Dvojezično osnovno šolo Jožef Košič na Gornjem Seniku bo v letošnjem letu obiskovalo 57 učencev, od tega sedem prvošolcev. Foto:
Dvojezično osnovno šolo Jožef Košič na Gornjem Seniku bo v letošnjem letu obiskovalo 57 učencev, od tega sedem prvošolcev. Foto:
Sedem malčkov je danes prvič prestopilo šolska vrata
Slovesen pričetek šolskega leta 2010/2011 v dvojezični osnovni šoli Gornji Senik
Učenci višjih razredov so prvošolčkom pripravili prijweten kulturni program

Slovesno je bilo tudi v obeh drugih osnovnih šolah, kjer se odvija pouk v slovenskem jeziku. Na dvojezični osnovni šoli v Števanovcih, obiskuje jo 26 učencev, so letos ostali brez prvošolčkov, kar po besedah višje svetovalke za slovenski jezik Valerije Pergar, ni dober obet za prihodnost. Zaradi premajhnega števila otrok so letos junija zaprli vrata otroškega vrtca v Slovenski vesi. Pergerjeva se boji, da bo se bo pridevnik začasno spremenil v dokončno. Starši treh števanovskih prvošolčkov so se odločili, da svoje malčke vpišejo v osnovno šolo v Monoštru. Šest tamkajšnjih prvošolcev bo imelo na teden pet ur slovenskega jazika, podobno tudi devet učencev drugega razreda, šestdeset učencev od 3. do osmega razreda pa dve do tri ure tedensko. Po besedah Valerije Perger je razveseljivo dejstvo, da je vse večje zanimanje za učenje slovenskega jezika tudi med Madžari. Kako pa bo z vpisom v dvojezične otroške vrtce, tudi ti so danes odprli svoja vrata, pa bo znano šele prihodnji teden, kajti vpis še ni sklenjen.