Sarkozy je dobre volje sprejel slovenskega premierja pred Elizejsko palačo. Foto: EPA
Sarkozy je dobre volje sprejel slovenskega premierja pred Elizejsko palačo. Foto: EPA

Želeli si bomo čim več francoske pomoči. Če bi naši francoski prijatelji slučajno želeli odvzeti kaj blišča slovenskemu predsedovanju, se bomo že postavili za svoje interese, brez skrbi.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel
Janša o članstvu v OECD-ju
Janša pri Sarkozyju

Dobro sodelovanje Ljubljane in Pariza (Francija bo predsedovanje Svetu EU-ja prevzela za Slovenijo) bo pomembno pri ratifikaciji nove pogodbe, ki naj bi začela veljati januarja 2009. "Veliko tem bo skupnih, ena ključnih, ki je tako slovenska kot francoska prioriteta, pa so priprave na uresničitev Lizbonske pogodbe. Gre za spremljanje procesa ratifikacije in izvedbo vseh tistih dejavnosti, ki bodo omogočile, da pogodba dejansko stopi v konkretno življenje 1. januarja 2009," je po srečanju dejal Janša.

Sarkozy in Janša sta opozorila na nujnost razmišljanja o skupni kmetijski politiki po letu 2013, spregovorila pa sta tudi o Kosovu. Strinjala sta se, da je trenutno stanje nevzdržno, in se zavzela za uveljavitev odločitev, sprejetih na petkovem vrhu EU-ja v Bruslju, ki sta ga ocenila kot uspešnega tudi zato, ker "smo hkrati sprejeli vse potrebne sklepe, na podlagi katerih lahko EU odigra svojo ključno vlogo pri reševanju kosovskega vprašanja. Ta del je pomemben za Slovenijo, saj bo med njenim predsedovanjem na mizi najbrž najtežji del reševanja priihodnjega statusa Kosova," je dejal premier. Dodal je tudi, da je dobil zagotovilo, da Francija podpira širitev EU-ja na Zahodni Balkan.

"S predsednikom Sarkozyjem sem se v zadnjem letu pogovarjal najmanj desetkrat, v zadnjem tednu je to tretje bilateralno srečanje v tem smislu, da smo sedeli za skupno mizo in razpravljali o odprtih vprašanjih," je dodal glede usklajevanja priprav na zaporedno predsedovanje.

S Fillonom o krepitvi gospodarskih odnosov
Janša se je srečal tudi s francoskim premierjem Francoisom Fillonom, s katerim sta govorila o dvostranskih odnosih med državama, saj je Francija pomemben gospodarski partner Slovenije. Francija pri uvozu zaseda četrto, pri izvozu pa peto mesto med gospodarskimi partnerji Slovenije. Lanska blagovna menjava je presegla 2,2 milijarde evrov.

Slovenija v OECD-ju prej kot v dveh letih?
Zvečer se je Janša srečal še z generalnim sekretarjem OECD-ja (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) Angelom Gurrio, ki je ocenil, da bi lahko Slovenija postala članica OECD-ja prej kot v dveh letih, hkrati pa poudaril, da je kakovost pomembnejša od hitrosti. Janša je poudaril, da v Sloveniji obstaja "močna politična volja, da pogajanja o članstvu sklenemo čim prej." Slovenija je bila v organizacijo povabljena maja, pristopni pogovori pa so se že začeli v začetku decembra. Med izzivi, na katere mora Slovenija dobro odgovoriti so: ohranjanje stabilne fiskalne politike, prožnost na trgu dela in proizvodov, kakovost izobraževalnega sistema in zdravstvenega sistema ter fiskalni vpliv na pokojnine, je dejal Gurria.

"Slovenija bo morala v svoj pravni red prevzeti več kot 100 predpisov oziroma jih spremeniti," je dejal in razložil, da so to napredni standardi, nekareri celo precej nad standardi v EU-ju, saj gre za kljub 30 najbolj razvitih držav na svetu. "Za Slovenijo je članstvo v OECD-ju eden zadnjih ciljev v smislu članstva v razvitih organizacijah, v katere se želimo včlaniti." Za proces pristopanja je vlada zadolžila ministra za razvoj Žigo Turka.

K. T.

Želeli si bomo čim več francoske pomoči. Če bi naši francoski prijatelji slučajno želeli odvzeti kaj blišča slovenskemu predsedovanju, se bomo že postavili za svoje interese, brez skrbi.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel
Janša o članstvu v OECD-ju
Janša pri Sarkozyju