Lojzetu Peterletu je v nekaj urah uspelo zbrati dovolj podpisov za vložitev kandidature. Foto: RTV SLO
Lojzetu Peterletu je v nekaj urah uspelo zbrati dovolj podpisov za vložitev kandidature. Foto: RTV SLO
Stojnice za zbiranje podpisov
Kandidati za predsednika republike lahko potrebne podpise zbirajo do 26. septembra. To je zadnji dan za vložitev kandidature na republiški volilni komisiji. Foto: RTV SLO
Volitve za predsednika republike bodo 21. oktobra. Volilna kampanja se bo uradno začela 26. septembra. Foto: RTV SLO
Obrazec podpore
Volivec mora obrazec podpore podpisati pred pristojnim organom, ki vodi evidenco volilne pravice in ga oddati kandidatu oziroma predlagatelju kandidature. Foto: RTV SLO
Kandidati zbirajo podpise

Kandidati za jesenske volitve predsednika države lahko od 20. avgusta pa do 26. septembra zbirajo potrebnih 5.000 podpisov volivcev, če nastopajo kot samostojni kandidati, in 3.000, če jih predlaga politična stranka.

Jože Andrejaš, ki med drugim zbira podpise tudi pred upravno enoto v središču Ljubljane, za zdaj ne more povedati, kdaj bi zbral dovolj podpisov, več bo znanega zvečer, ko bodo sešteli vse prejete podpise. Sicer v Andrejaševem štabu ocenjujejo, da bodo podpise zbirali do 26. septembra.

Beranič bo med podporniki izžrebal nagrajence
Podpise za Marijana Beraniča zbira okoli 180 študentov in znancev po vsej Sloveniji. Kdaj bo zbral dovolj podpisov, bi težko napovedal, je pa opozoril, da pri zbiranju podpisov velja, da če nič ne daš, tudi nič ne dobiš. Zato je naročil več tisoč majic, ki jih bo razdelil med volivce, ki mu bodo izrazili podporo. Poleg tega napoveduje, da bo med vsemi podpisniki izžrebal prejemnike denarnih nagrad.

Prvopodpisani na listi podpore Mitji Gaspariju, ki je podpise že začel zbirati, je Jože Mencinger, nekdanji rektor Univerze v Ljubljani. Za zbiranje podpisov bo skrbelo 30 stojnic po vsej Sloveniji, ki jih bo Gaspari obiskal v prihodnjih dveh tednih.

Jelinčič ne potrebuje podpisov volivcev
Zmagu Jelinčiču se v boj za podpise volivcev ni treba podati, saj ga bo za predsednika države predlagala Slovenska nacionalna stranka, za vložitev kandidature pa potrebuje podpise treh poslancev.

Darko Kranjec bo moral zbrati 3.000 podpisov, saj ga za predsednika države predlaga Stranka mladih Slovenije. Podpise bo od torka naprej zbiral predvsem s pomočjo stranke, stojnice, na kateri bi zbirali podpise podpore, pa najverjetneje ne bo. V štabu Darka Kranjca so prepričani, da jim bo potrebnih 3.000 podpisov uspelo zbrati še pred 26. septembrom.

Z zbiranjem podpisov je začela tudi Elena Pečarič, ki ne more napovedati, kdaj jih bo dovolj za vložitev kandidature. Pečaričeva potrebuje 3.000 podpisov, saj jo bo za predsednico predlagala stranka Akacije.

Peterle že zbral dovolj podpisov
Lojzetu Peterletu je prvi dan zbiranja podpisov do 13.00 uspelo zbrati potrebnih 5.000 podpisov. Peterle je široko podporo ljudi sicer pričakoval, vendar pa ne v tako kratkem času. Peterle bo podpise sicer zbiral do četrtka, ko bo tudi uradno vložil kandidaturo na republiški volilni komisiji. Prvopodpisani na listi bo Ivo Boscarol.

Monika Piberl, ki jo bo za predsednico predlagala stranka Glas žensk, je z zbiranjem podpisov začela v Mariboru, težko pa napove, kdaj bo zbrala dovolj podpisov. Meni, da je zbiranje podpisov nekorektno do tistih, ki imajo stranke, in si želi, da bi bilo dovolj, da bi jo predlagala samo stranka.

Matej Sedmak podpisov še ne zbira
V volilnem štabu Mateja Sedmaka zbiranja podpisov še niso posebej organizirali, saj niso dobili sponzorja, ki bi financiral stojnico. So pa preko elektronske pošte pozvali znance in prijatelje, naj izpolnijo obrazec podpore in ga pošljejo Mateju Sedmaku domov. Roka, do katerega naj bi zbrali dovolj podpisov, si niso postavili, upajo pa, da bo to prej kot v treh tednih.

Artur Štern je z zbiranjem podpisov začel v Šentjurju, kjer ni zbral veliko podpisov, meni, da zaradi slabega vremena, vendar podatki iz drugih mest po Sloveniji kažejo, da je podpisov že nekoliko več. Štern ni mogel napovedati, kdaj bo zbral dovolj podpisov, lahko v dveh tednih, lahko pa nikoli, je dodal.

Podpise je začel zbirati tudi Danilo Türk, v štabu katerega so se pri zbiranju podpisov podpore odločili za abecedni vrstni red. Prvopodpisani je tako Primož Aplenc, vodja službe nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Ljubljana. Türk si bo prizadeval zbrati čim več podpisov, saj meni, da gre pri zbiranju podpisov predvsem za stik z volivci in ne toliko za zbiranje podpisov.

Kandidati zbirajo podpise