Na nevzdržne razmere pri financiranju narodnostnih organizacij in ustanov so porabski Slovenci opozorili že pred dnevi na okrogli mizi v Monoštru Foto:
Na nevzdržne razmere pri financiranju narodnostnih organizacij in ustanov so porabski Slovenci opozorili že pred dnevi na okrogli mizi v Monoštru Foto:

Dejstvo pa je, da so po mnogih letih brezplodnih sestankovanj, dvostranski sporazum o obojestranski skrbi za manjšine sta Slovenija in Madžarska podpisali pred 17. leti, vsaj slovenski parlamentarci, na čelu z Mirom Petkom, Francem Pukšičem in Srečkom Prijateljem zadevo postavili na pravi imenovalec. Razmere med porabskimi Slovenci in Madžari v Prekmurju se razlikujejo kot noč in dan. Zato so slovenski parlamentarci svojim madžarskim kolegom v brk povedali, da njihova država ne izpolnjuje zadanih obljub pri skrbi za porabske Slovence. "Težko govorimo o dobrososedskih odnosih, kar oboji radi ponavljamo, če imamo tako velike razlike. Stanje v Porabju je daleč naslabše med slovenskimi manjšinami," je bil oster Miro Petek, predsednik komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Državnega zbora. Po njegovem je na nek način stanje celo zastrašujoče, saj v sosednji Madžarski za delovanje naših slovenskih manjšinskih ustanov in organizacij namenjajo zgolj 620 tisoč evrov, med tem pa naša država za madžarsko narodnost namenja 12,8 milijona evrov na leto. Temu dejstvu se je moral pridušati tudi državnozborski poslanec madžarske manjšine v DZ Lazslo Göncs, saj je priznal, da je madžarska skupnost v odnosu do porabskih Slovencev vseeno v nekoliko boljšem položaju, obenem pa izrekel o nujnosti sistemskega financiranja obeh manjšin.