Predstavniki EU-ja in Japonske so napovedali tudi okrepitev sodelovanja pri zagotavljanju visoke ravni varnosti potrošnikov. Foto: Reuters
Predstavniki EU-ja in Japonske so napovedali tudi okrepitev sodelovanja pri zagotavljanju visoke ravni varnosti potrošnikov. Foto: Reuters
Vrh EU-Japonska

Član evropske delegacije, predsedujoči EU-ju Janez Janša, je priznal, da med stranema obstajajo razlike v pristopu spopadanja s podnebnimi spremembami, a si bosta skupaj prizadevali za učinkovit in pravičen okvir po izteku Kjotskega protokola leta 2012.

"Pomembno je, da se strinjamo glede cilja. Razvite države, predvsem članice skupine G-8, morajo doseči dogovor, da v svoj načrt vključijo vse pozitivne pristope in nato pomagajo državam v razvoju," je dejal Janša. V evropski delegaciji so bili sicer še predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in komisarja Benita Ferrero-Waldner ter Peter Mandelson.

EU si je zastavila za cilj, da do leta 2020 zmanjša izpuste toplogrednih plinov za 20 odstotkov in hkrati prav tako za 20 odstotkov poveča delež obnovljivih virov energije. Japonska pa želi najprej določiti cilje za posamezne industrijske sektorje in nato na tej podlagi oblikovati zavezujoči cilj.

Tudi o političnem položaju v svetu
EU in Japonska sta si izmenjala tudi poglede na politične razmere v svetu, predvsem v Aziji, a v skupni izjavi vprašanje Tibeta ni omenjeno. Po besedah japonskega premierja Jasue Fukude so govorili tudi o naraščanju cen hrane. Zavzeli so se za hitro ukrepanje, saj višje cene najbolj prizadenejo revnejše države.

Premierja za krepitev vezi med državama
Janša se je pred tem v sklopu japonske turneje sam srečal s Fukudo. Govorila sta predvsem o možnostih krepitve sodelovanja med državama zlasti na gospodarskem področju in pozdravila sodelovanje na področju znanosti in tehnologije. Japonska stran je pozdravila slovensko članstvo v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OECD), beseda pa je tekla tudi o reformi Združenih narodov. Janša je ponovno izrazil slovensko podporo stalnemu sedežu Japonske v tej organizaciji.

A. P.

Vrh EU-Japonska