Foto: EPA
Foto: EPA

Nedavni izbruh delta različice novega koronavirusa so v Hongkongu povezali z nekim delavcem v trgovini z malimi živalmi. Nato so testirali več sto živali v trgovini in odkrili enajst okuženih hrčkov. Druge živali, denimo činčile in zajci, niso bile okužene, poroča BBC.

Pristojne oblasti sumijo, da se je delavec covida nalezel od živali. Odredile so preventivni zakol več kot 2000 hrčkov v državi. Evtanazirali bodo hrčke v 34 trgovinah z živalmi in skladiščih po Hongkongu. Poleg tega morajo vsi lastniki hrčkov, ki so žival kupili po 22. decembru lani, denimo za božično darilo, hrčke predati lokalnim oblastem, ki jih bodo evtanazirale.

Uradniki ministrstva za kmetijstvo bodo vzpostavili telefonsko linijo za lastnike hrčkov, v državi bodo začasno tudi prepovedali uvoz in prodajo hrčkov.

"Ne poljubljajte živali"

Zaradi skupka okužb med ljudmi v povezavi s hrčki – poleg prodajalca sta okužena še stranka in njen partner – je kmetijsko ministrstvo Hongkonga prebivalcem dalo tudi posebne napotke za ravnanje s hišnimi ljubljenčki.

"Lastniki hišnih ljubljenčkov morajo upoštevati dobro higiensko prakso, vključno z umivanjem rok po dotiku živali, po rokovanju z njihovo hrano ali drugimi predmeti ter se izogibati poljubljanju živali," je na tiskovni konferenci napovedala direktorica odbora za kmetijstvo Hongkonga Leung Siu-fai. Predvsem lastniki hrčkov bi morali hrčke imeti doma. Obljubila je še, da bodo zakol 2000 živali "izvedli humano".

Živali, vključno s psi, mački, dihurji in glodavci, se lahko okužijo z novim koronavirusom, vendar ni jasnih dokazov, da lahko hišni ljubljenčki zlahka prenesejo okužbo na ljudi, poroča BBC.