Prebivalci prestolnice Sofija se poskušajo ohladiti v vodnjaku. Foto: EPA
Prebivalci prestolnice Sofija se poskušajo ohladiti v vodnjaku. Foto: EPA
Marseille
Prebivalci obmorskih krajev so se hladili v vodi. Na fotografiji Lionski zaliv pri francoskem Marseillu. Foto: Reuters

Eden izmed petih preminulih je 75-letnik, ki se je sredi dneva odpravil na tek v park, poroča spletni portal SofiaGlobe. Zaradi vročine je v preteklih dneh zavest izgubilo kar 178 ljudi.

Reševalne ekipe so morale zaradi slabosti pomagati okoli 200 ljudem. Tiskovna predstavnica reševalne službe v Sofiji Katja Sungarska je ljudi pozvala, naj čez dan ostanejo doma ali vsaj v senci ter pijejo dovolj vode.

Dodala je, naj reševalne službe ne kličejo, če ne gre za nujne primere. Tako bodo namreč lahko zagotovili pomoč najresnejšim primerom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bolgarska prestolnica se sicer že več let spopada s pomanjkanjem reševalnih ekip. Tako jih za okoli dva milijona prebivalcev skrbi zgolj 25.

Gre za prvi rdeči alarm letos poleti, zaradi temperatur med 41 in 45 stopinjami Celzija pa so ga razglasili v 17 bolgarskih pokrajinah, skoraj po vsej državi.

Za območje pri Črnem morju ter na nekaterih drugih območjih velja oranžni alarm. Tam pričakujejo temperature med 38 in 41 stopinjami Celzija.

Vroče po vsem Balkanskem polotoku
Države na Balkanskem polotoku je v teh dneh zajel vročinski val, pri katerem so temperature tudi do 10 stopinj višje od povprečja, poroča Al Džazira. S hudo vročino se poleg Bolgarije spopadajo še v Grčiji, Turčiji, Makedoniji, Albaniji, na Hrvaškem, v Romuniji in Italiji.

Najhujša vročina je napovedana prav za ta konec tedna, vendar naj bi že v ponedeljek nad polotok začeli pritekati hladnejši vetrovi, ki bodo skupaj z nevihtami nekoliko ohladili ozračje.

Vročinski val pustoši po Evropi
Vročinski val pustoši po Evropi