Šie je napovedal, da se bodo ZDA in Kitajska skupaj trudile za uspeh podnebne konference. Foto: Reuters
Šie je napovedal, da se bodo ZDA in Kitajska skupaj trudile za uspeh podnebne konference. Foto: Reuters

"Obe strani se zavedata, da je med sedanjimi prizadevanji in cilji pariškega sporazuma vrzel, zato bomo skupaj okrepili podnebne ukrepe," je v Glasgowu dejal odposlanec Pekinga za podnebne spremembe Šie Dženhua.

Svetovni velesili sta največji onesnaževalki na svetu in skupaj prispevata skoraj 40 odstotkov vsega onesnaževanja z ogljikom.

V skladu s pariškim dogovorom morajo države pogodbenice z obsežnim zmanjšanjem izpustov omejiti segrevanje ozračja na od 1,5 do dve stopinji Celzija.

Kot je v presenetljivi napovedi dejal Šie, bo načrt vključeval "konkretne načrte" za okrepljeno ukrepanje v tem desetletju ter da si bodo ZDA in Kitajska na konferenci v Glasgowu "prizadevale za dokončno oblikovanje pravil pariškega sporazuma".

"Kitajska in ZDA morajo kot svetovni velesili prevzeti odgovornost za sodelovanje z drugimi pogodbenicami pri reševanju podnebnih sprememb," je dejal.

Po besedah kitajskega odposlanca so Kitajska in ZDA v zadnjih desetih mesecih izvedle 30 virtualnih srečanj, da bi oblikovale to pobudo.

Po besedah Kerryja je sodelovanje edini način v boju proti podnebnim spremembam. Foto: Reuters
Po besedah Kerryja je sodelovanje edini način v boju proti podnebnim spremembam. Foto: Reuters

"Šteje vsak korak"

Ameriški podnebni odposlanec John Kerry, ki je spregovoril po Šieju, je dejal, da je med ZDA in Kitajsko veliko razlik, a pri vprašanju podnebnih sprememb je sodelovanje edini način. "Zdaj šteje vsak korak in pred nami je še dolgo potovanje," je dejal Kerry.

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je zadolžen za podnebno politiko Evropske unije, je pozdravil skupno pobudo ZDA in Kitajske, ki bo po njegovem mnenju pomagala pri doseganju dogovora na podnebnem vrhu.

"Res je spodbudno videti, da so države, ki so bile na nasprotnih bregovih na toliko področjih, našle skupni jezik glede tega, kar je največji izziv, s katerim se danes spopada človeštvo," je dejal Timmermans in dodal, da so ZDA in Kitajska uvidele, da to vprašanje presega vsa druga.

Johnson: Potrebujemo odločen zagon

Na podnebni konferenci je bil dosežen napredek pri zaustavljanju hitrega globalnega segrevanja, vendar je treba narediti še več, je prepričan predsednik britanske vlade Boris Johnson. Z žogo smo daleč na igrišču, a če jo hočemo spraviti čez črto, potrebujemo "odločen zagon", je opisal razmere.

Johnson je na novinarski konferenci spregovoril po tem, ko so bile države v osnutku besedila, ki se pripravlja v okviru konference, pozvane, naj do prihodnjega leta "ponovno preučijo in okrepijo" zadane cilje glede zmanjševanja izpustov. Podatki iz pariškega sporazuma namreč tri leta pred rokom kažejo, da načrti držav še zdaleč ne pripomorejo k omejitvi segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija.

Udeležence konference je nagovoril tudi britanski premier. Foto: Reuters
Udeležence konference je nagovoril tudi britanski premier. Foto: Reuters

S podnebno konferenco COP26 pa želijo nadgraditi prelomni pariški sporazum iz leta 2015, ki je pozval k omejitvi globalnega segrevanja na manj kot dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo, v idealnem primeru pa na 1,5 stopinje Celzija.

Kot je poudaril Johnson, je "zelo neprijetno videti države, ki so se šest let vidno trepljale po hrbtu, ker so v Parizu podpisale tisto zadolžnico, zdaj pa se tiho približujejo neplačilu, ko ranljivi narodi in prihodnje generacije zahtevajo plačilo tukaj in zdaj".

Prepričan je, da svetovni voditelji nimajo "nobenega opravičila", potem ko so prisluhnili bolečim pričevanjem tistih, ki jih je prizadelo globalno segrevanje, zlasti otoških držav, katerih obstoj je ogrožen. Kot je dejal, njegovi kolegi ne morejo verodostojno ploskati svojim ukrepom, nato pa sedeti križem rok.

V Glasgowu je svet bližje začetku konca podnebnih sprememb, ki so posledica človeškega vpliva, kot kdaj koli prej, je dejal britanski premier. "To je največje darilo, ki ga lahko podarimo svojim otrokom, vnukom in še nerojenim generacijam. Na konferenci COP26 ga imamo na dosegu roke, le skupaj moramo iztegniti roko in ga zgrabiti," je prepričan.

"Zato danes popoldne, ko vstopamo v zadnje ure konference, svetovne voditelje sprašujem, ali nam boste pri tem pomagali, ali nam boste pomagali izkoristiti to priložnost ali pa nam boste stali na poti," je še dejal.

Podnebna konferenca COP26, na kateri sodelujejo delegati iz skoraj 200 držav, se bo končala v petek.

Sorodna novica Novo poročilo: Svet na poti k uničujočemu dvigu temperature za 2,4 stopinje