Foto:
Foto:

Evropska unija bo v obmejni prostor med Muro in Rabo v okviru operativnega programa Slovenija - Madžarska do leta 2013 sofinancirala 14 čezmejnih projektov v vrednosti 20 milijonov evrov. Projekt kulturnega in medijskega sodelovanja obmejnega prostora mede Muro in Rabo, težak je 800.628 evrov, pri čemer Evropski sklad za regionalni razvoj zagotavlja 646.500 evrov, sodelujejo štirje partnerji. Na slovenski strani ob nosilcu, soboški RRA Mura, še HI-FI Videostudio d.o.o oziroma regionalna TV AS iz Murske Sobote, na madžarski strani pa monošterska Gotthard TV in Zveza Slovencev na Madžarskem. Za uspešno pripravo in realizacijo projekta gre zahvala tudi slovenskemu generalnemu konzulatu v Monoštru oziroma generalnemu konzulu mag. Dragu Šiftarju.

Čeprav je ideja o vzpostavitvi čezmejne televizije na prostoru med Muro in Rabo prisotna že dobro desetletje, so porabski Slovenci še danes medijsko odrezani od matičnega nacionalnega prostora. Ideja je dozorela s spremembo političnih razmer v Sloveniji in na Madžarskem, zlasti pa z vstopom obeh držav v EU. Projekt kulturnega in medijskega sodelovanja obmejnega prostora, na kratko Mura Raba TV, se uresničujejo sanje porabskih Slovencev o vzpostavitvi skupnega kulturnega in medijskega prostora, ki naj bi po eni strani krepi čezmejne vezi in povečal prepoznavnost Porabja v širšem slovenskem prostoru, hkrati pa spodbujal vsestranski razvoj na obeh straneh meje.

Projekt namreč zasleduje več ciljev, in sicer čezmejno kulturno spoznavanje med Slovenci in Madžari, krepitev in spodbujanje regionalne kulturne identitete na lokalni in regionalni ravni. V ta namen bov Monoštru tamkajšnja lokalna tv postaja oblikovala slovensko uredništvo z dvema novinarjema, ki bo obenem tudi dopisništvo soboške TV AS, vzpostavljena bo neposredna digitalna televizijska povezava med Mursko Soboto in Monoštrom, 233 gospodinjstev v treh porabskih vaseh Sakalovci, Dolnji in Gornji Senik bo še do konca letošnjega leta priključeno na optično povezavo. TV AS in Gotthard TV bosta v naslednjih treh letih pripravila 260 polurnih oddaj v madžarskem in slovenskem jeziku, ki bodo predstavile življenje na obeh straneh meje. Obe TV hiši pa bosta izvedli medijske poletne tabore za mlade Porabja in Prekmurja. Vse to naj bi vplivalo na večjo prepoznavnost in s tem tudi večjo privlačnost čezmejnega prostora, o katerem zlasti v osrednji Sloveniji bolj malo vemo.