Literarni večer založbe Apokalipsa je vzbudil precejšnje zanimanje. Foto: MMC RTV SLO
Literarni večer založbe Apokalipsa je vzbudil precejšnje zanimanje. Foto: MMC RTV SLO
Z otvoritve razstave akademskega slikarja Ignaca Medena: od leve Jože Hirnök, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem, Ignac Meden in Jože Denko, predsednik Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije. Foto: MMC RTV SLO

Monošter, upravno središče Porabja, ne premore ustreznih galerijskih prostorov za postavitev likovnih razstav, čeprav je Zveza Slovencev na Madžarskem že nekaj let organizator likovnih kolonij. Stisko zaradi pomanjkanja primernih razstaviščnih prostorov začasno rešujejo s stenskimi površinami v Slovenskem kulturno informativnem centru, na pomoč pa je priskočil tudi Generalni konzulat Republike Slovenije, v katerem se je doslej zvrstila kopica različnih kulturnih prireditev, od literarnih večerov pa do likovnih razstav. V četrtek sta bila oba hrama slovenstva prozirišči zanimivih kulturnih dogodkov, ki sta privabila kar nekaj obiskovalcev.

Za uvod so za literarni večer poskrbeli v založbi Apokalipsa in predstavili knjižni in literarni opus slovenskih in madžarskih avtorjev, katerih dela so doslej in bodo prihodnje v originalu oziroma prevodu v knjižni obliki zagledala luč sveta. Sledila je otvoritev razstave akademskega slikarna Ignaca Medena, sicer rojenega v Depali vasi pri Domžalah, ki pa že nekaj desetletij živi in ustvarja v Šalovcih na Goričkem. Delno je razstava postavljena v generalnem konzulatu, večina njegovih stvaritev pa je razstavljena v Slovenskem informativno kulturnem centru. Meden, ki sodi v zrelejšo generacijo slovenskih likovnih umetnikov, se v Monoštru predstavlja z novim opusom, v katerem se je prepustil igri z geometrijskimi liki, pri čemer uporablja barve, ki jih v naravnem okolju ni moč najti, ampak se jih povezuje s človeškimi artefakti: grafit, zlato, srebrno in ultramarin. Razstava bo na ogled do 20. novembra. Sledila ji bo predstavitev likovnih izdelkov udeležencev letošnje mednarodne slikarske kolonije, ki jo je v Monoštru in Porabju pripravila Zveza Slovencev na Madžarskem. Sicer pa z današnjim dnem za likovno dogajanje v Slovenskem informativno kulturnem centru skrbi Društvo likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije, ki ima 23 članov. Pogodbo o sodelovanju sta podpisala akademski slikar Jože Denko, predsednik društva in Jože Hirnök, predsednik osrednje manjšinske organizacije Slovencev na Madžarskem..