Velik pretok rek Save in Sore – fotografija je nastala v nedeljo, 5. 11. 2023. Foto: BoBo
Velik pretok rek Save in Sore – fotografija je nastala v nedeljo, 5. 11. 2023. Foto: BoBo
Foto: Občina Bled
Foto: Občina Bled

Plaz na Bohinjski Beli

Zgodaj popoldne se je sprožil plaz pri vojašnici na Bohinjski Beli, je poročal Radio Slovenija. Neuradno naj bi zdrselo več kot hektar zemljine. Vojaki in prebivalci niso ogroženi, je sporočila civilna zaščita, je pa plaz podrl daljnovod in ogroža vojaški stavbi.

Plaz se še premika, zato so geologi doslej opravili samo površinski ogled terena, je poročal novinar TV Slovenija Luka Svetina. Levi breg Save Bohinjke se je praktično odlomil navpično.

"Gasilci so osvetlili brežino, ki še naprej počasi polzi v Savo Bohinjko. Doslej je spolzelo že več kot hektar zemlje, vsaj trije gasilci pa bodo tukaj dežurali vso noč, če bi prišlo do večjega premikanja zemlje. Najbolj pa jih skrbi, da bi prišlo do zajezitve reke. V tem primeru bi namreč ob podrtju tega jezu prišlo do nastanka drobirskega toka, ki bi potem lahko ogrozil dolvodno tudi nekatere mostove," je zvečer v Odmevih poročal Svetina.

Plaz, kot je dejal, za zdaj ne ogroža naselij, ogrožena sta dva vojaška objekta. Po zagotovilih Slovenske vojske v teh dveh skladiščih ni nevarnih snovi, ampak zgolj oprema za vojake.

Eno od skladišč bi se lahko v kratkem podrlo, zrušilo v reko, saj je plaz objekt spodjedel že za več kot meter in pol.

Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Pod vojašnico Boštjana Kekca na Bohinjski Beli se je sprožil zemeljski plaz

Začasno električno napajanje z agregatom

Po poročanju STA-ja so za nekaj časa brez elektrike ostali prebivalci vasi Kupljenik, podjetje Elektro Gorenjska pa je že vzpostavilo začasno napajanje z agregatom.

Plaz Blate bo dobil alarmni sistem

Plaz Blate v občini Kamnik, ki ga stalno spremljajo gasilci, bo po napovedih poveljnika kamniške civilne zaščite Tomaža Zabavnika v torek ali sredo le dobil alarmni sistem za opozarjanje prebivalcev na plazenje. Razlog za zamik vzpostavitve sistema je razmočen teren.

V Dravogradu in Vuzenici preklicali razglašeno nevarnost

Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec je ob 14.30 sprožil sirene javnega alarmiranja za prenehanje nevarnosti, ki je bila razglašena zaradi povečanega pretoka reke Drave na območju občin Dravograd in Vuzenica, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Sirene so zaradi nevarnosti na tem območju sprožili v petek pred 8. uro.

V Dravogradu je Drava namreč v petek dopoldne prestopila bregove. Na terenu je bilo približno 70 gasilcev, ki so objekte ob Dravi na Ribiški poti pomagali tudi preventivno zaščititi, ko pa se je voda začela približevati objektom, so se odločili za evakuacije. V soboto pa je nato reka preglavice povzročala predvsem v spodnjem toku.

Trudijo se znižati gladino jezera Ledine

Razmere se še ne umirjajo v Ratečah, kjer težave še vedno povzroča voda iz presihajočega jezera Ledine, ki ogroža sedem objektov. Poveljnik regijskega štaba za civilno zaščito Gorenjske Klemen Šmid je za Radio Slovenija povedal, da je večji pritok vode v jezero, kot je lahko z enoto za prečrpavanje večjih količin vode prečrpajo iz tega jezera. "Trudimo se zmanjšati nivo, saj v nekatere hiše že vdira podtalnica zaradi nivoja vode v jezeru in se s tem dela dodatna škoda," je dodal.

Po poročanju radia vodo prečrpavajo z zmogljivostjo 900 kubičnih metrov na uro. Za prečrpavanje vode so morali položiti 800 metrov cevovodov. Po kanalu, ki so ga izkopali v soboto, voda odteka na nižje ležeča zemljišča proti Podkorenu. Za znižanje gladine jezera Ledine in odtekanje vode po naravni poti bodo potrebovali tri dni.

V Ratečah voda ogroža sedem hiš

Poškodovana škarpa pri bohinjskem domu starejših

Na Gorenjskem imajo po zadnjem deževju težave tudi zaradi aktivacije že znanih plazov, poleg tega so se v nedeljo novi sprožili v Bohinju. Tam so zasuli nekatere ceste, ki so jih medtem že očistili.

Nekaj težav pa imajo v bohinjskem domu starejših občanov oz. Zavodu svetega Martina v Srednji vasi. Tam je bližnji potok Ribnica že v avgustovski ujmi poškodoval del škarpe, ker jim poškodbe še ni uspelo odpraviti, pa se je ta po zadnjih deževjih še povečala. Direktor zavoda Jože Cerkovnik pravi, da jih skrbi, kaj bi nadaljnje povečevanje poškodbe pomenilo za plinske cisterne, ki so vkopane v neposredni bližini. Dom starejših sicer deluje normalno.

