Evakuacija z zaščitnimi maskami na motorju. Foto: AP
Evakuacija z zaščitnimi maskami na motorju. Foto: AP

Tajfun je najprej trčil ob kopno na otoku Catanduanes, nato pa se je premaknil proti gosto poseljenemu otoku Luzon, na katerem leži tudi prestolnica Manila. Na tej poti je nekoliko oslabel. Evakuirali so skoraj 420.000 ljudi.

Filipinski vremenoslovci opozarjajo na poplave, proženje zemeljskih plazov in hudournike. Najhuje bo na otokih Luzon, Visayas in Mindanao. "V prihodnjih dvanajstih urah bomo doživeli izjemno močan veter in obilne padavine," so zapisali.

Na svoji poti je Goni do zdaj zahteval sedem žrtev, vse v provinci Albay v regiji Bicol. Guverner province Al Francis Bichara je pojasnil, da so se trije ljudje utopili, ko je popustil nasip, na eno od žrtev pa je padlo drevo. Več ljudi se je moralo zateči na strehe svojih domov, saj je območje zajela blatna poplavna voda.

Tajfun bo najbolj prizadel otok Luzon. Foto: AP
Tajfun bo najbolj prizadel otok Luzon. Foto: AP

Tajfun Goni, ki ga na Filipinih sicer poznajo pod imenom Rolly, je najmočnejši tajfun po Haijanu, ki je leta 2013 v državi vzel več kot 6000 življenj. Tokrat so priprave pred tajfunom otežene zaradi pandemije covida-19, saj je z novim koronavirusom v državi okuženih skoraj 400.000 ljudi, umrlo jih je več kot 7200. "Že tako preživljamo težko obdobje zaradi covida-19, zdaj pa prihaja nova nesreča," je dejal pomočnik predsednika Rodriga Duterteja, senator Christopher Go.

Zaprli so vsa pristanišča in letališča, šole in telovadnice pa spremenili v zatočišča. Ker so veliko zaščitne opreme porabili zaradi pandemije, imajo težave tudi s tem.

Filipine vsako leto v povprečju prizadene 20 tropskih neviht in tajfunov. Prejšnji teden je po skoraj enaki poti kot Goni potoval tajfun Molave, ki je vzel 22 življenj.