Učeni dvojezične osnovne šole Jožefa Košiča na Gornjem Seniku s lahko nove učbenika za slovenski jezik obetajo čez dve leti Foto:
Učeni dvojezične osnovne šole Jožefa Košiča na Gornjem Seniku s lahko nove učbenika za slovenski jezik obetajo čez dve leti Foto:
Za nove učbenike bodo poskrbeli šolski učitelji ob pomoči zunanjih strokovnih sodelavcev. Na tak način bo učencem zagotovoljen kakovosten pouk materinščine
Mag. Valerija Perger, višja svetovalka za slovenščino v porabskih šolah in prvi mož slovenske državne samouprave Martin Ropoš sta te dni bolj vedra, kajti porabskim osnovnošolcem se obetajo novi učbeniki za pouk materinščine

Zato so se v krovni šolski komisiji Slovenske državne samouprave odločili, da se skupaj z Zvezo Slovencev na Madžarskem prijavijo na razpis za evropska sredstva z naslovom Pomoč pri vzgoji in pouku narodnostnih učencev v okviru Operativnega programa za družbeno prenovo TAMOP. Za razpis so oblikovali konzorcij: dvojezična osnovna šola Jožefa Košiča z Gornjega Senika kot vodilni partner ter slovenska, bolgarska in grška državna samoupravo. V projektu so izpostavili razvoj jezikovnih kompetenc pripadnikov teh treh manjšin, ki živijo v madžarskem jezikovnem okolju. Njegov temeljni cilj so novi učbeniki, pripadajoči delovni zvezki in zvočno gradivo, s katerimi bi učencem zagotovili kakovostnejši pouk materinščine. Na osnovni šoli Jožefa Košiča na Gornjem Seniku bodo do pričetka šolskega leta 2012 izdali učbenik in delovni zvezek z dodatnim priročnikom in zvočnim gradivom za 4. razred, učbenik za spoznavanje slovenstva pa bosta dobila tudi 5. in 6. razred . Poleg tega bo šola z evropskim denarjem kupila tri namizne in en prenosni računalnik, multifunkcionalni tiskalnik in kopirnik s faksom. Učbenike bodo sestavili sodelavci šole ob pomoči zunanjih strokovnjakov. Sicer pa je od skupaj dobrih 100 tisoč evrov evropskega denarja za gornjeseniško šolo namenjena ćetrtina. Državna slovenska samouprava bo svoj del evropskih sredstev namenila za avtorske honorarje in založniške stroške. Septembra 2012 se bodo lahko porabski učenci že učiti iz novih učbenikov, so optimistični v Državni slovenski samoupravi.