Volitve bodo imele, kot kaže, več kot polovično udeležbo. Foto: RTV SLO
Volitve bodo imele, kot kaže, več kot polovično udeležbo. Foto: RTV SLO
SDS, SD
Stranki sta po priljubljenosti skoraj izenačeni. Foto: RTV SLO
Izid ankete o arbitraži
Slovenski državljani očitno zaupajo arbitraži. Foto: RTV SLO

Na drugem mestu je Danilo Türk z 21,8 odstotka glasov, sledijo mu Zmago Jelinčič (14,2 odstotka), Mitja Gaspari (12,7 odstotka) in Darko Krajnc (1 odstotek). Preostali kandidatki sta skupaj zbrali 1,3 odstotka. 9 odstotkov vprašanih se volitev ne bi udeležilo, 9,6 odstotka od 594 vprašanih pa je še neopredljenih.

Družba je ob tem za RTV Slovenija izdelala tudi napoved izidov, upoštevaje število neopredeljenih in verjetnost udeležbe. Po teh napovedih bi Peterle dobil 37,4 odstotka glasov, Türk 27,8 odstotka, Gaspari 15,7 odstotka, Jelinčič Plemeniti 15,3 odstotka, Kranjc 2,1 odstotka, Monika Piberl 1,1 odstotka in Elena Pečarič 0,5 odstotka.

Če bi se v drugi krog uvrstila Peterle in Türk, bi bila njuna izida po ugotovitvah Valicona skoraj izenačena (Türk 50,6 odstotka, Peterle 49,4 odstotka). Gaspariju bi v tekmi s Peterletom kazalo slabše, dobil bi 46,2 odstotka.

Bistveno bolj izenačeni so izidi na vrhu po izsledkih družbe Spem. Peterletu bi svoj glas namenilo 22,5 odstotka vprašanih, Türku pa slabih 20 odstotkov. Na tretjem mestu je Gaspari (12 odstotkov), sledi mu Jelinčič (okoli 10 odstotkov).

Kakšna bo volilna udeležba?
Po podatkih Valicona bi se predsedniških volitev 21. oktobra zagotovo udeležilo 60,5 odstotka vprašanih, verjetno pa dodatnih 17,9 odstotka. Zagotovo ne bi šlo na volitve 12,3 odstotka, 6,6 odstotka pa se jih volitev verjetno ne bi udeležilo.

Stranke: Boj med SDS in SD
Na vprašanje o tem, katero stranko bi volili, če bi bile državnozborske volitve v nedeljo, 16,3 odstotka vprašanih po ugotovitvah Valicona podpira Slovensko demokratsko stranko (SDS), 16 odstotkov pa Socialne demokrate (SD). Na tretjem mestu sledi Slovenska ljudska stranka (SLS) z 8,7 odstotka. Slabše bi se odrezale Liberalna demokracija Slovenije (LDS) s 5,2 odstotka, Slovenska nacionalna stranka (SNS) s 4,6 odstotka, Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) s 4 odstotki in Nova Slovenija - krščanska ljudska stranka (NSi) s 3,3 odstotka. Drugo stranko bi volilo 4,1 odstotka vprašanih, volitev pa se ne bi udeležilo 18,3 odstotka. Kar 19,6 odstotka vprašanih je odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili.

Nekoliko drugačni so izidi družbe Spem. Največ glasov bi dobil SD (21 odstotkov), sledil bi SDS (16 odstotkov), na tretjem mestu pa je SNS (7 odstotkov).

Visoka podpora arbitraži
Reševanje odprtih vprašanj s Hrvaško na sodišču z arbitražo po ugotovitvah Valicona podpira 66,1 odstotka vprašanih, proti jih je 22,1 odstotka. Neopredeljenih ostaja 11,3 odstotka.