaradi razkrivanja streh in podrtih dreves. Samo v Ormožu je razkrilo 41 streh na stanovanjskih objektih, hudo je bilo tudi v Gorišnici, Vidmu pri Ptuju in Markovcih. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je na območju ormoške občine ob 41 strehah na hišah razkrilo še streho na enem od gospodarskih poslopij, delno tudi streho osnovne šole, ob tem pa je neurje podrlo še 54 dreves in dva električna droga ter onesnažilo 270 metrov cest.

Pri odpravljanju posledic so pomagali gasilci vseh tamkajšnjih prostovoljnih društev.
V Gorišnici je neurje razkrilo 20 streh na stanovanjskih objektih in dva na gospodarskih poslopjih, ob tem pa je podrlo tri drevesa. V Vidmu je razkrilo 26 streh na stanovanjskih objektih in osem streh na gospodarskih poslopjih hkrati pa podrlo 53 dreves. Vremenska ujma je zajela tudi Markovce, kjer je odkrilo 43 streh na stanovanjskih objektih in štiri na gospodarskih poslopjih ter podrlo eno drevo.

Medtem ko je na Ptuju, v Središču ob Dravi in Svetem Tomažu razkrilo po eno streho na stanovanjskih objektih, v Zavrču pa so gasilci morali odstraniti le šest podrtih dreves, je bilo huje v Halozah. V Žetalah je odkrilo devet stanovanjskih in šest gospodarskih objektov, podrlo 24 dreves ter umazalo 100 metrov ceste. V Makolah so morali gasilci prekriti eno odkrito streho, v Majšperku je prav tako odkrilo eno streho na hiši in podrlo 19 dreves. V Podlehniku je razkrilo pet streh na stanovanjskih objektih in podrlo dve drevesi.

Kot je za STA povedal ormoški župan Danijel Vrbnjak, gasilci intenzivno pomagajo pri odpravljanju posledic, prav tako še vedno evidentirajo škodo. "Finančne ocene škode seveda še nimamo, vemo pa, da je bilo evidentirano okoli 150 intervencij. Predvsem je šlo za popolno ali delno poškodovanje streh, na ceste je padlo kar okoli 200 dreves, poškodovanih je bilo tudi nekaj avtomobilov," je dejal župan Ormoža.

Med prizadetimi je po njegovih besedah tudi osnovna šola v Veliki Nedelji, zaradi česar so na šolsko ministrstvo že naslovili pobudo, da bi v njej s poukom začeli šele prihodnji ponedeljek, ko bodo poskrbeli za vsaj začasno sanacijo strehe.

Velika bo tudi škoda na kmetijskih površinah, pri čemer bodo prizadete tako vinogradniška in sadjarska kot poljedeljska panoga, predstavniki območne kmetijsko-gozdarske zbornice pa za zdaj škodo še popisujejo. Po Vrbnjakovih informacijah naj bi jih predvidoma v sredo obiskala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, skupaj z rdečim križem pa so že odprli račun za pomoč prizadetim po neurju.

Brez polovice pridelka

Vremenska ujma je med drugim zelo prizadela tamkajšnje vinarsko podjetje Puklavec Family Wines, ki mu je po prvi oceni odvzela več kot polovico letošnjega pridelka. Še prejšnji teden je direktor družbe Mitja Herga za STA povedal, da bodo letos s pravo trgatvijo začeli šele sredi septembra, zdaj pa so jih razmere prisilile, da zaščitijo tisto grozdje, ki je še ostalo, s trgatvijo pa so pričeli predčasno.

V Murski Soboti razdejana streha bencinske črpalke

Včeraj pozno popoldne je orkanski veter v Murski Soboti razdejal streho bencinske črpalke, voznica, ki je bila tedaj tam, je k sreči ostala nepoškodovana. Sicer pa tudi v pomurskem središču danes odstranjujejo posledice orkanskega vetra v mestnem parku in drugod po mestu.

Foto: Vanja Levstik
Foto: Vanja Levstik

Neurja praktično po vsej državi

Po podatkih centra za obveščanje so o nevšečnostih zaradi neurja poročali tudi iz drugih krajev praktično po vsej državi, med drugim iz Goriških brd, Cerknega, Črne na Koroškem, Dobrepolja, Gorij, Ilirske Bistrice, Jesenic, Jezerskega, Jurkloštra, Kanala, Kranjske Gore, Laškega, Litije, Loške doline, Mežice, Murske Sobote, Podlehnika, Podvelke, s Prevalj, iz Radovljice, Razkrižja, Rogaške Slatine, Rogašovcev, Slovenj Gradca, Sodražice, Šmartna pri Litiji, Šmarja pri Jelšah, Tomaja, Trebnjega, Tržiča in Železnikov.

Drevesa so padala tudi na objekte in vozila, na Pokljuki pa je med podrtim drevjem obstal avtobus. V Šempetru pri Gorici je veter poškodoval tudi šotor, namenjen testiranju na novi koronavirus. Težave je povzročala tudi meteorna voda, ki je poplavljala cestišča, podvoze, stanovanjske in druge objekte. Malo pred osmo uro zvečer je morje zaradi visokega plimovanja v Piranu poplavilo Punto in manjši del Kidričevega nabrežja.

Uničene hiše, nasadi, avtomobili