Temperature v Rusiji dosegajo rekordne vrednosti, najbolj vroče bo v nedeljo, ko je za Moskvo napovedanih 37 stopinj Celzija. Foto: EPA
Temperature v Rusiji dosegajo rekordne vrednosti, najbolj vroče bo v nedeljo, ko je za Moskvo napovedanih 37 stopinj Celzija. Foto: EPA
Dekle pod Brandeburškimi vrati v Berlinu
Za Srednjo Evropo drugi teden napovedujejo že nov vročinski val. Foto: EPA
Vročina po Evropi se samo vzpenja

Na moskovski podzemni železnici sta zaradi visokih temperatur, ki so se približale 40 stopinjam Celzija, umrla 20-letnik in 52-letnik, okoli 20 potnikov pa so zaradi srčnih kapi prepeljali v bolnišnice.

Najtopleje v zadnjih 72 letih
Po napovedih vremenoslovcev se bo živo srebro v ruski prestolnici danes povzpelo na rekordnih 33 stopinj Celzija, kar bo najvišja izmerjena temperatura v Moskvi po letu 1938. Konec tedna bo še topleje, in sicer naj bi temperature dosegle 37 stopinj Celzija. V moskovskih trgovinah so zato kupci razgrabili klimatske naprave in ventilatorje.

Utopitve in suša
Številni Moskovčani se hladijo tudi v rekah in ribnikih, zaradi neznanja plavanja pa je od začetka julija utonilo že 400 ljudi. Po navedbah ruskega ministrstva za izredne razmere je poleg neustreznega znanja vzrok za utopitve tudi alkohol.

Zaradi vročine so v 19 od 83 ruskih regij razglasili stanje suše. Po ocenah strokovnjakov je uničen pridelek na okoli 9,6 milijona hektarjev kmetijskih površin. Ruska ministrica za kmetijstvo Jelena Skrinik je v torek po srečanju z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom izrazila prepričanje, da gre za katastrofalno škodo.

Opozorilo italijanske civilne zaščite
Vročinski val je zajel tudi Italijo, kjer najvišje temperature prav tako pričakujejo konec tedna. Italijanska civilna zaščita je zato v 18 mestih, med njimi v Rimu in Milanu, razglasila opozorilo pred vročino, ministrstvo za zdravje pa je vzpostavilo posebno telefonsko linijo za vse, ki imajo zaradi vročine težave z zdravjem.

V skoraj vseh italijanskih mestih se je živo srebro približalo 40 stopinjam Celzija. Zaradi klimatskih naprav se je poraba elektrike na Apeninskem polotoku močno povečala, na 55.000 megavatov.

Napovedan že nov vročinski val
Z vročino se spopadajo tudi v Nemčiji in Avstriji, kjer vremenoslovci tako kot za Slovenijo za nedeljo napovedujejo ohladitve, na začetku prihodnjega tedna pa naj bi območje zajel nov vročinski val.

Na Antartiki po 29 letih prvič pod -50 °C
Medtem ko je Evropo zajel vročinski val, je nemška raziskovalna postaja na Antarktiki zabeležila rekordno nizko temperaturo v najmanj zadnjih 29 letih - minus 50,2 stopinje Celzija. Običajno je med antarktično zimo za 20 stopinj Celzija topleje. Odkar so pred 29 leti zgradili prvo nemško raziskovalno postajo na Antarktiki, so podobno nizke temperature kot tokrat zabeležili samo desetkrat, a letos prvič pod minus 50 stopinj Celzija.



Vročina po Evropi se samo vzpenja