Evroposlanec je povedal, da je odločitev izvršilnega odbora SDS v duhu njegovega nedavnega pogovora s premierjem. Foto:
Evroposlanec je povedal, da je odločitev izvršilnega odbora SDS v duhu njegovega nedavnega pogovora s premierjem. Foto:
Vasja Klavora
Bo podpredsednik DZ-ja Vasja Klavora sodeloval na jesenskih predsedniških volitvah? Foto: RTV SLO

Peterle je dejal, da je po zadnjih pogovorih s premierjem Janezom Janšo takšno odločitev pričakoval in da jo "jemlje z veseljem na znanje". Napovedal je, da je pripravljen predstaviti svoje poglede na vlogo predsednika svetu SDS-a, preden bo ta 18. maja dokončno odločal o podpori njegovi kandidaturi.

Peterle: Motor dobro teče
Peterletu je podporo že napovedala njegova "matična" stranka Nova Slovenija. Na vprašanje, ali pričakuje tudi podporo SLS-a, je dejal, da je svet SLS-a naklonjeno obravnaval njegovo kandidaturo in pooblastil predsednika stranke Janeza Podobnika, naj "v tem duhu ravna naprej". Podobnik je tako že dejal, da bi bilo smotrno podpreti skupnega kandidata pomladnih strank.

Evropski poslanec in predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade je povedal, da je intenzivno volilno kampanjo začel že pred meseci, zdaj pa je "prestavil v višjo prestavo". "Motor dobro teče," je še dodal.

Na razplet volitev bo vplivala tudi odločitev Pahorja
Razplet jesenskih volitev bo odvisen tudi od odločitve predsednika SD-ja Boruta Pahorja, ki je že večkrat poudaril, da je pripravljen kandidirati za predsednika države, če bo pri tem užival podporo stranke.

Drugi kandidati za predsednika republike so predsednik SNS-a Zmago Jelinčič, predsednica zunajparlamentarne stranke Glas žensk Slovenije Monika Piberl in predsednik zunajparlamentarne Stranke mladih Darko Krajnc.

Zares jeseni ne bo imel kandidata
Ostale politične stranke in skupine za zdaj še niso razkrile svojih kandidatov. LDS naj bi na primer o letošnjih predsedniških volitvah razpravljal na svetu stranke konec maja. Društvo Zares, ki naj bi se v stranko preoblikovalo do konca leta 2007, pa verjetno s svojim kandidatom jeseni ne bo nastopilo, saj nameravajo vse moči usmeriti v nastop na državnozborskih volitvah naslednje leto. V DeSUS-u pa želijo, da bi za predsednika kandidiral Vasja Klavora, vendar ta kandidature še ni potrdil.