Gledališki dom v Monoštru, upravnem središču slovenskega Porabja v sosednji Madžarski, je gostitelj 20. kongresa slavistov in slovenistov. Foto:
Gledališki dom v Monoštru, upravnem središču slovenskega Porabja v sosednji Madžarski, je gostitelj 20. kongresa slavistov in slovenistov. Foto:
Irena Novak Popov in Franci Just, gonilni sili 20. kongresa

Gledališki dom v Monoštru, upravnem središču Porabja, v katerem v sedmih vaseh živi kakih 5000 porabskih Slovencev, je prizorišče 20. slovensko-slavističnega kongresa, ki sta ga ob tvorni pomoči Zveze Slovencev na Madžarskem pripravili Slavistično društvo Slovenije in Slavistično društvo Prekmurja, Prlekije in Porabja. Kongres, ki je vsakoletna delovna oblika slovenskih slavistov in slovenistov, je po zamejskem popotovanju od Zagreba preko Trsta do Celovca okroglo dvajseto obletnico dočakal prav v Monoštru. Prisostvuje mu blizu 250 udeležencev.

Rdeča nit tokratnega tridnevnega kongresnega druženja slavistov in slovenistov v Porabju je članom predstaviti in približati kulturni, literarni in jezikovni utrip slovenstva zunaj matice Slovenije. Že delovni naslov kongresa, Slovenski mikrokozmosi-medetični in medkulturni odnosi, po svoje izpričuje interes za življenski in kulturni utrip najmanjše slovenske skupnosti za mejo. Skozi delovne sekcije, predavanja in okrogle mize bodo udeleženci spregovorili o znanstvenih spoznanjih, ki so plod izvirnega raziskovalnega dela na področju jezikoslovja in literarne vede kakor tudi humanistike, kulturologije, etnologije, didaktike in pedagogike, brez katerih si ni mogoče predstavljati interdisciplinarno razširjene sodobne slovenistike, kaj šele uspešnega poučevanja slovenščine na vseh ravneh izobraževanja. Na kongresu bo predstavljeno 34 referatov in tudi 28 znanstvenih knjig in projektov s področja slovenistike. Poleg izobraževalnega ima tokratni kongres v Porabju tudi opozorilni pomen: širšo slovensko javnosto opozoriti na zgodovinsko specifiko in aktualne narodnostno ter kuturne razmere v Porabju. Z izbiro Monoštra kot prizorišča 20. kongresa želijo slovenski slavisti in slovenisti slovenskim rojakom v Porabju simbolično pokazati, da jim ni vseeno za njihovo narodnostno in kulturno usodo. Tudi zato bo tretji dan kongresa namenjen strokovni ekskurziji po Porabju, ki bo udeležence popeljala v odkrivanje drobcev naše preteklosti v Blatogradu (Zalavar in Kesthely) ter starožitnosti Porabja in Goričkega.