Na Hrvaško Slovenija pošilja nujno pomoč
Sorodna novica Hrvaški državni vrh poziva Zagrebčane k previdnosti po potresu

Gre za deset opremljenih šotorov za bivanje do 80 oseb s 60 posteljami in 60 spalnimi vrečami ter 20 ogrevalnimi napravami, namenjenih za začasno namestitev prebivalcev.

Tovornjak z opremo je proti Zagrebu odpeljal pozno popoldne iz skladišča civilne zaščite na Rojah.

Če kdaj, potem Evropa prav danes potrebuje solidarnost in Slovenija jo s to pomočjo tudi izkazuje.

Matej Tonin

Slovenija se je tako nemudoma odzvala na hrvaško prošnjo za pomoč zaradi potresa v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite, je na Rojah pojasnil minister za obrambo Matej Tonin. Kot je dejal, se zdi, da v teh dneh usoda "resnično ne prizanaša".

"To je najmanj, kar lahko storimo, da pomagamo našim sosedom v teh kritičnih trenutkih," je pojasnil in izrazil upanje v solidarnost tudi v prihodnje. "Če kdaj, potem Evropa prav danes potrebuje solidarnost in Slovenija jo s to pomočjo tudi izkazuje," je poudaril.

Paket pomoči je po besedah ministra vreden 107.000 evrov, zvečer pa je že prispel v Zagreb. Na meji je tovorno vozilo civilne zaščite dobilo tudi posebno spremstvo, tako da je bila pomoč kar najhitreje dostavljena v hrvaško prestolnico.

Hrvaška je v okviru mehanizma civilne zaščite sicer zaprosila za dve vrsti pomoči, tako zaradi potresa kot tudi zaradi koronavirusa.

Tovornjak civilne zaščite je proti Zagrebu krenil iz skladišča na Rojah. Foto: Twitter Vlade RS
Tovornjak civilne zaščite je proti Zagrebu krenil iz skladišča na Rojah. Foto: Twitter Vlade RS

Pomoč že zjutraj ponudil premier Janša

Premier Janez Janša je po današnjem močnem potresu na območju Zagreba že zjutraj govoril s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem in Hrvaški ponudil pomoč. Zunanji minister Anže Logar je po telefonu govoril s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom in mu prav tako ponudil pomoč Slovenije.

Sočutje in solidarnost s Hrvaško je v daljšem telefonskem pogovoru s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je tvitnil, da z zaskrbljenostjo spremlja vesti iz sosednje Hrvaške, kjer ima mnogo prijateljev.

Pomoč Hrvaški je ponudil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je na Twitterju zapisal, da pozorno spremljajo, kaj se dogaja na Hrvaškem, in da so v stiku z oblastmi. "Pripravljeni smo pomagati," je zagotovil komisar iz Slovenije.