Zunanje ministrstvo zaradi odtoka informacij že razmišlja o ukrepih pri dostopu do dokumentacije. Foto: MMC RTV SLO
Zunanje ministrstvo zaradi odtoka informacij že razmišlja o ukrepih pri dostopu do dokumentacije. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija se usklajuje znotraj EU, ta se usklajuje z drugimi partnerji in zavezniki v svetu. Vodi ta dialog. Vsak izmed teh partnerjev ali zaveznikov ima svoja stališča, ki jih svobodno izraža. Izraža tudi svoja pričakovanja. To pa še ne pomeni, da Slovenija to sprejema in to skuša uveljavljati kot svojo oziroma evropsko politiko.

Premier Janez Janša
Zahteve Srbov
ZDA nameravajo kosovsko neodvisnost priznati med prvimi, k temu pa naj bi spodbujale tudi Slovenijo. Foto: EPA
Ameriška ambasada
Američani so se zavili v tišino in dodajajo, da gre za slovensko notranjo zadevo. Foto: MMC RTV SLO
Slobodan Samardžić
Srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić: Srbija je v tem primeru žrtev. Foto: EPA
Dokument, ki razburja

MZZ je odredil notranjo preiskavo in dodatno poostril računalniški sistem glede dostopa do informacij. Ministrstvo razmišlja tudi o nekaterih ukrepih v zvezi z dostopom do svojih dokumentov, veleposlanik Samuel Žbogar pa bo, kot že rečeno, moral zaplet pojasnjevati v Ljubljani. Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani ne komentira Dnevnikovih navedb o naslavljanju zahtev na Slovenijo med njenim predsedovanjem EU-ju.

Janša: Diktatov ni
Premier Janez Janša je odločno zavrnil obstoj kakršnih koli zunanjih diktatov pri vodenju povezave. Čeprav gre za verodostojen dokument, ga ne pozna, je še dodal.

Kot poroča časopis Dnevnik, naj bi namreč obstajal zapis pogovorov med visokim predstavnikom ministrstva za zunanje zadeve Mitjo Drobničem in najvišjimi predstavniki ameriške administracije, do katerega naj bi prišlo 24. decembra 2007 v Washingtonu. Majda Širca bo sicer na zunanjega ministra Rupla naslovila vprašanje o zahtevah, ki naj bi jih ZDA postavile Sloveniji kot predsedujoči EU-ju.

EU naj se opredeli do "zlih" držav
Američani naj bi med drugim predlagali datum za napovedani vrh Evropske unije in ZDA, in sicer naj bi bil zanje najprimernejši čas junij 2008. Pri tem naj bi zahtevali, da se EU z deklaracijo opredeli tudi do Iraka in drugih "problematičnih" držav, kot so Iran, Burma in Sirija. Prav tako bi želeli omembo Kube in Venezuele ter mednarodnega terorizma.

Kosovu čim hitrejše priznanje samostojnosti
V zvezi s Kosovom naj bi pomočnik ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice, Daniel Fried, od Slovenje zahteval, da ga po razglasitvi osamosvojitve prizna prva, saj tudi ZDA s tem ne nameravajo zavlačevati.

Slovenskega zunanjega ministra pa naj bi ameriška administracija pohvalila za "močno izjavo glede Kosova". Fried je dejal, da je Riceovi že predlagal, naj Ruplu v zvezi z njegovim stališčem čestita.

Širca: Za pomembne dogovore izvemo iz medijev
Majda Širca, Zares, opozarja na to, da so nekatere parlamentarne stranke podpisale sporazum o sodelovanju pri predsedovanju Evropski uniji, zato jo zanima, kako da s tem niso seznanjene, oziroma kako da za obstoj tako pomembnih dogovorov izvedo iz medijev. Poleg tega se na zunanjega ministra obrača z vprašanjem, ali je običajno, da velike države predsedujoči Unije naročajo, kaj mora biti zapisano v določeni deklaraciji. Predsednik Zaresa Gregor Golobič pa je poudaril, da dogodek pritrjuje tistim, ki so opozarjali, da predsedovanje ni le tehnično vprašanje, ampak zahteva tudi močno vsebinsko udejstvovanje.

LDS: Vlada naj se pametno odzove
Katarina Kresal meni, da poskušajo velike sile uveljaviti svoje interese. Bistveno pa je, da bo slovenska zunanja politika "znala krmariti med temi interesi tako, da pri tem ne bo oškodovala politike EU-ja".

Predsedik koalicijskega DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da pisanja še ni prebral, prvi mož SD-ja Borut Pahor pa je ocenil, da bo moral vso stvar najprej pojasniti zunanji minister.

Lipa: Slovenija orodje ameriških interesov
Ameriški pritiski na Slovenijo pa po mnenju poslanske skupine LIPA pomenijo grob poseg tako v načela delovanja Slovenije kot Evropske unije. "Naravnost grozljivo pa je, da je slovenska vlada popolnoma apatično sledila in prisluhnila ameriškim zahtevam na način, ki lahko pomeni izgubo popolne kredibilnosti in ugleda politično modre države, za kar smo si v preteklosti ob osamosvajanju nenehno prizadevali," je zapisano v sporočilu za javnost.

Od vladne politike zato pričakujejo, "da bo slovenski javnosti sama odkrito pojasnila dogodke in sklepe, sprejete 24. decembra 2007, na sestanku političnega direktorja MZZ-ja z najvišjimi predstavniki ameriške administracije v Washingtonu".

Samardžič: EU šahovska figura v rokah ZDA
Na dogajanje se je že odzval tudi srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžič, ki je načrt State Departmenta za razglasitev neodvisnosti Kosova označil kot primer vodenja mednarodne politike s silo ter žalostno dejstvo, da EU "postaja šahovska figura v tej igri". Sloveniji in EU-ju pa očita, da z vlogo "sredstva za uresničevanje interesov ZDA" soglašata. Kot del ameriškega scenarija je označil tudi načrtovani podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma med Unijo in Srbijo.

Slovenija se usklajuje znotraj EU, ta se usklajuje z drugimi partnerji in zavezniki v svetu. Vodi ta dialog. Vsak izmed teh partnerjev ali zaveznikov ima svoja stališča, ki jih svobodno izraža. Izraža tudi svoja pričakovanja. To pa še ne pomeni, da Slovenija to sprejema in to skuša uveljavljati kot svojo oziroma evropsko politiko.

Premier Janez Janša
Dokument, ki razburja