Gasilci požara tovarne Kemis. Foto: BoBo/Borut Živulović
Gasilci požara tovarne Kemis. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zdravstveni dom
ZD Vrhnika se z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje dogovarja za pregled vseh gasilcev in ostalih, ki so pomagali pri gašenju požara. Foto: BoBo

Prav ti odpadki lahko povzročijo biološko onesnaženost, ki pa je uradne institucije niso preverjale. Znano nam je, da so odpadki vsebovali tudi kadmij, živo srebro in druge težke kovine, za katere po naših informacijah ni bilo izvedenih meritev v tleh.

Alpe Adria Green
Vrhnika
Vrhnika ni pravi kraj za Kemis, saj nihče ne more zagotoviti, da se kaj takšnega ali hujšega ne ponovi, sporočajo protestniki, ki v soboto organizirajo shod. Na fotografiji maketa Vrhnike. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Vrhnika: 150 tisočakov za gasilsko opremo

Občinski svetniki na Vrhniki nocoj kljub zahtevam posameznih svetnikov niso razpravljali o okoljski problematiki, povezani s podjetjem za predelavo kemičnih odpadkov Kemis, kjer je v ponedeljek zvečer izbruhnil velik požar. "Nekateri svetniki so sicer pričakovali, da bo na seji govor o celotni problematiki Kemisa, a je župan dejal, da bo o tem govor podrobneje na seji čez sedem do deset dni," so sporočili z občine Vrhnika.

So pa svetniki soglasno potrdili predlog, da občina nameni 150.000 evrov za nakup nove opreme za gasilce in za kritje morebitnih stroškov zdravstvenih ukrepov, če bi bili potrebni, so zapisali na občini.

Uničena četrtina opreme
Vodja civilne zaščite na Vrhniki Viktor Razdrh je pojasnil, da je ocena stanja opreme gasilcev po posredovanju v Kemisu pokazala, da je na ravni celotne zveze gasilskih društev na Vrhniki uničenih 25 odstotkov opreme. Uničena je tudi oprema gasilskih društev iz drugih občin, ki so prihitela na pomoč.

Na opremi gasilcev, ki so sodelovali v posredovanju ob ponedeljkovem požaru, je po besedah Razdrha nastalo za 226.000 evrov škode. V to ni všteta škoda na opremi treh poklicnih gasilskih enot iz Ljubljane, Kranja in Loža, ki so tudi pomagale pri gašenju. Samo na opremi gasilcev vrhniške gasilske zveze je škode za 154.000 evrov.
.

Preventivni pregled sodelujočih gasilcev
Zdravstveni dom Vrhnika je po požaru v vrhniškem Kemisu v stiku z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ki je v primeru dolgotrajne izpostavljenosti škodljivim snovem odgovoren za morebitne zdravstvene posledice, je pojasnila glavna medicinska sestra v ZD Vrhnika Špela Rot. Zdaj se dogovarjajo za preventivne preglede gasilcev in vseh drugih, ki so sodelovali pri gašenju požara.
.
Vse, ki so sodelovali v intervenciji, so tudi obvestili, da naj v primeru akutnih težav z dihali, ki bi se pojavile v petih dneh po dogodku, takoj poiščejo pomoč pri nujni medicinski pomoči. Kot je danes poročal časopis Dnevnik, med 73 gasilci, ki so jih pregledali, ni bilo zastrupitev, ampak so bili le primeri dehidracije.

.
V soboto protest na Vrhniki ...
Del Vrhničanov, zaskrbljenih zaradi pomanjkanja informacij o dejanskem stanju onesnaženosti v kraju po požaru, v soboto organizira protest. Zahtevajo odstop župana Stojana Jakina, zaprtje Kemisa na obstoječi lokaciji, zaprtje čistilne naprave na lokaciji nekdanjega IUV-ja in zaprtje Saubermacherja na Vrhniki.

... in zbor v Sinji Gorici
V soboto bo potekal tudi zbor občanov v Sinji Gorici, ki je eno od Kemisu najbližjih naselij. Na zbor sta povabljena tudi župan Jakin in direktor Kemisa Emil Nanut. Na spletu pa kroži tudi peticija, v kateri pobudniki zahtevajo, da se objekt Kemisa ne obnovi, temveč preseli "nekam daleč stran od Vrhnike, na neko nenaseljeno območje", saj da nihče ne more izključiti, da se podobna tragedija ne bo ponovila.

Požar v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je izbruhnil v ponedeljek zvečer. Gašenje je trajalo vse do torka dopoldne. Ob gašenju so odpadne vode, pomešane s kemikalijami, delno odtekale tudi v bližnji potok Tojnica. Čiščenje objekta in potoka se je začelo v sredo.

AAG zahteva tuje analize
Glede okoljskih tveganj, ki naj bi jih predstavljala taka dejavnost v bližini naselja, vodnih zajetij in na robu Nature 2000, so se danes oglasili tudi v organizaciji Alpe Adria Green (AAG).

Med drugim zahtevajo, da neodvisni tuji referenčni laboratoriji opravijo vzorčenje z analizami celotne okolice požara skupaj z oceno tveganja za otroke, nosečnice, občutljive in odrasle. Kot navajajo, so imeli v preteklosti slabe izkušnje z neverodostojnimi meritvami v Celjski kotlini in v drugih primerih. Od pristojnih služb pa zahtevajo, da Kemisu takoj odvzamejo obratovalno dovoljenje in da se proizvodnja na tej lokaciji takoj zapre.

V nevladni organizaciji ob tem navajajo, da so se po njihovih predvidevanjih v Kemisovem obratu na Vrhniki poleg znanih predelovali tudi odpadki iz farmacevtske industrije, bolnišnični odpadki in kemijske tekočine, ki jih po specifikaciji niso zasledili.

"Prav ti odpadki lahko povzročijo biološko onesnaženost, ki pa je uradne institucije niso nadzorovale. Znano nam je, da so odpadki vsebovali tudi kadmij, živo srebro in druge težke kovine, za katere po naših informacijah ni bilo izvedenih meritev v tleh," poudarjajo v AAG-ju.

Opozarjajo, da če so tovrstne težke kovine dejansko v odpadkih, bo to neposredno ogrozilo zdravje ljudi. Izpostavili so tudi nevarnost finih delcev v zraku, ki se usedajo na vrtnine, polja, strehe, okenske police, predvsem pa jih otroci in odrasli lahko dolgo vdihavajo, saj jih lahko veter vedno znova dviga.

Na Vrhniki so sicer uredili tudi posebne zabojnike, v katere lahko občani odložijo morebitne izgorele odpadke, ki so posledica požara v Kemisu.

Prav ti odpadki lahko povzročijo biološko onesnaženost, ki pa je uradne institucije niso preverjale. Znano nam je, da so odpadki vsebovali tudi kadmij, živo srebro in druge težke kovine, za katere po naših informacijah ni bilo izvedenih meritev v tleh.

Alpe Adria Green
Vrhnika: 150 tisočakov za gasilsko opremo