Dinozavri so izginili pred 65 milijoni let. Foto: Reuters
Dinozavri so izginili pred 65 milijoni let. Foto: Reuters
Lemurji
Ob takšni stopnji onesnaževanja in krčenja gozdov naj bi lemurji, zaščitni znak Madagaskarja, kmalu izginili. Foto: Reuters

"Vstopamo v šesto fazo množičnega izumiranja na Zemlji. Zadnje takšno obdobje je nastopilo pred 65 milijoni let, ko so izumrli dinozavri, najverjetneje zato, ker je na Zemljo treščil velik meteor. Če se bo to obdobje nadaljevalo, bo življenje potrebovalo veliko milijonov let, da si bo ponovno opomoglo, verjetno pa bo izumrla tudi človeška vrsta," je dejal glavni raziskovalec Gerardo Ceballos. Tokratno obdobje izumiranja vrst naj bi bilo sicer bolj postopno in počasnejše kot tisto, ki je bilo usodno za dinozavre, a neizogibno.

V raziskavi so zapisali, da vretenčarji trenutno izumirajo 114-krat hitreje, kot bi bilo to običajno in prav na podlagi proučitve fosilov vretenčarjev (živali, ki imajo hrbtenico) so strokovnjaki ugotovili, da je Zemlja vstopila v obdobje izumiranja. Ko Zemlja ni bila v tem obdobju, so vretenčarji izumirali mnogo počasneje.

Veliko izumiranje vrst
Od leta 1900 je izginilo več kot 400 vrst vretenčarjev, kar bi bilo po trditvah strokovnjakov običajno, da bi se zgodilo v obdobju 10.000 let, ne pa v dobrih sto letih. Od leta 1500 pa je izumrlo že najmanj 77 vrst sesalcev, 140 vrst ptic in 34 vrst dvoživk.

Študija, ki je bila objavljena v reviji Science Advances, kot razloge za izumiranje Zemlje navaja podnebne spremembe, onesnaženje in izginjanje gozdov. "Po vsem svetu lahko vidimo živalske vrste, ki so v resnici živi mrtveci. Sami si žagamo vejo, na kateri sedimo," je dodal profesor Paul Ehrlich in spomnil na to, da bi koristi opraševanja čebel zaradi velikega uničenja ekosistemov lahko izginile že čez tri generacije ljudi.

Po podatkih mednarodne zveze za ohranitev narave (IUCN) se vsako leto najmanj 50 živalskih vrst približa izumrtju. 41 odstotkom dvoživk in 25 odstotkom sesalcev grozi izmurtje. Med njimi je posebej ogrožen lemur, ki bi lahko v naravnem okolju izginil v nekaj letih, saj je ogroženih kar 94 odstotkov pripadnikov teh živali.

Pet obdobij izumiranja
Zemlja je v svoji zgodovini doživela pet obdobij množičnega izumiranja živalskih vrst. V prvem, ordovicijsko-silurskem izumrtju pred 443 milijoni let, je izginilo 83 odstotkov vsega življenja v morju. Sledilo je devonsko izumrtje pred okoli 360 milijoni let, ko je izginilo tri četrtine vsega življenja na Zemlji. Permsko ali "veliko" izumrtje pred 248 milijoni let je "poskrbelo" za to, da je izumrlo kar 96 odstotkov vseh živalskih vrst. 48 milijonov let pozneje, v triasno-jurskem izumrtju, je zaradi vpliva podnebnih sprememb in padca asteroida izumrla polovica takrat živečih vrst, zadnje, kredno-terciarno obdobje, pa je zaznamovalo izumrtje dinozavrov.