Projekt Doživetje prostora bo Muzeju Avgusta Pavla v Monoštru zagotovil dolgoročni obstoj. Foto:
Projekt Doživetje prostora bo Muzeju Avgusta Pavla v Monoštru zagotovil dolgoročni obstoj. Foto:
Partnerji čezmejnega projekta, ki mu bo EU namenil 833 tisoč evrov, so Pokrajinski muzej Murska Sobota, Muzej-Galerija Lendava in Muzej Avgusta Pavla v Monoštru.
Vrabca v nacionalnih barvah Slovenije in Madžarske sta simbol projekta, ki je povezal tri muzejske ustanove.

Po njihovem mnenju je gospodarska kriza slab izgovor za neuresničevanje določil meddržavnega sporazuma. Recesija naj bi bila kriva tudi za zaprtje Muzeja Avgusta Pavla v Monoštru, ker Madžarska v proračunu ni zagotovila 25 tisoč evrov za njegovo delovanje. Delo so zato izgubile tri porabske Slovenke. Ostri odzivi predstavnikov Zveze Slovencev na Madžarskem in tudi javnosti v Sloveniji so sicer madžarske oblasti nekoliko omehčali, da so muzej znova odprli, vendar je njegovo financiranje ostalo pod velikim vprašajem. Muzej Avgusta Pavla v Monoštru pa bo ne le ostal, temveč se mu v prihodnje obeta celo širitev dejavnosti, za kar pa zasluga ne gre Madžarski, temveč čezmejnemu projektu, ki ga bo financiral EU.

Doživetje prostora - A megelt taj - Sence of place je naslov skupnega čezmejnega projekta, v katerem poleg soboškega Pokrajinskega muzeja, sodelujejo še Galerija-Muzej Lendava in Muzej Avgusta Pavla v Monoštru ter Direkcija muzejev Železne županije. Projekt, ki naj bi trajal do sredine leta 2012, je vreden 833 tisoč evrov, monoštrski Muzej Avgusta Pavla pa bo deležen skoraj 368 tisoč evrov. To bo dovolj za njegovo dolgoročno stabilno poslovanje in celo širitev dejavnosti, saj naj bi zgradili prizidek, v katerem bo svoj prostor dobila stalna razstava Življenje Slovencev v Porabju.

Projekt je namenjen otrokom, starim od 6 do 15 let, ki naj bi s posebnim muzejsko-pedagoškim programom (izvajal se bo v vseh treh muzejih, torej v Murski Soboti, Monoštru in Lendavi) spoznavali kulturno dediščino na območju Slovenije, kjer živijo Madžari, in na območju Madžarske, kjer živijo porabski Slovenci. S tem naj bi mladi nadaljevali skrb za medkulturni dialog in ohranjanje skupne tradicije prostora, kjer živita obe manjšini in kjer se mešata oba jezika oz. obe kulturi. Tudi zato bodo pedagoške delavnoce v vseh treh muzejih potekale v slovenskem in madžarskem knjižnem jeziku in v dveh narečjih, v porabščini in heteščini.

Simbol projekta sta vrabca v nacionalnih barvah Slovenije in Madžarske. Izbrali so ga zaradi trdoživosti, veselosti, pa tudi modrosti, pojasnjujejo partnerji projekta Doživetje prostora - A megelt taj.