Drnovšek je svoj mandat začel konec leta 2002. Foto: RTV SLO
Drnovšek je svoj mandat začel konec leta 2002. Foto: RTV SLO
Janez Drnovšek
Drnovšek je svojo pobudo za preprečitev humanitarne katastrofe v Darfurju predstavil tudi tujim medijem. Foto: RTV SLO

Drugega kroga volitev se je udeležilo 65 odstotkov volilnih upravičencev. Drnovšek je prejel 56,52 odstotka vseh glasov, za Brezigarjevo pa je glasovalo 43,48 odstotkov volivcev. Na teh predsedniških volitvah je bil tudi prvič potreben drugi krog.

Po petih letih se Drnovšku mandat izteka, za vnovično kandidaturo pa se ni odločil. Njegovo predsedovanje so zaznamovali začetno nepojavljanje v javnosti, nato pa vrsta nenavadnih, skoraj presenetljivih pobud in dejanj.

Od alternativne medicine do mednarodnih pobud
Pri zdravljenju svoje bolezni se je posluževal tudi alternativnih metod zdravljenja, čeprav je pred nekaj dnevi v govoru ob odprtju Onkološkega inštituta dejal, da so metode uradne medicine edine prave v boju proti agresivnemu raku.

Po ozdravitvi je začel pisati knjige z duhovno tematiko in na splošno očitno spremenil svoj način življenja. Preselil se je na deželo ter ustanovil Gibanje za pravičnost in razvoj, ki naj bi ljudi osveščalo o družbenih in okolijskih vprašanjih.

Mednarodni javnosti je postal znan po svojem predlogu o rešitvi statusa Kosova in pozivih za ustavitev krize v Darfurju. Pogosteje je začel obiskovati tuje države in bil prisoten ob imenovanju prvega predsednika indijanskega rodu v Boliviji.

Večkrat je prišel v konflikt z vlado, ki mu je očitala solistična dejanja v mednarodnem prostoru, zapletlo pa se je tudi pri dogovarjanju, kdo bo govornik na državni proslavi.

Drnovšek je tako pustil svoj pečat pri dojemanju funkcije predsednika države, ki jo je želel bolj približati ljudem.