O razmerah v Porabju je slovenske novinarje podrobneje seznanila odgovorna urednica tednika Porabje Marjana Sukič. Foto:
O razmerah v Porabju je slovenske novinarje podrobneje seznanila odgovorna urednica tednika Porabje Marjana Sukič. Foto:

Prva postaja novinarjev desetih slovenskih medijskih hiš je bila Murska Sobota, Podjetje za informiranje, ki je pred petimi leti s svojima medijema, Murskim valom in tednikom Vestnik, uspešno izpeljalo čezmejni medijski projekt, s katerim so povezali pomurski prostor s slovenskim Porabjem na Madžarskem. To je bil prvi uspešno izpeljan čezmejni projekt, ki ga je po vstopu obeh držav v EU podprla evropska blagajna. Na straneh tednika Porabje, edinega slovenskega tiskanega medija na Madžarskem, ki izhaja v 800 izvodih, so skozi novinarske prispevke porabskim bralcem približali Prekmurje in Pomurje. Na Murskem valu in Vestniku pa so se zvrstila zvočna pisma iz Porabja in novinarski zapisi o življenju in delu naše manjšine na Madžarskem. Poleg tega so predstavnikom slovenskih medijev predstavili projekta Hiking and Biking o optimizaciji obveščanja o skupnih turističnih produktih ter o obnovi starega mestnega jedra v Lendavi, ki ga financira EU.

Čeprav se je projektno obdobje izteklo, vezi in čezmejno sodelovanje niso zamrli. Še vedno se vsak ponedeljek na valovih Murskega vala zasliši zvočno pismo iz Porabja, enako tudi novinarski zapisi v Vestniku, v Porabju pa so bralcem na voljo vsebine iz pokrajine ob Muri. Za kaj več v tem trenutku ni materialnih možnosti, ker madžarska država, ki zagotavlja 60 % sredstev za tednik Porabje, že nekaj let omejuje sredstva za manjšinski tisk. Razliko porabski Slovenci dobijo iz matične države, vendar je to komaj dovolj za ohranjanje dosedanjega obsega dejavnosti. Letos je madžarska vlada Viktorja Orbana celo ukinila sklad, iz katerega so se financirali manjšinski mediji, za denar naj bi se po novem manjšine potegovale na razpisih.

Ob sicer mačehovskem odnosu madžarske države do manjšin, teh je kar 13, so s čezmejnim medijskim projektom uspeli v EU. Dve zasebni televizijski postaji, TV AS iz Murske Sobote in Gothard TV iz Monoštra, sta se ob partnerstvu z regionalno razvojno agencijo Mura lotili čezmejnega medijskega projekta Mura-Raba TV, za kar so iz evropskih sredstev dobili več kot 800 tisoč evrov. Na madžarski strani so prebivalci štirih slovenskih vasi dobili širokopasovno povezavo, prek nje pa tudi dostop do signala obeh programov slovenske nacionalne TV, Gothard Tv in TV AS pa pripravljata tedenske oddaje o življenju na obeh straneh meje.