Dvojezična osnovna šola Jožef Košič Gornji Senik Foto: RTV SLO
Dvojezična osnovna šola Jožef Košič Gornji Senik Foto: RTV SLO

In če je število učencev v Števanovcih ostalo na enaki ravni kot lani, imajo le dva prvošolčka, so rahlo razočarani na Gornjem Seniku. V prvem razredu je le pet učencev, kar je bistveno manj kot lani. Seveda na število vpisanih prvošolčkov v nekem kraju sama šola neposredno ne more vplivati. Zato pa so z vpisom prvošolcev pouka v slovenskem jeziku veseli na osnovni šoli v Monoštru. Kar 10 jih bo obiskovalo narodnostni razred, kar zasluži pohvalo za vse tiste, ki so se trudili za vrnitev slovenščine v monoštersko osnovno šolo.

Zanimivo, da se v Monoštru vse več neslovenskih staršev odloča, da svoje otroke vključi v osnovnošolsko izobraževanje v slovenskem jeziku. Na monošterski gimnaziji pouk slovensščine obiskuje kar 26 dijakov, precejšen delež ima povsem madžarske korenine. Dolgoletna promocija učenja slovenskega jezika, gonilna sila je neutrudna Valerija Perger, višja svetovalka soboške enote republiškega zavoda za šolstvo, kaže prve sadove tudi pri mladih Porabcih, saj se jih je letos kar peterica odločila za študij v Sloveniji.

Nov je tudi obraz na ravnateljskem stolčku dvojezične osnovne šole Jožefa Košiča na Gornjem Seniku. Ildika Dončec Treiber že dolga leta poučuje na gornjeseniški osnovni šoli, pomočniško funkcijo pa je z novim šolskim letom zamenjala za ravnateljsko metlo. Med drugim se bo posvetila tudi širjenju slovenskega jezika iz šolskih učilnic na hodnike, v vsakdanje življenju. Zaenkrat proces dvojezičnega pouka zajema le učence do 5. razreda tamkajšnje osnovne šole.