Predsednik republike Borut Pahor se je v imenu države opravičil
Predsednik republike Borut Pahor se je v imenu države opravičil "za neustavno dejanje izbrisa iz registra stalnega prebivališča, za kršenje človekovih pravic ter vse krivice in trpljenje". Foto: BoBo

Predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Irfan Beširović opozarja, da vse krivice še niso odpravljene in da v državi še živijo izbrisani brez urejenega statusa.

Država je 26. februarja 1992 iz registra stalnega prebivalstva izbrisala več kot 25.000 ljudi, pripadnikov preostalih takratnih jugoslovanskih republik, ki so živeli v Sloveniji in si niso pravočasno uredili državljanstva, in jih prenesla v t. i. pasivno evidenco. S tem so izgubili tako rekoč vse pravice.

Izbrisani so nato dolga leta dokazovali, da je bil izbris nezakonit, a jim politika ni prisluhnila. To je šele v letih 1999 in 2003 ugotovilo ustavno sodišče, ki je s tem postavilo tudi temelje za zakonsko urejanje tega vprašanja.

Sorodna novica Izbrisani: Opravičilo države, mizerne odškodnine, številni še vedno brez urejenega statusa

Poleg odškodninske odgovornosti države, ki jo je po neuspešnih tožbah na slovenskih sodiščih potrdilo šele Evropsko sodišče za človekove pravice, so si ves čas prizadevali tudi, da bi se jim država uradno opravičila za izbris. V petek pa so izbrisani le dobili uradno opravičilo države, ki ga je izrekel predsednik republike Pahor.

V organizaciji Amnesty International Slovenija opravičilo vidijo kot "pomembno moralno zadoščenje" za izbrisane, predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Beširović pa je sporočil, da ga dojema kot moralno zmago.

Beširović pa je kljub temu opozoril, da vse krivice še niso odpravljene in da v Sloveniji še živijo izbrisani brez urejenega statusa. Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov, Amnesty International Slovenije in Mirovni inštitut ob 30. obletnici izbrisa državo pozivajo, naj zagotovi možnost, da si ti ljudje, ki že desetletja bivajo v Sloveniji, uredijo dovoljenje za stalno prebivanje in da bo v postopkih spoštovan njihov posebni položaj ter varovano njihovo dostojanstvo.

30. obletnice izbrisa so se v petek spomnili tudi v galeriji Kresija v Ljubljani, kjer so odprli razstavo z naslovom 30 let s(r)amote. Na ogled bo do konca marca.

30 let od izbrisanih, predsednik Pahor se je opravičil
Miha Mazzini o izbrisanih
Pahor se je opravičil izbrisanim