Člani Državne slovenske samouprave po današnjem občnem zboru v Monoštru Foto:
Člani Državne slovenske samouprave po današnjem občnem zboru v Monoštru Foto:
Martin Ropoš, stari in novi predsednik DSS: čaka nas veliko dela, da zagotovimo nemoteno financiranje manjšinskih medijev

Čeprav je proračun državne samouprave že nekaj let enak( 41 milijonov forintov oziroma 15 tisoč evrov), kar pomeni, da je slovenska manjšina na Madžarskem vsako leto deležna manj denarja, je stari novi predsednik Martin Ropoš zmeren optimist. Prepričan je, da jim bo zastavljene naloge uspelo izpeljati, čeprav je Madžarska z letošnjim letom ukinila državni sklad za financiranje manjšinskih medijev in njihovo financiranje prenesla na Državne samouprave, s čimer se obema porabskima medijema, tedniku Porabje in slovenskemu radiu Monošter obeta nekaj težav. "K sreči so nam sredstva za prve tri mesece že nakazali, na prvi seji mešane slovensko-madžarske komisije za manjšine pa bomo o teh težavah tudi glasno spregovorili in zahtevali ohranitev dosedanjega obsega financiranja. Radio Monošter praznuje 10 let delovanja, vendar mu zaradi pomanjkanja denarja ne moremo zagotoviti 24 ur programa na teden (sedaj le 8 ur tedensko). Pri tem bomo morale družno nastopiti vse manjšinske organizacije, za pomoč pa bomo zaprosili tudi matično domovino" je dejal novi predsednik DSS Martin Ropoš. Tudi sicer si želijo tesnejšega sodelovanja z matično domovino pri uresničevanju nalog s področja narodnostnega šolstva, vzgoje in izobraževanja ter kulture. Pri tem se je Martin Ropoš zahvalil za dosedanjo pomoč, ki jo jim je Slovenija nudila preko veleposlaništva v Budimpešti in generalnega konzulata v Monoštru. Poleg tega bodo v DSS skušali do konca izpeljati vse projekte, ki jih financira EU, med drugim tudi spominske zbirke v Kuharjevi spominski hiši na Gornjem Seniku.

Želja porabskih Slovencev je tudi sedež v madžarskem državnem parlamentu. "S spremembo ustave si poslanski sedež obeta kar 13 manjšin, živečih na Madžarskem. To sicer ne pomeni, da bomo tudi mi Slovenci, kot najmanjša manjšina na Madžarskem, dobili svojega predstavnika v parlamentu. Zato se bomo borili, da bo sprejet tak volilni zakon, ki ne bo vseboval številčnega praga in s tem tudi našemu predstavniku odprl vrata v madžarski parlament." Martin Ropoš je opozoril tudi letošnje ljudsko štetje na Madžarskem. "Do štetja prihaja po desetih letih, zato moramo vsi, ne le DSS, stopiti skupaj in osveščati naše ljudi, da bodo na anketne liste zapisali pripadnost slovenstvu. Tu nas čaka obilo dela," je še dejal Ropoš.