Ustanovnega sestanka Porabske sekcije KPŠ sta se udeležila tudi predsednjik ZSM Jože Hirnök in slovenski generalni konzul v Monoštru Drago Šiftar Foto:
Ustanovnega sestanka Porabske sekcije KPŠ sta se udeležila tudi predsednjik ZSM Jože Hirnök in slovenski generalni konzul v Monoštru Drago Šiftar Foto:
Po neuradnih podatkih naj bi na madžarskih in slovenskih fakultetath študiralo kakih 20 mladih Porabcev, desetina se je udeležila ustanovnega sestanka Porabske sekcije pri KPŠ
Vodstvo KPŠ s predsednico Mihaelo Kalamar na čelu je obljubilo vso podporo pri premagovanju otroških bolezni v delovanju Porabske sekcije

Člani sekcije bodo pod streho Slovenskega doma v Monošptru dobili svoj kotiček z računalnikom, internetno povezavo in tiskalnikom, Slovenski dom jim bo nudil prostore za mesečna srečanja. V Klubu prekmurskih študentov, ki so program povezovanja z mladimi porabskimi izobraženci, dijaki in študenti poimenovali Mladi za mlade brez meja, so pripravili zanimiv program sodelovanja s sekcijo. Po besedah predsednice KPŠ Mihaele Kalamar, bodo v ospredju delovanja sekcije tečaji uporabne slovenščine, sodobnih komunikacij, okoljevarstva, čezmejno sodelovanje, spoznavanje matilčne domovine in njene kulture. "Meja, ki ločuje prekmurski in porabski prostor, je za nas most, ki ponuja ustvarjalno energijo, zlasti pri krepitvi nacionalne zavesti in pripadnosti mlade porabske populacije." Ena prvih akcij, ki se je bodo v sodelovanju s sekcijo lotili v KPŠ, bo enodnevni izlet po Prekmurju.

Sicer pa so mladi Porabci, ki se po končani srednji šoli odločajo o študiju, te dni dobili osnovne informacije o študiju v Sloveniji, o pogojih za pridobitev štipendije. Prijave bodočih študentov bo do konca marca zbirali Krovni šolski komisiji pri Zvezi Slovencev na Madžarskem in Državni slovenski samoupravi.