Pred štirimi leti se je Lojze Peterle čutil še premladega za nastop na predsedniških volitvah. Foto: RTV SLO
Pred štirimi leti se je Lojze Peterle čutil še premladega za nastop na predsedniških volitvah. Foto: RTV SLO
Lojze Peterle na vprašanje, komu bi ob izvolitvi najprej zaigral na orglice.

Zame pravijo, da sem ljudski politik in jaz ne nameravam spreminjati svoje narave. Ostal bom odprt in se v primeru izvolitve ne bom umaknil v grad.

Lojze Peterle
Lojze Peterle in Ivo Boscarol
Ivo Boscarol je povedal, da Slovenija potrebuje resnega, umirjenega in verodostojnega predsednika. Foto: RTV SLO
Zmago Jelinčič
O svojem kandidatu še najbolj odkrito razmišljajo v Slovenski nacionalni stranki. V boj za predsedniško mesto se bo najverjetneje podal prvak stranke Zmago Jelinčič. Foto: RTV SLO
Borut Pahor
Namigovanja, da se bo v boj za predsednika podal tudi Borut Pahor, so vse glasnejša. Foto: RTV SLO
Pogovor z Lojzetom Peterletom

Evroposlanec in predsednik prve slovenske vlade je ob predstavitvi razlogov za kandidaturo za predsednika republike povedal, da ga zanimata slovenska država in slovenski narod, ter da se je za to odločil, ker Slovenija potrebuje predsednika, ki razume globalno delovanje, delovanje Evropske zveze, je občutljiv na težave manjšine in ga zanima slovenstvo doma in v širšem smislu. Peterle je poudaril, da čeprav izgleda, kot da se je za kandidaturo odločil na hitro, pa je o tem dolgo časa premišljeval.

V pogovoru za Odmeve je dejal, da predvolilnega programa še nima, vendar pa ga bo kmalu oblikoval skupaj s številnimi strokovnjaki in širšo javnostjo. Program mora namreč biti kolektivno delo in odsevati voljo ljudi, je prepričan Peterle.

Kandidatura s podporo volivcev
Peterle se je za kandidaturo za predsednika republike odločil, ker v Sloveniji predsednika volijo volivci na neposrednih volitvah, nastopil bo torej kot kandidat ljudi. Če bi predsednika volili v državnem zboru, pa bi se predstavil kot kandidat strank. Pobudnik kandidature Ivo Boscarol je povedal, da se je skupina volivcev odločila podpreti Peterleta, ker Slovenija potrebuje obraz, ki bo državo predstavljal v svetu.

Glede zdravniškega pregleda, ki ga je napovedal pred časom, pa je dejal, da ga še ni opravil, ampak bo držal svojo obljubo in pregled opravil, saj meni, da mora biti predsednik države zdrav. Za Televizijo Slovenija je povedal, da ima še najmanj težav z zdravjem. Peterle je še obljubil, da bo podatke o svojem zdravstvenem stanju pravočasno posredoval javnosti.

Zgodnja napoved kandidature
Za napoved svoje kandidature leto pred volitvami se je Peterle odločil, ker želi, da se igra odpre in da se ljudje začnejo opredeljevati. Zgodnja napoved in odprta igra je skladno z njegovim značajem, političnim prepričanjem in kontekstom. Njegovo kandidaturo je že podprla Nova Slovenija, Peterle pa je prošnjo za podporo poslal tudi predsedniku ostalih pomladnih strank.

Peterle je v pogovoru za Odmeve še dejal, da pričakuje podporo pomladnih strank, tako kot so stranke na prejšnjih volitvah skupno podprle Barbaro Brezigar. Nova Slovenija je bila tedaj še posebej dejavna, je menil Peterle, zato zdaj ne vidi razloga, da te stranke ne bi podprle njegove kandidature.

Ostale stranke o kandidatih še ne razmišljajo
Večina političnih strank pa medtem zatrjuje, da o svojih kandidatih še ne razmišlja, energijo pa usmerjajo v drugi krog lokalnih volitev. Edina stranka, ki odkrito razmišlja o svojem kandidatu, je SNS; na volitvah naj bi vnovič nastopil prvak stranke Zmago Jelinčič Plemeniti, a dokončne odločitve še ni.

Predsednik vlade in SDS-a Janez Janša s pismom Peterleta, v katerem pomladne stranke prosi za podporo na predsedniških volitvah, še ni seznanjen. V stranki njegove kandidature še ne želijo komentirati, o svojem kandidatu pa naj bi se odločili do spomladi.

Predsednik SLS-a Janez Podobnik je prejel Peterletovo pismo, vendar se stranka za zdaj še ne želi izreči o svojem kandidatu oz. morebitni podpori skupnemu kandidatu pomladnih strank. Vodja poslanske skupine Jakob Presečnik je sicer izjavil, da je Peterle pomembna osebnost, ki je zaznamovala slovensko politično dogajanje v preteklih letih, vendar pa svet stranke o svojem kandidatu še ni razmišljal.

Predsednik LDS-a Jelko Kacin je kandidaturo Peterleta označil kot pričakovano, njegove možnosti za uspeh pa kot "realne". Kacin je prepričan, da bo mogoče natančnejše ocene dajati šele potem, ko bodo vse stranke predstavile svoje adute. V LDS-u se trenutno ukvarjajo predvsem z drugim krogom lokalnih volitev, o kandidatu za predsednika države pa še niso razpravljali. Kacin je še dejal, da bo stranka počakala na odločitev sedanjega predsednika Janeza Drnovška.

Borut Pahor, predsednik SD-ja je že v četrtek povedal, da svoje kandidature na volitvah ne izključuje, vendar v stranki o njej še niso razpravljali.

Zmago Jelinčič, prvak SNS-a, meni, da je Peterle pohitel z odločitvijo o kandidaturi zato, da bi "izsilil pozicijo skupnega kandidata koalicijskih strank". Jelinčič je prepričan, da Peterletu takšna namera ne bo uspela.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič pa meni, da bo rezultat volitev tesen, če bo kandidiral tudi predsednik SD-ja Borut Pahor. DeSUS najverjetneje ne bo imel svojega kandidata, saj bi le-ta imel premajhne možnosti za izvolitev.

Lojze Peterle na vprašanje, komu bi ob izvolitvi najprej zaigral na orglice.

Zame pravijo, da sem ljudski politik in jaz ne nameravam spreminjati svoje narave. Ostal bom odprt in se v primeru izvolitve ne bom umaknil v grad.

Lojze Peterle
Pogovor z Lojzetom Peterletom