Ker je komercialni kitolov od leta 1986 prepovedan, Japonska od takrat lovi kite pod pretvezo znanstvenega kitolova. Foto: EPA
Ker je komercialni kitolov od leta 1986 prepovedan, Japonska od takrat lovi kite pod pretvezo znanstvenega kitolova. Foto: EPA
Japonci ustavili kitolov

Japonska je ena izmed treh držav na svetu, poleg Norvške in Islandije, ki še vedno dovoljuje kitolov, vlada v Tokiu pa to opravičuje kot pomembno tradicijo.

Pripadniki okoljske aktivistične organizacije Sea Shepherd so nenehno ovirali kitolov japonskih ladij, ki jim po besedah japonskega ministra za ribištvo Mičihika Kana tako ni preostalo drugega, kot da se obrnejo in vrnejo proti domu.

Sea Shepherd je odločitev japonskih kitolovcev označil kot zmago za kite in sporočil, da se je njihova organizacija izkazala za izjemno učinkovito pri oviranju japonskega kitolova.

Udarili so jih po žepih
"Nismo ukrepali dosti drugače, vendar smo se odpravili zgodaj in jih prestregli ter ovirali preden so sploh začeli," je potek akcije opisal avstralski direktor Sea Shepherda Jeff Hansen, ki je pojasnil, da njegova organizacija vsako leto povzroči vse več in več stroškov japonskim kitolovcem.

"Gre za močno subvencioniran kitolov in vsako leto zapravijo ter izgubijo milijone, tako da jih zelo močno udarimo po žepih," je dejal Hansen in napovedal, da bodo ostali na morju. Če se bodo kitolovci vrnili prihodnjo sezono, bomo tam, da jih pospremimo proti severu.

Flota japonskih kitolovcev, ki šteje 180 ljudi na štirih ladjah, se mora tako mesec dni prej vrniti v domača pristanišča s 170 ulovljenimi kiti, kar je petina od načrtovanega ulova.

Japonska je akcijo kitov označila za neodpustljivo in napovedala, da se bodo njeni kitolovci znova vrnili prihodnje leto. "Sabotaža, kot je ta, je nevarno in nezakonito dejanje, ki ogroža življenja in imetje posadke, ki je bila vpletena v zakonite raziskovalne aktivnosti," je dejal japonski zunanji minister Seidži Maehara.

Japonci ustavili kitolov