Gradbeni odpad drsi v potok Peračica

Iz Lovske družine Begunjščice so opozorili, da se je v zadnjem deževju sprožil blatni tok na neurejenem in nezakonitem odlagališču odpadkov v Spodnjem Otoku pri Radovljici. Gozdni prostor se je tam spremenil v zemeljski plaz in blatni tok, kjer več deset tisoč kubičnih metrov gradbenega odpada drsi v potok Peračica, je v sporočilu za javnost med drugim zapisal starešina lovske družine Andrej Avsenek.

Šlo naj bi za eno od območij, ki jih je občina ped dvema desetletjema omenjala kot mogočo lokacijo novega odlagališča. Vse, razen te, so bile po besedah Avseneka iz načrtov izbrisane, lastnik zemljišča pa naj bi pred časom dobil dovoljenje okoljskega ministrstva za enkratno odlaganje gradbenih odpadkov.

"V tem primeru so stvari neurejene, saj gre za popolnoma barbarsko odlaganje materiala po brežini navzdol in zasipanje gozda. To se je dogajalo že nekaj časa, a zdaj gre za večji izkop pri gradnji stanovanjske soseske v Kranju, tako da tukaj odlagajo na tisoče kubičnih metrov gradbenih odpadkov. Deževje je vse skupaj premaknilo navzdol in nastal je blatni tok, ki gre proti Peračici," je še povedal Avsenek.

Po plazovih v Idriji in Tolminu začenjajo sanacijo

Obilno deževje je v minulih dneh na Idrijskem sprožilo več novih manjših plazov. Dodatni podori so se zgodili tudi na plazu med Grilčevo in Bazoviško ulico v Idriji, je poročal Radio Slovenija.

Čeprav naj hiši nad plazom v Idriji za zdaj ne bi bili ogroženi, so po navedbah Radia Slovenija njuni stanovalci zaskrbljeni. Konec tedna so pristojni nadaljnje plazenje ustavili z namestitvijo lesenih pilotov.

Po besedah idrijskega župana Tomaža Venclja si prizadevajo najti strokovno celovito in dolgoročno vzdržno rešitev: "Za zgornji del plazu imamo že projekte za sanacijo, za spodnji del plazu pa bodo projekti speljani do konca meseca novembra," je dejal. Takoj zatem bodo po zagotovilih župana začeli pridobivanje izvajalcev. Skrbi pa ga, ker se je med deževji zadnje dni sprožilo več novih plazov pod cestišči, nad cestišči in tudi drugje.

Sanacije po ujmi se lotevajo tudi v Občini Tolmin. Po besedah župana Alena Červa so odseki ceste pri Hudajužni za sanacijo lažji, medtem ko je odsek med Grahovim in Knežo z geološkega vidika veliko zahtevnejši, zato bo občina z izvajalcem pripravila načrt in časovnico prihodnjih posegov, o kateri bodo obvestili občane.

Červ je v izjavi za medije še dodal, da šolski prevoz po Baški grapi izvajalec izvaja z manjšimi kombiji, ki se lahko prebijejo čez cesto pri Grahovem, ki je odprta le za enosmerni promet. Od Kneže do doline pa bo prevoz potekal z avtobusi, je še pojasnil.

Najmanj tri hiše v Baški grapi so sicer trenutno neprimerne za bivanje oziroma bo zanje treba načrtovati določene posege, da bo mogoča ponovna vselitev, je povedal Červ. Posredno je zaradi plazu še vedno ogroženih tudi 22 objektov na Kneži. Domove družin, ki so še vedno evakuirane, bodo v teh dneh obiskali s strokovnjaki in naredili načrt del, ki bodo potrebna, da bodo znova varni za bivanje.

Župan Mežice opozarja na nevzdržne razmere na cesti

Zaradi erozijskih nanosov, ki jih v zadnjih dneh redno prinaša z območja Nužijevega plazu, je glavna cesta Poljana–Mežica tudi danes občasno zaprta. "Razmere so neznosne. Ne moremo si privoščiti, da bi bila cesta kar naprej zaprta, po njej potekajo prevozi dijakov v srednje šole, potekajo intervencije in podobno," je za STA dejal župan Mežice Marko Maze.

Nužijev plaz v občini Mežica je po ujmi 4. avgusta letos za 15 dni popolnoma zaprl cesto na odseku Poljana–Mežica na glavni cesti po Mežiški dolini. Po očiščenju in namestitvi alarmnega sistema za obveščanje ob morebitnem premikanju plazu pa je cesta v dolžini nekaj sto metrov odprta izmenično enosmerno. Po deževjih v zadnjem obdobju z območja plazu redno skupaj z meteorno vodo prinaša nanose na cesto, ki jo morajo zaradi čiščenja občasno zapirati.

Glavna cesta Poljana–Mežica je bila za nekaj časa zaprta

V Piranu odstranili skale s promenade

V Piranu, kjer je poplavljalo morje in na ceste ob obali prineslo tudi večje kamne, so pripadniki civilne zaščite, gasilci in delavci javnega podjetja Okolje Piran odstranili veliko večino nanosov.

Cesta do piranske Punte je od nedelje zvečer znova odprta. Na cesti je samo še nekaj kamenčkov in peska, je povedala predstavnica Okolja za odnose z javnostjo Jana Pines.

V piranskih lokalih, kjer so valovi razbili stekla in jih je poplavila morska voda, medtem še ocenjujejo škodo. Prav tako še ni znano, koliko bo stala obnova valobrana.

Protipoplavna zaščita Pirana