Velika toplotna obremenitev lahko poslabša kronične bolezni, na udaru pa so tudi majhni otroci in starejši. Piti je treba veliko tekočine in poiskati senco. Foto: Shutterstock
Velika toplotna obremenitev lahko poslabša kronične bolezni, na udaru pa so tudi majhni otroci in starejši. Piti je treba veliko tekočine in poiskati senco. Foto: Shutterstock

Na vremenski postaji Podnanos je bil izmerjen absolutni temperaturni rekord pri 38 stopinjah Celzija, sporoča Arso.

Junijska visoka temperatura je sicer del dlje trajajočega vremenskega trenda, ki se kaže v izrazitejših vročinskih valovih in suši.

Dnevna temperatura bo danes in v prihodnjih dneh kakšno stopinjo nižja kot včeraj, a bo po večjem delu države še vedno vztrajala nad 30 stopinj Celzija, ohladilo pa se ne bo niti ponoči. "Konkretno noč na sredo bo lahko ob burji, ki bo segla na Primorsko, povzročila, da bo temperatura v Vipavski dolini ostala nad 25 stopinj Celzija tudi v nočnem in jutranjem času," je napovedal meteorolog Luka Ravnik z Agencije RS za okolje (Arso).

Sorodna novica Kajfež Bogataj: "Slovenija bo vedno bolj podobna Krasu, na smreke lahko pozabimo"

Temperatura nad 30 stopinj Celzija ni neugodna samo za človeka, ampak tudi za rastline in živali. Dodatna težava za kmetijske rastline je poleg visoke temperature tudi izsušen površinski sloj tal, kar je posledica dolgotrajnega pomanjkanja vode. "Rastline imajo zagotovo manjšo produktivnost, manjšo fotosintezo, bolj ali manj govorimo o negativnih stvareh, ki vplivajo na celoten rastlinski svet in seveda tudi na živalski," je agrometeorologinja Andreja Sušnik.

Notranje prostore ne hladimo na manj kot 23 stopinj

Velika toplotna obremenitev pa lahko vodi do poslabšanja kroničnih stanj, na udaru so tudi majhni otroci in starejši ljudje, pravi specialist kardiologije in vaskularne medicine Luka Lipar z ljubljanskega kliničnega centra, ki odsvetuje tudi prehode iz močno ohlajenih prostorov na razgrete površine. "Vsakršni prehodi iz 20 stopinj na, recimo, 35 stopinj so za telo stresni, tako da je treba notranjost prostorov ohranjati pri 23, 24 stopinjah in se izogibati prevelikim prehodom na vročino, ki je zunaj," je dejal.

Regulacijo temperature v prostorih javne uprave je napovedal tudi premier Robert Golob, ki je infrastrukturnemu ministrstvu naročil, naj pripravi priporočila za vse javne ustanove za racionalno ogrevanje in hlajenje prostorov.

Prišel je nov vročinski val