Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gasilci in vojaki so plaz pod vojašnico na Bohinjski Beli nadzirali celotno noč, nadzor pa bodo nadaljevali še naprej, je povedal poveljnik civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid.

Plaz so si v torek natančneje ogledali tudi geologi, medtem ko je bilo v ponedeljek za to še prenevarno. V plazu je sicer še vedno veliko vode, ki teče po plazini in spodjeda brežino, je pojasnil Šmid.

Ni še jasno, kakšna bo usoda dveh objektov Vojašnice Boštjana Kekca, ki ju spodjeda plaz, ali bosta obstala ali pa se bosta ob nadaljnjem spodjedanju zemljine zapeljala po plazu. En objekt ni v uporabi, v drugem pa je vojaško skladišče, vendar v njem ne hranijo nevarne opreme. V nobenem od obeh objektov ni osebja.

Kot je povedal podpolkovnik Slovenske vojske in poveljnik vojašnice Danilo Klinar, so že v ponedeljek zvečer na podlagi ocene geologov izpraznili najbolj ogrožen objekt. Opremo, ki je bila v skladišču, so prestavili v druga skladišča. Že pred tem pa v njem ni bilo nikakršnih nevarnih stvari. Kot je pojasnil Klinar, gre za opremo, ki ni za odpis, nima pa več takšne vrednosti, da bi bila tehnično varovana.

Dodal je, da je dostop do obeh ogroženih objektov zavarovan, saj je treba preprečiti kakršne koli poškodbe ali ogrožanje ljudi. Plaz pa skupaj z drugimi pristojnimi službami neprestano opazujejo in na podlagi ugotovitev načrtujejo nadaljnje dejavnosti.

Plaz v Bohinjski Beli še vedno aktiven

Ogrožen objekt lahko spolzi po hribu

Andrej Novak z Geološkega zavoda Slovenije je pojasnil, da če bo plaz napredoval v smeri objekta, potem objekt lahko zgrmi po pobočju navzdol. Objekta v tem času ni mogoče varno odstraniti, saj se na aktivnem plazu ni varno zadrževati. Kot je povedal, so se od ponedeljka do torka tako na levem kot na desnem boku plazu dogajali premiki, tako da območje za zdaj še ni varno.

Pojasnil je, da je glavni krivec za plaz podzemna voda, ki se zadržuje na stiku neprepustne in prepustne gmote. "Dokler voda iz izvirov ne bo prenehala teči, do takrat zadrževanje na tem območju ne bo varno. Lahko se zgodi nadaljnje drsenje. Ko bo voda uplahnila, pa se lahko zadeve naprej rešujejo," je dejal.

Opozoril je, da gre za zelo velik plaz, zato tudi ne smejo zanemariti možnosti zajezitve Save Bohinjke ob morebitnem nadaljnjem večjem zdrsu zemljine. V ponedeljek je zemljina za kratek čas zasula in zajezila strugo, kar je bilo vidno tudi s podatkov o pretoku Save Bohinjke na vodomerni postaji v Bodeščah, nekaj kilometrov dolvodno od plazišča.

"K sreči je bila moč Save Bohinjke ta čas dovolj velika, pretok je bil dobrih 150 kubičnih metrov na sekundo, da je prebila plazino in znova vzpostavila rečni tok," je poročala agencija za okolje.

Sorodna novica Utrgal se je plaz na Bohinjski Beli, zdrsel več kot hektar zemljine

Poveljnik štaba Civilne zaščite Bled Jožef Smole je napovedal, da bodo situacijo še naprej spremljali. Če bi se zaradi razmočene zemljine znova usul večji plaz, bodo morali ukrepati najprej z varovanjem mostov, ob večjem obsegu pa bi morali verjetno evakuirati tudi nekaj hiš, ki so najbližje vodi. "Upamo, da se to ne bo zgodilo," je dejal in dodal, da današnja situacija izvirov zaledne vode v primerjavi s ponedeljkovimi že kaže upad vode.

Plaz, ki se je na površini okoli enega hektarja sprožil v ponedeljek zgodaj popoldne, je podrl tudi daljnovod, zaradi česar je bila motena oskrba električne energije v naseljih Kupljenik, Obrne in Bohinjska Bela. Elektro Gorenjska je vzpostavil začasno napajanje z agregatom.

Gladina vode v jezeru Ledine, ki je ogrožala več objektov, se počasi znižuje

Poveljnik civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid je sporočil tudi, da je gladina vode v presihajočem jezeru Ledine v Ratečah, ki je po deževju pretekli konec tedna močno narasla, vendarle začela počasi upadati. Nivo vode se je namreč od ponedeljka znižal za pet centimetrov.

Po Šmidovih besedah bo regijska enota civilne zaščite za prečrpavanje velikih količin vode predvidoma ostala na delu in skušala prečrpati toliko vode, kolikor bo mogoče. Čeprav je zdaj pritok vode nižji od odtoka in jezero Ledine počasi znova presiha, pa eno od hiš še vedno zaliva podtalnica. Vseeno so lahko vsi prebivalci območja ostali na svojih domovih.

Jezero je sicer zaradi močnega deževja v zadnjih dneh tako naraslo, da je začelo ogrožati sedem objektov v bližini.